Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2016 - 4
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Innovatieve herinrichting Paleistuinen van Paleis het Loo
Natuurlijke veiligheid


Of het nou die sporter is die in het sportpark zijn oefeningen doet, of het kind dat in de speeltuin de toestellen beklimt alsof hij/zij ervoor geboren is. Een valondergrond is iets waar iedereen op terug moet kunnen vallen.

Certificatenmaffia of pure milieuwinst?


Gecertificeerd hout levert boseigenaren verder geld op om personeel in te zetten tegen stropers

Mag het een onsje minder zijn?


De gemeente Weert staat voor de taak om met ingang van 2018 300.000 euro te bezuinigen. Deze korting is een kwart van het totale budget en lijkt daarmee niet voor de poes. Wat voor Weert het ideale plan bleek te zijn, is om planmatig te kijken op welke vlakken van het openbaar groen extensiever beheerd kan gaan worden.

Auteur: Santi Raats

Ik ben hier niet de Gouwe Pik


De recessie is over, maar voor veel groenvoorzieners is het nog steeds kommer en kwel. T&G is daar naar eigen zeggen een uitzondering in. De piepjonge ceo van dit bedrijf claimt een autonome groei van twintig procent over de laatste jaren.

Auteur: Hein van Iersel

Bijzondere rietschermen sieren Noord-Hollandse kust


Al eeuwenlang wordt de Nederlandse kust door rietschermen beschermd. De aanleg van de schermen gaat ook al tijden op dezelfde manier. Althans, dat was tot voor kort het geval. Onderhoudsmonteurs bij hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben een machine uitgevonden die automatisch rietschermen bouwt.

Steeds meer vraag naar accugereedschap


De gemeente Amsterdam heeft sinds april vorig jaar vier Dolmar-4-taktbosmaaiers MS-4300.4U in gebruik. Ze is er dik tevreden mee, want: minder brandstof, minder uitstoot en minder geluid dan de traditionele bosmaaiers. ‘Ze zijn nu voor het derde jaar op de markt en er is veel vraag naar,’ zegt Arjen Peeters, product- accountmanager/adviseur van Makita Nederland.

Auteur: Sylvia de Witt

Klimaatverandering: wanneer verandert extreem weer in een overmachtssituatie?


De afgelopen weken hebben we weer aan den lijve ondervonden wat klimaatverandering inhoudt: hoge temperaturen en enorme hoeveelheden neerslag in een korte periode. Er zijn inmiddels al de nodige congressen vol geleuterd over de noodzaak om onze steden klimaatbestendig in te richten.

Auteur: Hein van Iersel

Ik geef je een roosje, m'n roosje...


Rozen zijn in de openbare ruimte niet meer weg te denken. Toch is dat wel eens anders geweest. Dankzij veredelingswerk zijn de moderne heesterrozen prima geschikt om grootschalig in de openbare ruimte te worden toegepast.

Auteur: Ronald Houtman

Markt voor sierheesters krijgt nieuwe marktleider


Het mag volgens directeur Jan de Vries van Boot & Co beslist geen fusie heten; het is een krachtenbundeling. De twee marktleiders op de Nederlandse markt voor sierheesters gaan samen op in één nieuwe bv. Jan de Vries van Boot & Co wordt de directeur. Hoofdkantoor en commercie worden na 1 september gecentraliseerd in Boskoop en de logistiek zal geschieden vanuit Zundert en Boskoop.

Auteur: Hein van Iersel

Rozen brengen kleur in het openbaar groen


Als klanten bij J.D. Maarse & Zonen B.V. en Belle Epoque Rozenkwekerij op de kwekerij komen om een roos uit te zoeken zijn ze altijd onder de indruk van de enorme keuze aan rozen. Als de rozen in bloei staan zijn de showtuinen, het containerveld en de cash & carry één groot palet van kleuren en geuren.

Zon op bestelling


Terrassen blijven dicht, campinggasten staan met de voeten in het water en festivalprogramma’s worden aangepast. De meteorologische zomer is officieel begonnen, maar van echt zomerse omstandigheden is nog geen sprake. Brengt de zon niet de nodige zomerstralen, dan moet je het heft in eigen hand nemen, moeten Roger Cornelissen en Anciëlla Tap, eigenaren van camping Waalstrand in het Gelderse Gendt gedacht hebben.

Ga toch buiten spelen!


Iedere ouder kent het gevoel: dreinende kinderen die vastgebakken lijken te zitten aan hun smartphone. Wat roept dan makkelijker dan: ‘Ga toch buiten spelen!’ Wat volstrekt logisch is voor vaders of moeders, is veel minder logisch voor sportbonden en natuur- en milieuorganisaties.

