Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2014 - 5
Lees online
Naar de enquête

Social return-paragraaf zorgt voor veel praktische problemen bij bedrijven


De laatste jaren nemen steeds meer gemeenten een social return-eis op in de aanbestedingen die ze uitzetten. Dit betekent dat bedrijven die de opdrachten krijgen, verplicht worden om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Vanuit de praktijk komen steeds meer geluiden dat de manier waarop de social return-eis wordt toegepast tot grote problemen leidt. Is social return wel het juiste instrument om het op zichzelf loffelijke doel van meer arbeidsparticipatie te bereiken?

Auteur: Astrid Berkhout

Help: roetfilter verplicht


Soms loopt de markt sneller dan het bedrijfsleven. Machinefabrikanten slaagden er uitstekend in om materieel te leveren met emissiearme motoren (tier IV en stage IIIB). Motoren in de oudere tuin- en parksector hoeven (nog) niet aan de strenge uitstootnormen te voldoen. Een apk kennen we immers niet. Maar wat te doen als aannemer indien een gemeente binnen een bestek eist om toch met emissiearm materieel op de proppen te komen?

Auteur: Broer de Boer

Hernia


De laatste tijd heb ik zo’n last van mijn nek en arm. Ik ben toch maar naar de dokter gegaan. Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar de neuroloog. Volgens de neuroloog kon ik maar het beste een MRI-scan laten maken. ‘Dan hebben we zekerheid’, zei ze. Ik vond het maken van een MRI-scan echt geen pretje, maar je moet wel, anders weten we nog niets. Een aantal dagen later zaten mijn vrouw en ik bij de neuroloog. De neuroloog liet de scan zien. ‘Kijk’, zei ze, ‘dit zijn de tussenwervelschijven en hier drukken ze naar binnen.’ ‘Is dat een hernia?’ vroeg mijn vrouw. ‘Ja, zo noemen ze het wel, geloof ik.’ ‘Shit’, dacht ik, ‘en mijn werk, dan?’

Auteur: Chris Winter

Niet bepaald goedkoop, maar dan heb je ook wat


In ons buurland Duitsland hebben veel gemeentes hem in gebruik, maar in Nederland is Nieuwkoop slechts de enige gemeente met een Hansa APZ 1003. 'Ondanks het feit dat het een grote, uitgebreide werktuigdrager is, is hij heel smal en wendbaar', zegt Marcel Kruse, teamleider van de gemeente Nieuwkoop. 'En dat maakt deze machine toch wel heel bijzonder.'

Auteur: Sylvia de Witt

Openbaar groen is net zo veranderlijk als de IKEA catalogus


Het is zinloos om voor de eeuwigheid te plannen. Trends in openbaar groen volgen de economische conjunctuur en die is beweeglijk. Waren tot voor kort extravagante tuinen met veel vreemde materialen en exotische planten van over de hele wereld nog hip, nu, in tijden van relatieve schaarste, wordt dat plots de eetbare tuin. We gaan terug naar puur, functioneel, liefst eetbaar, en met gebruik van lokale materialen. Van het ene uiterste in het andere.

Auteur: Victor Dijkshoorn

Inzet van sw mensen is een vak op zich, maar wel bevredigend als het eenmaal loopt


Voor het inmiddels al traditionele interview met een CEO in dit blad is het een goede gewoonte om de geïnterviewde de interviewlocatie te laten kiezen. Meestal wordt dan een recent opgeleverd aanlegproject gekozen. Logisch; je kiest iets waar je trots op bent. Rob van der Werf van Van der Werf Groenvoorzieners uit Bedum maakte een andere keuze. Geen aanlegklus, maar onderhoud. Dit vakblad bezocht met hem één van de zestien begraafplaatsen van gemeente Loppersum, waar het bedrijf met SW-medewerkers van Fivelingo het onderhoud doet.

Auteur: Hein van Iersel

Gras groeit niet vanzelf


Gras heeft in openbaar groen een bijzondere positie. Het is er altijd en zit tegelijk een beetje onderaan de pikorde. Als er helemaal niets meer kan, maak er dan maar gazon van, lijken veel groenbeheerders te denken. Ten onrechte, als je het vraagt aan de initiatiefnemers achter de Nationale Gazondemodag die dit jaar op 24 september bij Gramefo in Eemnes wordt gehouden. De mogelijkheden met gras zijn legio en óók een gazon verdient professioneel onderhoud.

Auteur: Hein van Iersel

Groen, groener groenst


Ook in deze uitgave van Stad + Groen weer een forse opsomming van groene projecten.

#1 op de Innovatie prestatieladder


Als ondernemer en onderneming kijk je soms wat argwanend naar je collega-bedrijven. Waar zijn zij mee bezig, halen ze me in, worden ze niet te groot, komen ze niet te dicht bij mijn opdrachtgevers enzovoort enzovoort. En wat helemaal vervelend zou zijn; als ze maar geen ideeën van ons kopiëren! Maar kijken wij daar bij Cobra ook zo tegen aan?

Vaste planten sieren openbaar groen in Roermond


De gemeente Roermond wilde meer kleur in het openbaar groen. Daarvoor heeft de gemeente een vaste plantenborder aangelegd, het intensieve onderhoud was het enige nadeel. De gemeente Roermond zocht dan ook naar een oplossing. Griffioen had die: onderhoudsvriendelijke vaste planten volgens het concept Green tot Colour-concept aan te leggen c.q. gedeeltelijk te renoveren. Inclusief drie jaar onderhoud, zodat het gewenste resultaat gegarandeerd is: Kleurrijke bloemen, waaronder Herfstanemoon (wit), Eendagslelie (oranje), Zonnehoed (geel), Rode Zonnehoed (roze), Dropplant (paars), Kattenkruid (paars) en Phlomis oftewel Brandkruid (geel). Griffioen verzorgde het ontwerp en stelde het beplantingsplan samen. Jonkers hoveniers onderhoudt de beplanting middels een 3-jarig contract.

Help, de robots komen er aan


Dutch Power Company is nog een onbekende grootheid op de Nederlandse tuin- en parkmarkt. Toch is deze samenvoeging van Herder, Louis Nagel, Probotiq, Votex en Conver al meer dan 40 miljoen Euro omzet groot, maar de ambitie is nog veel groter. Op korte termijn wil het bedrijf minimaal verdubbelen.

Auteur: Dick van Doorn

Ransomes wil de weg naar boven in openbaar groen weer inslaan


De Engelse maaierfabrikant Ransomes heeft de laatste jaren meer en meer terrein verloren aan concurrenten Toro. Zeker in het openbaar groen speelt het merk uit Ipswich, UK niet echt een rol van betekenis meer. Met de introductie van de nieuwe MP Medium Platform-maaier moet dat de komende jaren gaan veranderen.

Auteur: Hein van Iersel

Moderne slavernij


Ik sprak pas geleden met een aantal mensen uit de golfmarkt. Mensen van de federatie en de greenkeepersassociatie. Het onderwerp was verduurzaming, maar al gauw ging het over een ander probleem. Een probleem dat volgens deze mensen de toekomst van hun vak veel zwaarder bedreigde dan het al dan niet duurzaam werken. De golfmarkt – maar in de rest van de groene sector is het niet veel beter – wordt bedreigd door een stortvloed van goedkope arbeid.

Auteur: Hein van Iersel