Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2013 - 1
Naar de enquête

Makkelijk maaien met een lelijk eendje


Voor plekken waar het lastig maaien is in het openbaar groen, kan de aangedreven loopmaaier een goed alternatief zijn voor motorzeis en grotere maaimachines. Het Deventer Groenbedrijf schafte de wat onbekendere professionele LP Ariens 21 SW aan. Peter Helthuis van importeur Helthuis Tuin- en Parkmachines zegt over de machine: 'Ik heb een dealer die tegen mij zei dat hij zo lelijk is dat hij gewoon weer mooi is.'

Auteur: Broer de Boer

Het is geen dode boel op de begraafplaats!


Begraafplaatsen maken een integraal deel uit van stad en groen. Helaas zitten veel begraafplaatsen verlegen om klanten. En ze hebben het imago duur te zijn, waardoor de keuze bij overlijden steeds vaker op crematie valt. Begraafplaatsen zijn op zoek naar alternatieven om de exploitatie ervan aantrekkelijker en goedkoper te maken. Daarover ging in essentie de workshop die dit vakblad in het rouwcafé bij De Nieuwe Ooster in Amsterdam organiseerde. . . . . .

Auteur: Broer de Boer

Groenegarantieconcepten vergen andere kijk op financiering


Steeds meer groenondernemers geven garantie op het resultaat van hun werk. Van de Berk Boomkwekerijen uit St. Oedenrode ontwikkelde, samen met hoveniersbedrijf Koninklijke Ginkel Groep, een garantieconcept dat op deze trend inhaakt. Maar aan garanties hangen ook prijskaartjes. Wat levert het op en wie betaalt?

Auteur: Paul van der Sneppen

Wat is mijn score?


.

Auteur: Santi Raats

Klaar voor verdere innovaties


Het kon niet uitblijven. Per november 2015 treedt een verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen in werking. De effecten van de chemische revolutie uit de jaren '70 gaan verder dan we toen hadden kunnen bedenken. Ze sijpelen door in ons oppervlaktewater. In plaats van het 'schoon' houden bleken we onze eigen leefomgeving te bevuilen. Al doende leert men.

Auteur: Bert van Loon

Bosmaaier wordt uitstervend beroep


Begin 2013 introduceerde Verhaco de Clean Mower. Het betreft een automatisch gemechaniseerd bosmaaisysteem dat op bestaande klepelmaaiers en cirkelmaaiers voor het openbaar groen gemonteerd kan worden. Peter Verharts nieuwe bedrijf meldt thans de ontwikkeling van een systeem dat gelijktijdig de voor-, achter- en onderzijde van vangrails langs snelwegen maait. Beweegbare Clean Mower maaikoppen, gemonteerd aan gieken, nemen voortaan het arbeidsintensieve en zware werk van wegwerkers met bosmaaiers over.

Auteur: Broer de Boer

Verwaarloosd groen en zwerfvuil


Toen het kabinet van VVD en PvdA aantrad, was ik als ondernemer zeer hoopvol. Een ondernemend kabinet met een sociaal gezicht, dat moest goed komen. Van deze hoop is weinig meer over. De economie is door rekenmeesters kapot bezuinigd. Veel overheidstaken en daarmee lasten zijn doorgeschoven naar lagere overheden. De mensen zijn zo gekort en bang gemaakt dat niemand nog geld durft uit te geven. Daarmee is er een rem op de gehele economie gezet. 43% van de mkb-ondernemers ziet geen toekomst. De regeldruk en de lastenverzwaring nemen toe in plaats van af en dit ondernemende kabinet bezuinigt gewoon door.

Auteur: Henk Raaijmakers

Door bezuinigingen lijkt triple A-kwaliteit geen must meer


Onder invloed van de economische crisis worden gemeenten gedwongen de broekriem verder aan te halen. Toch lijkt het erop dat de burger de daarmee gepaard gaande vermindering in het budget voor aanleg en onderhoud van openbaar groen accepteert. Is de burger murw geslagen of is er iets anders gaande?

Auteur: Guy Oldenkotte

Geen distels, maar pixels tellen


Je kunt het zo gek niet bedenken of er is tegenwoordig een app voor. Tegelijk met de introductie van een nieuwe CROW-schaalbalk voor onkruid op verhardingen lanceert ingenieursbureau Tauw de zogenaamde Weedview-applicatie voor smartphones. De app maakt uniforme en objectieve vaststelling van het onderhoudsniveau mogelijk. .

Auteur: Guy Oldekotte

Ziek van Duurzaamheid


De duurzaamheid van het woord duurzaam duurt mij te lang. Als er één woord is waarvan ik bijna chronische hoofdpijn krijg, is het: DUURZAAM. Duurzame pleinen, duurzame beplanting, duurzame auto's, duurzame panden, duurzaam inkopen, duurzame congressen, duurzame gewasbescherming, duurzame heggenscharen, duurzame energie, duurzame relaties. Alles, maar dan ook alles willen en moeten we duurzaam doen.

Auteur: Wilco Boender

Groene mini-eilanden in stad en land


Het is interessant om te zien dat ook particulieren meer en meer zelf bijdragen aan groene daken. In dit artikel speciale aandacht voor het terugbrengen van (inheemse) planten in een versteende omgeving, hoe klein van oppervlakte dan ook.

