Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2016 - 5
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Gastvrije tereininrichting van het Atrium in Amsterdam


Vanaf midden augustus 2014 is De Enk gestart met de terreininrichting bij het Atrium, één van de meest bekende kantoorgebouwen van Amsterdam. Het gebouw ligt naast het WTC aan de Zuidas.

Auteur: De Enk Groen & Golf

Binnen naar buiten halen


Binnen naar buiten halen. Deze woorden omschrijven eigenlijk het beste het ontwerpen van een werktuin. De tuin als uitbreiding zien van het kantoor, de kantine of als vergaderplek. Nu nog wat onwennig voor veel bedrijven maar wat Donkergroen betreft de toekomst.

Is het tekenprobleem een tikkende tijdbom?


De vaststelling door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat teken tegenwoordig ook het encefalitisvirus in ons land kunnen overdragen, maakt investering in speciale antitekenkleding niet alleen verstandig, maar het lijkt erop dat het bittere noodzaak is.

Auteur: Guy Oldenkotte

De stelling 'Ik verkoop de zaak en daarna ga ik rentenieren' kun je wel vergeten


Als deze uitgave van Stad + Groen op uw deurmat ploft, is het voor veel mensen in de groene sector nog volop vakantie. Wat is er dan logischer dan een ceo uit te nodigen voor dit interview die van het strand zijn werk heeft gemaakt?

Auteur: Hein van Iersel

Tomaten & tilapia uit een torenflat


Op dit moment staat ongeveer 15 procent van de Nederlandse kantoren leeg. En waarschijnlijk neemt dat percentage de komende jaren nog alleen maar toe. Het is belangrijk dat er goede bestemmingen gezocht worden voor dit soort gebouwen.

Auteur: Hein van Iersel

Een groene wereld is een betere wereld


De wortels van Boomkwekerij M. van den Oever liggen al meer dan twee eeuwen in Haaren, de 'tuin van Brabant'. Haaren is aangewezen als greenport voor de boomkwekerij.

Schijndel laat de burger schoffelen


'Eigenlijk hebben we niet veel hoeven doen om burgers in beweging te krijgen. Ze kwamen vrijwel meteen met wensen en plannen', memoreert Wim Bekkers, senior beleidsmedewerker groen bij de gemeente Schijndel, over de eerste experimenten met burgerparticipatie in groenonderhoud.

Auteur: Paul van der Sneppen

Boomgranulaat ECO toegepast voor een ‘Beter Ermelo’


Het centrum van Ermelo kreeg onlangs een grote make-over onder de projectnaam Beter Ermelo. Heicom leverde hier zo'n 2000 ton boomgranulaat ECO. Hiermee voorzag het bedrijf de bomen in Ermelo van een goede, duurzame ondergrond.

Auteur: Sylvia de Witt

Krachtige maaier voor 'grof geschut'


Als Nederlands importeur voert Van der Haeghe Tuin- en Parkmachines uit Geldermalsen sinds enkele jaren een ruim assortiment (front)maaiers van de Japanse fabrikant Iseki. Jongste aanwinst in de SF-frontmaaierserie is de Iseki SF 450.

Fallopia gaat niet meer weg


‘De woekerplant Fallopia is in Nederland niet meer uit te roeien.’ Dat zegt Wim van der Putten, hoogleraar functionele biodiversiteit en werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen.

Auteur: Paul van der Sneppen

Zonnig in Zeeland


Deze beplanting ligt midden in een druk toeristengebied. De omgeving is volledig vernieuwd en met grote zorgvuldigheid ingericht. De speels gevormde vakken met vaste planten zorgen voor een unieke sfeer.

Samenspannen voor geintegreerde oplossingen


Er is een trend binnen de branche om als fabrikant van aandrijfmachines samen te werken met een beperkt aantal leveranciers van aanbouwwerktuigen. In dit artikel belichten wij de verschillende keuzen die op dit gebied worden gemaakt en geven we reacties uit de markt op deze ontwikkeling.

Auteur: Leon van den Berg

In één dagdeel bijgespijkerd over gazononderhoud


Gras is alleen al door zijn enorme oppervlakte gezichtsbepalend voor onze tuinen en openbare ruimten. Je zou dan ook verwachten dat groenbeheerders en hoveniers naadloos aanvoelen hoe ze gazons moeten aanleggen en onderhouden. Maar de praktijk is anders.

Duurzaam werk voor 'schoffelaars'


“Schoffelaars” worden ze wel genoemd’, zegt Joep Dikmans, branchemanager van sw-bedrijf SOWECO in Almelo. En daarmee duidt Dikmans meteen het grootste obstakel: het imagoprobleem.

