Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2015 - 1
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Stad nog niet klaar voor klimaatextremen


Uit recent onderzoek blijkt dat het nu vooral gemeenten zijn die specifieke taken op zich nemen om steden beter te bewapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Maar door de toenemende klimaatextremen zullen ook burgers en bedrijven hun steentje moeten gaan bijdragen.

Auteur: Heleen Mees

Te veel focus op veilige valondergrond op kinderspeelplaats


Er wordt onnodig geld uitgegeven aan valdempende ondergronden op speelplaatsen.' Dat zegt Johan Oost van OBB Speelruimtespecialisten. in een onderzoeksrapport.

Auteur: Paul van der Sneppen

Groen, groener groenst


Ook in deze uitgave van Stad + Groen weer een forse opsomming van groene projecten. Uw project in de komende uitgave van Stad + Groen? Stuur een mail naar ilse@nwst.nl en u krijgt alle informatie doorgestuurd.

Hoorn zeer tevreden over proef met biologische bestrijdingsmiddel


De firma Eco Protecta uit Sexbierum werkt aan de ontwikkeling van een nieuw biologisch onkruidbestrijdingsmiddel voor onder meer op verhardingen. Praktijkproeven in de gemeente Hoorn hebben aangetoond dat met selectieve toepassing aan de beeldkwaliteitseisen kon worden voldaan. ‘Je moet als gemeente een balans zoeken tussen kosten en schadelijkheid voor het milieu,’ vindt Marcel van Kampen, werkvoorbereider en toezichthouder bij het bureau Groen en Reiniging van de gemeente Hoorn.

Auteur: Sylvia de Witt

Verraderlijke trillingen


Het veelvuldig werken met trillende apparaten lijkt onschuldig, maar kan leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Een bekende aandoening veroorzaakt door een teveel aan trillingen is het zogenaamde hand-armvibratiesyndroom (HAVS). HAVS is een belastende aandoening die veel invloed kan hebben op het functioneren van werknemers en is dan ook officieel geregistreerd door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB).

Auteur: Kelly Kuenen

Een daktuin met een extreem hoge belasting


Het meest opzienbarende daktuinproject van het laatste jaar is wellicht de bijna één hectare grote tuin rond Duo2 in Groningen, een tweetal kantoorgebouwen waar de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst in zitten. Dit gebouw, waarvan de daktuin in 2014 werd opgeleverd, wordt vanwege zijn vorm ook wel 'het Cruiseschip' genoemd. BVB Substrates mocht de meer dan 5500 kuub daktuinsubstraat leveren, maar er valt natuurlijk veel meer te vertellen over dit project.

Auteur: Hein van Iersel

CEO Dick Verheij: 'In dertig jaar nooit rode cijfers gedraaid"


Het zijn lastige tijden voor veel groene aannemers. De markt krimpt en door zaken als bijvoorbeeld SROI verandert deze ook sterk van karakter. CEO van dienst Dick Verheij lijkt er niet al te zeer van onder de indruk. Over zijn plannen met SROI vertelt wil hij tijdens ons interview in Sliedrecht niets loslaten, maar het zou dit vakblad niets verbazen als hij ook hier in de komende maanden met een verassende ontwikkeling naar buiten komt.

Auteur: Hein van Iersel

Alternatieven voor onkruidbestrijding zijn niet duur!


Dankzij het uitstellen van het verbod op chemische onkruidbestrijdingsmiddelen tot begin 2016 kunnen gemeenten en aannemers voorlopig nog de gifspuit blijven hanteren. Tegenstanders van de wet claimen dat de alternatieve methodes ontoereikend zijn. Maar is dat wel zo?

Auteur: Guy Oldenkotte

Terrazza reinigingsmachine: affectief, maar bepaald geen 30-secondenborsteltje


Ik heb geen kunstgebit en hoop daar ook nog enige tijd van verschoond te blijven. Toch gaat de met afstand meest irritante reclame in mijn herinnering over de reiniging van kunstgebitten. Daar moest ik aan denken toen Johan Teeuwen van het nieuwe fusiebedrijf Stierman De Leeuw de redactie van dit vakblad uitnodigde om hun nieuwste product, een terrasreiniger, te bekijken: een borstel waarmee je heel effectief en grondig sterk vervuilde bestrating kunt reinigen.

Auteur: Hein van Iersel

Van honderd procent bestek naar honderd procent anders


Social return is een van de instrumenten die een opdrachtgever hanteert om maatschappelijke doelen te realiseren. In dit geval werk voor mensen die verder van de arbeidsmarkt staan. Vakblad Stad + Groen organiseerde begin januari een expertpanel dat discussieerde over de vraag hoe social return past in de hedendaagse praktijk van aanbesteden.

Auteur: Hein van Iersel

Ontwikkelen met kwaliteit


Het is alweer tien jaar geleden dat de Nota Ruimte tot stand kwam. Voorafgaand aan de Nota Ruimte stelde de toenmalige minister van VROM, Jan Pronk, een Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening op. Die nota is nooit definitief geworden.

Auteur: Chris Winter

EMVI: doel voorbijgeschoten door verkeerde toepassing


EMVI. U weet nog waarvoor dat staat? Economisch Meest Voordelig. Maar voor de inschrijvende partijen is EMVI doorgaans helemaal niet voordelig. Integendeel: bedrijven moeten veel kosten maken om aan aanbestedingen deel te kunnen nemen. Niet zelden lopen de kosten zo hoog op dat het eigenlijk onaantrekkelijk wordt om in te schrijven. Probleem van de inschrijver of van de aanbestedende partij? En is het inherent aan EMVI?

Auteur: Jeroen Mulder

Slappe dweilen


De sector is in de ban van het aanstaande verbod op het gebruik van chemie op verharding. Hoewel onze overheid in staat is echte duidelijkheid keer op keer uit te stellen, lijkt iedereen er toch wel van overtuigd dat het in 2016 echt gaat gebeuren.

Auteur: Hein van Iersel