Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2014 - 1
Lees online
Naar de enquête

Ik hou van mensen met een grote mond, maar ze moeten wel een groot hart hebben


Donkergroen is op dit moment bijna het grootste Nederlandse groenbedrijf en daarnaast een partij met een duidelijke groeistrategie. Recent nog nam het bedrijf de bijna failliete collega Verwijmeren in Etten-Leur over. Als het aan de CEO van dit bedrijf, Anja Kanters, ligt, blijft het daar niet bij. 'Over tien jaar hebben wij vaste voet aan de grond in Duitsland en Belgiƫ.'

Auteur: Hein van Iersel

In de nesten


Ooievaarsnestenbouwers Henk en Gerda van Zetten uit Wageningen zitten flink in de nesten. Ooievaarsnesten welteverstaan. Op dit moment is er veel vraag naar nesten. Bovendien zijn er steeds meer ooievaars in Nederland. Reden voor particulieren, gemeenten en natuurclubs om een ooievaarsnest te bouwen. Henk van Zetten is een van de weinige beroepsmatige nestenbouwers en maakt er zo'n 50 per jaar. Het is een volledige neventak van het agrarisch bedrijf van Van Zetten geworden. Zie ook: www.ooievaarsnesten.nl

Auteur: Gert Janssen

Mag het een onsje meer zijn?


Een meerwerkaanspraak wordt meestal toegewezen wanneer a): het meerwerk is uitgevoerd, en b): de opdrachtgever ook had begrepen dat dit extra geld ging kosten. Dat geldt ook bij onderhoud en aanleg van stedelijk groen. Uit jurisprudentie blijkt dat het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden die koers niet (meer) vaart. We legden deze casus voor aan mr. Kitty Goudzwaard, juriste Groen, Natuur en Landschap. .

Auteur: Kitty Goudzwaard

Groen is goed, maar kan bijna niet zonder cappuccino


De Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam heeft sinds 2004 drie keer een grootschalig onderzoek gedaan naar de waardering van groen en parken binnen de Amsterdamse stadsgrenzen. Wat blijkt: groen is goed, maar gebruik van dat groen is zeker geen automatisme.

Auteur: Hein van Iersel

Trillingsvrij op een zeroturn-maaier


Het onderzoeksrapport over trillingen van zelfrijdende maaimachines leverde de redactie een telefoontje op. Het kwam van Peter Helthuis, leverancier van onder meer Ariens en Gravely machines. Naar zijn zeggen zou de Gravely Pro-Turn 400 de snelste en meest trillingsarme maaimachine zijn. Met deze machine zou de norm van maximaal drie keer per week vier uren maaien wat Helthuis betreft zonder gezondheidstechnische risico's verruimd mogen worden.

Auteur: Broer de Boer

Energie planten


Medewerkers van sw-bedrijf Iederz planten op bedrijventerrein Roodehaan in Groningen een terrein van 15 hectare in met snelgroeiende wilgen. Het project is een samenwerking tussen de stad Groningen, die grond en de inzet van mensen inbrengt, en het bedrijf Krinkels en zusterbedrijf Quercus Boomverzorging, die kennis, voorbereiding en beheer inbrengen. Volgens Rob Gulmans van Quercus moet de wilgenplantage op termijn zo'n dertien ton snippers (droge stof) per hectare per jaar gaan opbrengen. Daarmee levert het hele project voldoende energie voor het jaarlijkse gasverbruik van zo'n 300 huishoudens. .

MOOOZ Indoor en Outdoor Green Wall


Met de systemen van MOOOZ kan elk gebouw en iedere ruimte eenvoudig vergroend worden. De groenwanden en groendaken van MOOOZ zijn ontworpen volgens de Design for Disassembly methode, wat zorgt voor een zeer flexibel, modulair systeem dat volledig aan te passen is aan de eisen en wensen van de opdrachtgever. De kant en klare onderdelen van het systeem zijn zo gemaakt dat het installeren op locatie zeer weinig tijd in beslag neemt. .