Auteur: Hein van Iersel

Voor hetzelfde geld klimaatbestendig: herinrichting van de opebare ruimte


Het klimaat verandert. Zeker is dat het veranderende klimaat gevolgen heeft voor de stad. De toename van weersextremen, zowel qua hitte als neerslag, beïnvloedt het leefklimaat in onze steden negatief. Onze steden worden minder aantrekkelijk. Klimaatbestendig inrichten is mede daarom noodzakelijk.

Auteur: Jeroen Kluck en Ronald Loeve

Perfect om boompjes heen zonder manoeuvres


De Votex-RoadFlex verenigt de zijklepelmaaier en vlakklepelmaaier in één machine. Werkorganisatie CGM, waaronder de drie gemeentem Cuijk, Grave en Mill vallen, heeft deze klepelmaaier onlangs als eerste in Nederland aangeschaft. Een primeur dus. Hij wordt vooral in Cuijk ingezet voor het bulkwerk.

Auteur: Sylvia de Witt

Leren inspelen op (contract)veranderingen in de markt


Na een succesvolle tweede editie start HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen 20 oktober met een nieuwe cursus Contractmanagement. Gedurende vijf bijeenkomsten wordt nader ingegaan op thema’s als contractvormen, het aanbestedingsproces en kwaliteitssturing en –borging.

Berkel-Enschot krijgt eindelijk een volwaardig dorpscentrum


Ook in stadsontwikkeling kun je van de nood een deugd maken. Een monumentaal, maar leegstaand kloostercomplex wordt in Berkel-Enschot om gebouwd tot een nieuw dorpscentrum. Het heeft even geduurd, maar sinds projectontwikkelaar Roozen van Hoppen het pand overnam van de gemeente,is het volle kracht vooruit.

Just do it!


BSI bomenservice en Mobilane realiseren in België de grootste groene gevel ter wereld

Handige alleskunner nu in productie


Met de slogan De toekomst is elektrisch timmert Frisian Motors BV uit Bakkeveen al sinds 2009 aan de weg. En met succes! Hun nieuwste ‘groenpaard voor de professional’ is de Norbert FM120, vernoemd naar de fameuze Friese dekhengst Norbert. ‘We hopen hiervan de komende maanden toch wel zo’n tien exemplaren te verkopen’, zegt directeur Theo de Jong tijdens deze demodag op 8 april.

Auteur: Sylvia de Witt

Zo geef je gazons weer een flinke oppepper


De 7e editie van de Nationale Gazon Demodag op 21 september a.s. in het Brabantse Biezenmortel wil hoveniers en openbaar groenbeheerders de praktische kant van gazonherstel laten zien. Experts op het gebied van bodem, bemesting, gras, cultuur- en watertechniek tonen hoe je met een toegespitst stappenplan gazons, grasterreinen en -parken in een mum van tijd weer in topconditie brengt.

'Ik kan geen nadelen aan deze machine verzinnen'


Arian Essenstam van Husqvarna aan de lijn: ‘Beste redactie van Stad + Groen, wij zijn nu heel voorzichtig een accumachine aan het uitleveren, die op alle fronten beter is dan zijn benzinevoorganger. Willen jullie die testen?’

Auteur: Hein van Iersel

Veldwegen opknappen in één werkgang, zo doe je dat!


Veel plattelandsgemeenten in het zuiden en oosten van ons land hebben vele honderden kilometers veldwegen op hun grondgebied. Onderhoud daarvan bestaat vaak uit het volstorten van gaten met nieuw gebroken puin en afschuiven met een grader. ‘Compleet fout’ naar de mening van Peter Janssen van GTJ.

Auteur: Hein van Iersel

Groen, groener, groenst


De oogst aan innoverende groenprojecten

Stadsbomen als watermanagers


Bert van Polen, projectleider bij Pius Floris, promoot samen met Ingenieursbureau Wareco de 'klimaatboom'. De hoofdvraag met betrekking tot de klimaatboom luidt: wat kunnen groen en blauw voor elkaar betekenen?

Auteur: Santi Raats

Hilversum ligt er fantastisch mooi bij!


De Tomingroep BV in Hilversum schafte twee jaar geleden voor het chemievrije beheer twee Multihog-werktuigdragers van het type MXC aan met daarop gebouwde Empas-heetwaterunits. Door een goede match tussen drager, unit, uitvoerder en dealer is Hilversum er behoorlijk snel in geslaagd om het traject van chemie naar chemievrij onder controle te krijgen.

Auteur: Sylvia de Witt

Beeld, Water, Warmte en Werk


Bij bovenstaande kreten denkt u misschien aan een column over de huidige methoden van onkruidbestrijding op verhardingen. Met heet water en hete lucht. Daar wil ik het echter niet over hebben. Daar zijn we al zo druk mee allemaal. En levert veel extra werk op.

Auteur: Wilco Boender

Dé Groen Index
Kansspel


Als dank voor het aangenaam verpozen krijg je, als je niet aan het beeld voldoet, ook nog eens een boete, die soms hoger is dan het afgesproken maandbedrag

Auteur: Hein van Iersel