Auteur: Hein van Bohemen

Thei Ruijters en Lars Helwegen (Leudal): ombuigingen te lijf met slimmer werken


In deze editie van ‘Op de fiets’ bezoeken we de gemeente Leudal. Met teamleider BOR Thei Ruijters en groenbeheerder Lars Helwegen (nee, geen familie van) rijden we op een groene dienstfiets door het centrum van het grootste dorp van deze Midden-Limburgse fusiegemeente, in een poging uit te vinden hoe de huidige beeldbestekken zodanig aangepast kunnen worden dat een voor de burgers acceptabel beeld overblijft en bezuinigingsdoelstellingen gehaald kunnen worden. Het antwoord in twee woorden: slimmer werken.

Auteur: Hein van Iersel

Roestbak!


Mijn eerste auto was een Alfa. Heel bescheiden een Alfa 33, maar in look-and-feel een echte Italiaan. Dat Alfaatje reed fantastisch, maar de explosief om zich heen grijpende roest vergalde een groot deel van de lol. Iets wat een vriend de opmerking ontlokte: 'Die auto roest al in de folder.' Met Hypericum is iets dergelijks aan de hand. Oude cultivars van deze sierheester zijn vaak erg gevoelig voor roest. Nieuwe resistente soorten moeten deze sierheester weer op de kaart zetten. .

Auteur: Hein van Iersel

Boom van de Toekomst


Nederland kende jarenlang het fenomeen 'Boom van het Jaar'. Nu dit initiatief lijkt te zijn meegesleurd in de ondergang van het PT en Plant Publicity Holland, heeft Jan Willem de Groot van de Nederlandse Boominfodag bedacht dat het tijd is voor een vergelijkbaar initiatief: Boom van de Toekomst. . . . .

Auteur: Ruud Jacobs

Jo Ottenheim, Nefyto: 'Verbod op glyfosaat in de openbare ruimte nog geen gelopen race.'


Afgelopen september kwam staatssecretaris Mansveld met een lang verwachte brief over het gebruik van herbiciden op verharding en gewasbescherming in de openbare ruimte. Samengevat in één zin houdt dit in een compleet verbod op herbiciden, en dan met name Roundup op verhardingen, per november 2015 en een verbod op alle gewasbeschermingsmiddelen voor de openbare ruimte per november 2017. Volgens Jo Ottenheim van belangenvereniging Nefyto is dit verbod allesbehalve een gelopen race. Ottenheim: 'Het is weliswaar vijf voor twaalf, maar er zijn nog talloze mogelijkheden om het voornemen van de staatssecretaris aan te vechten.'.

Auteur: Hein van Iersel

Verbod op gebruik glyfosaat is gifpil voor gemeenten


Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil dat gemeenten vanaf november 2015 stoppen met het gebruik van chemische middelen bij het schoonhouden van verharding. De staatssecretaris meent dat dit besluit het milieu ten goede komt. Veel gemeenten denken daar anders over.

Auteur: Guy Oldenkotte

Staatsbosbeheer moet een echt volksaandeel worden


De grootste openbaargroenbeheerder van Nederland zijn niet gemeentes, maar de grote terreinbeheerders als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Over deze instellingen, en dan met name Staatsbosbeheer, heeft Frederik van Beuningen, voormalig lid van de adviescommissie van deze terreinbeheerder, een zeer uitgesproken mening. Staatsbosbeheer zou onvoldoende aansluiting hebben met de burger en inefficiënt werken. Van Beuningen heeft ook de oplossing: verkopen aan de burger.

Auteur: Hein van Iersel

Andy Malengier: architectuur als stille aanklacht tegen het modernisme


In een nieuw vakblad voor openbare ruimte hoort ook een interview met een landschapsarchitect. Dit keer is dat met de Belgische Andy Malengier, ontwerper van het prijswinnende dorpscentrum van Oostnieuwkerke in de Vlaamse Westhoek. Zijn ontwerpen zijn naar eigen zeggen een stille aanklacht tegen het stedenbouwkundige modernisme.

Auteur: Hein van Iersel

De burger is veel slimmer dan de sector goed uitkomt


Boven de wereld van de sportaccommodaties hangt een donkere wolk. Althans in de ogen van de branchevereniging BSNC. Deze organisatie is bang dat de sportaccommodaties de extra taken die de gemeente hen oplegt, niet aankunnen.

Auteur: Bert van den Brand

Je moet zorgen dat je ook buiten de lijntjes mag kleuren!


Of 'zijn' bedrijf het grootste is, weet hij niet. Het is wel duidelijk dat hij in de absolute top zit met een geschatte jaaromzet van 225 miljoen euro. Dit vakblad praat met Jan Clement: CEO van de Nederlandse activiteiten van het West-Brabantse aannemersbedrijf Krinkels. .

Auteur: Hein van Iersel

Stadsklimaat


Er wordt bezuinigd op het groen en niet zo’n beetje ook. Dat is vervelend, want iedereen die dit blad leest, weet hoe belangrijk groen is voor het klimaat van stad en dorp en dan bedoel ik echt niet alleen klimaat in de technische zin.

Auteur: Hein van Iersel