Komende periode moet Rotterdams areaal groen op daken verdubbelen


In de serie estafette-interviews dit keer Jan van der Meer, wethouder groen en duurzaamheid van de gemeente Nijmegen op bezoek bij Alexandra van Huffelen, die dezelfde functie bekleedt in Rotterdam. Wat blijkt: beide steden, maar ook de wethouders, hebben meer gemeen dan hun ligging aan de rivier en matige voetbalresultaten.

Auteur: Hein van Iersel

Boompje groot, plantertje niet dood. Integrale beplanting in Prins Bernhardbos


Circa vijftien jaar geleden werd het Prins Bernhardbos bij Hoofddorp aangeplant. Een deel ervan is op de traditionele manier aangeplant, een ander deel volgens de zogenaamde integrale beplantingsmethode. Dat betekent dat er aanlegruimte is voor de toekomstige plantengroei. Met deze methode streeft men ernaar om niet te hoeven dunnen en snoeien. Frits Ruyten, landschapsarchitect en ontwikkelaar van de methode, vertelt over de verschillen die hij na ruim een decennium ziet. . .

Auteur: Santi Raats

Nieuw landgoed bij Zeewolde biedt bos en water voor scouting


De circa 100.000 scouts in Nederland krijgen er een prachtige verblijfplaats bij: scoutinglandgoed Zeewolde. Initiatiefnemer is Scouting Nederland. Een kampeer- en activiteitenterrein om niet alleen veilig in de nabijheid van bos en water te spelen en avonturen te beleven, maar ook om iets te leren. Scouting is a way of life. Vrijwilligers passen de in hun scoutingtijd aangeleerde competenties toe in hun beroep en andersom blijven ze hun inbreng leveren bij scouting of andere vrijwilligersorganisaties. .

Auteur: Broer de Boer

Verhalen van schade aan bomen


Schade heeft niet alleen gevolgen voor een boom. Het kost de beheerder ook geld, bijvoorbeeld voor extra onderzoek en onderhoud of voor de aanschaf van een nieuwe boom. Het verhalen van schadekosten geeft vaak veel rompslomp. Dit is een van de redenen dat schade aan bomen maar zelden wordt verhaald. . .

Auteur: Joost Verhagen

Heijmans Rosmalen verkoopt groen en golf via management buy-out


Een aantal van de zittende managers heeft het bedrijfsonderdeel groen & golf van Heijmans in Rosmalen overgenomen. Dit zijn Gerard van de Werf en Frans Reulink. Directeur Jos Opdam blijft werkzaam bij de sporttak van Heijmans. Het nieuwe bedrijf gaat verder onder de oude naam De Enk Groen & Golf.

Auteur: Hein van Iersel

De Ariens Pro als walk-behind onkruidmaaier


Editie twee van Stad en Groen 2013 was amper uit, of Peter Helthuis hing bij de redactie aan de lijn. Hij meldde: 'Ik las in dat artikel over chemievrij beheer van onkruid op bestrating dat een ambtenaar letterlijk zegt "dat daarvoor wel iets mechanisch ontwikkeld zal worden". Nou, die techniek is er allang; kom maar eens bij mij kijken!' En als het om een uitvoering gaat die qua prijs en functioneren vergeleken mag worden met een walk-behind maaier, slaan we als redactie zo'n uitnodiging niet af!

Auteur: Broer de Boer

Aluminium en groendaken: evenwicht tussen functionaliteit en duurzaamheid


Wie denkt dat daktuinen alleen worden toegepast in stedelijke gebieden, waar door gebrek aan ruimte groenvoorzieningen op daken en dakterrassen worden aangebracht, vergist zich. Groendaken komen voor in allerlei situaties. De functie van het groen op hoogte wordt niet louter en alleen door het decoratieve aspect bepaald, integendeel. .

Wie Zeurt....


Na een belachelijk warme winter genieten we nu van een belachelijk vroeg lente. Een lente die het werkschema van veel groene beleidsambtenaren behoorlijk in de war zal gooien. Als het weer zo doorzet, waar vinden we dan de tijd om al dat groen nog in de grond te krijgen? En ook houden we het in leven? Want na een periode dat we bijna verdronken in onze achtertuintjes is de grond inmiddels weer gortdroog.

Auteur: Hein van Iersel