Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2015 - 3
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Als dit crisis is, dan mag de crisis voor mij eeuwig doorgaan


In de serie interviews met ceo's in Stad + Groen dit keer een wat atypische ceo. Geen krijtstreep, dikke sigaren en zelfs geen Mercedes, maar de directeur van een Brabants familiebedrijf dat vooral de laatste tien jaar hard is gegroeid; een directeur die bij tijd en wijle ook zelf nog aan de motorzaag staat.

Auteur: Hein van Iersel

Grote betrokkenheid door bomenproject


Door een burgerinitiatief van Jaap Dekker en Hein Dorrestein uit Odijk werden op 9 november vorig jaar 171 Carpinum betulus Frans Fontaine en 44 Luiquidambers geplant aan de Singel in Odijk in de gemeente Bunnik. Daarna werden ze een heel jaar verzorgd door hen en een horde vrijwilligers.

Auteur: Sylvia de Witt

Zoek de 10 verschillen


Er is geen enkele reden waarom bewoners van nieuwbouwwijken genoegen zouden moeten nemen met lollystokboompjes voor de deur. Dat zegt Paul Miltenburg, directeur van het in Culemborg gevestigde Groenbedrijf Innovirens. Hij spoort gemeenten aan om meer verantwoording te nemen voor het groen in nieuw aangelegde woonwijken.

Auteur: Paul van der Sneppen

Ecologisch verantwoorde groenzone zonder onkruid


Gronddoeken of onkruiddoeken zijn milieuvriendelijke hulpmiddelen om de groei van onkruid tegen te gaan bij de aanleg van groenzones. Het Biocovers-onkruiddoek van DS Technical Nonwoven uit het Belgische Dendermonde werd vijf jaar geleden op de markt geïntroduceerd.

Auteur: Sylvia de Witt

Sociaal in het groen: zorgen voor/over het groen, zorggroen? Of alleen maar heerlijk buiten werken?


Met de overheveling van dagactiviteiten zoals werken in het groen, van de AWBZ naar de Wmo, komt deze onder de verantwoordelijkheid van gemeenten te liggen. Ook het beschutte werken is met de Participatiewet van de Wsw naar gemeenten verschoven.

Auteur: Kitty Goudzwaard

De verbrandingsmoter in de ban!


Heeft elektrisch (accu)rijden en werken de toekomst? Over dit relatief nieuwe fenomeen discussieerde ik onlangs met vakblad Stad+Groen.

Auteur: Theo de Jong

Groen, groener groenst


Ook in deze uitgave van Stad + Groen weer een forse opsomming van groene projecten.

Met de 'boomvoetjes' in het groen


Twee jaar geleden werden in het kader van het gemeentelijk Waterplan de Nuenense Eikenlaan en Beukenlaan en hun zijstraten grondig opgeknapt. Jos Kanters, verantwoordelijk voor het groen in het nieuwe straatbeeld, voorzag de straat van aangeplante borders.

Auteur: Kelly Kuenen

Huidkanker: voorkomen is beter dan genezen


Wie in de groene sector werkt, doet dat veelal in de buitenlucht. Heerlijk! Vooral in de zonnige maanden die hopelijk voor ons liggen. Er ligt echter een gevaar op de loer: huidkanker. Maar hoe groot zijn de risico’s dan en wat kun je doen om ze te verkleinen?

Auteur: Dr. M.J.P. Gerritsen, dermatoloog, Radboudumc

'We willen bomenkennis uitdragen en vergroten'


Eind mei lanceert Boomkwekerij Ebben een compleet nieuwe website, gericht op landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, groenaannemers, boomverzorgers, studenten en andere vakgenoten. Paradepaardje binnen het geheel is de TreeEbb, een digitale tool waarmee iedere groenprofessional op basis van zijn of haar specifieke wensen snel en eenvoudig de juiste boom vindt voor elk groenproject.

Auteur: Kelly Kuenen

Liever geen Lyme


Voor het tweede jaar op rij hebben onderzoekers van Wageningen University een recordaantal teken gevangen. Een tekenbeet kan leiden tot de ziekte van Lyme. Over deze ziekte is nog altijd weinig bekend, maar vast staat wel dat hij tot zeer ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Moeten we ons zorgen gaan maken?

Auteur: Guy Oldenkotte

Sporten in een dynamisch landschap


In het Cascadepark in Almere Poort werd afgelopen november de Playground geopend. Deze biedt ruimte voor voetbal, basketbal, tennis en atletiek en heeft een multifunctioneel speelveld om andere sporten op te beoefenen.

Auteur: Sylvia de Witt

Werkzaam op breed spectrum van onkruiden


Het Ctgb verleende op 28 november vorig jaar een toelating voor het product Pistol® Flex van Bayer. Dit nieuwe bodemherbicide is een breed werkende preventieve en vroegtijdig curatieve onkruidbestrijder, in te zetten net vóór tot kort ná het ontkiemen van onkruiden op open verhardingen.

Auteur: Sylvia de Witt

Resultaten uit het verleden vormen geen garantie, maar wél een belofte voor de toekomst


Voor een opdrachtgever is het kiezen van de juiste kandidaat voor de uitvoering van een project niet altijd even gemakkelijk. Bovendien zijn begin- en eindpunt vaak duidelijk, maar verloopt de weg naar het eindpunt toe niet altijd even soepel. Een nieuw initiatief, Past Performance, moet de samenwerking tussen beide partijen bevorderen, en aannemers helpen zich te onderscheiden van anderen. Onder andere in de bouwsector, bij Rijkswaterstaat en ProRail én in de groensector zijn Past Performancesystemen geleidelijk in opkomst.

Auteur: Kelly Kuenen

Fessie bouwen


Als dit crisis is, dan mag die nog veel langer duren, Twittert CEO van dienst Kees Weijtmans heel positief op de cover van deze uitgave.

Auteur: Hein van Iersel