Auteur: Paul van der Sneppen

Stadsparken: oude vorm, nieuwe functie


Veel stadsparken zijn lang geleden ontworpen en aangelegd. Keurig afgebakend ‘kijkgroen’ en rustig slingerende paden, die niet bedoeld zijn om ervanaf te stappen. Zocher, Springer of daarop geïnspireerd. Die parken van toen kennen nu een heel ander gebruik.

Auteur: Bart Stoffer

Drachtplanten, beslist (g)een bij-zaak


Biodiversiteit, duurzame beplanting, ecologisch evenwicht – termen die we in het hedendaagse openbaar groen maar al te vaak tegenkomen. En terecht; sinds de eeuwwisseling dringt overal het besef door dat gebalanceerde duurzame beplantingen het beste bieden voor iedereen: planten, dieren en mensen.

Auteur: Ronald Houtman

Weerstand tegen zelfbeheer komt vooral vanuit ambtelijk apparaat


Burgerparticipatie stimuleren in groenbeheer lijkt in belangrijke mate een kwestie van verandermanagement. ‘Opmerkelijk daarbij is dat de bestuurders positief zijn, maar dat de ambtelijke organisatie nog weleens achterloopt.’ Dat zegt Bertus Koppers, senior toezichthouder bomen en groen stadsdeel West in Amsterdam.

Auteur: Paul van der Sneppen

Zorgjongeren ruimen Hoendeloo op


In Hoenderloo bundelt jeugdzorgorganisatie De Hoenderloo Groep (DHG) zijn krachten ten bate van het groenonderhoud. Jongeren wisselen de buitendienst af met blad ruimen, snoeiwerkzaamheden en maaien.

Auteur: Santi Raats

Politici hebben minder problemen met burgerparticipatie dan ambtenaren


In deze uitgave van Stad + Groen de terugkeer van een oude rubriek: ‘Op de fiets’. Het idee: maak een fietstochtje met een bestuurder of politicus door zijn of haar stad of dorp om het openbaar groen te bewonderen. Dit keer Boaz Adank, wethouder van Breda.

Auteur: Hein van Iersel

Boomrooierij Weijtmans: meer dan bomen rooien


Boomrooierij Weijtmans bestaat al vanaf 1800 en sindsdien zijn zij al 6 generaties actief in het rooien van bomen. Het bedrijf is nog altijd volop in beweging met een gezonde kijk op de toekomst.

Minder CO2 met gecombineerde heetwatermethode


Verheij Integrale groenzorg heeft een mooie methode ontwikkeld om onkruid te beheersen. Ze gaan hiermee de markt op onder de naam h2O Onkruidbeheersing.

Auteur: Sylvia de Witt

Daktuin terwijde blok G in Utrecht


Voor twee woon-winkelblokken van office Winhov architects, zijn in samenwerking met de architect de daktuinen ontworpen in Terwijde, Utrecht. Blok G is een volledig verblijfgebied.

Tweet, tweet!


De Amsterdamse start-up TreeWiFi heeft een bijzondere manier gevonden om stedelingen bewust te maken van de luchtkwaliteit in de stad. Ze ontwikkelen vogelhuisjes die stikstofdioxide meten en voorbijgangers belonen met gratis internet als de lucht ‘fris’ genoeg is.

Auteur: Kelly Kuenen

Wortelopdruk en schade aan leidingen voorkomen


In onze toenemende verstedelijkte gebieden zorgt wortelgroei jaarlijks voor een aanzienlijke schade aan wegverharding, riolering en nutsfaciliteiten. Om dit te voorkomen wordt vaak een wand geplaatst om ongewilde wortelgroei tegen te gaan.

Groen, groener, groenst


De oogst aan innoverende groenprojecten.

Kleine kunstgrasreiniger manouvreert tussen speeltoestellen


In opdracht van Groenaannemingsbedrijf Punt heeft AT Machines twee reinigingsmachines voor kunstgras op maat gemaakt, die dankzij hun fijne formaat en wendbaarheid door de aannemer worden ingezet voor het reinigen van ondergronden van speelveldjes.

Auteur: Kelly Kuenen

Drijvende fontein voor Apeldoorn


Auga, specialist in fonteinen, vijverbenodigdheden en watertechniek, heeft een drijvende fontein geleverd aan de gemeente Apeldoorn. Deze, door Bos Watertechniek geïnstalleerde fontein is in augustus in gebruik genomen.

Leren inspelen op (contract)veranderingen in de markt


Na een succesvolle eerste editie start HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen 20 oktober met een nieuwe cursus Contractmanagement. Gedurende vijf bijeenkomsten wordt nader ingegaan op thema's als contractvormen, het aanbestedingsproces en kwaliteitssturing en -borging.

De Toro GM 360 vijf jaar na alle tamtam


In 2011 werd de Toro Groundsmaster 360 met de nodige tamtam gepresenteerd op de Nederlandse markt. Met zijn vier bestuurbare wielen kon de GM 360 als eerste om de eigen as draaien, volgens Toro een revolutie op maaigebied. Vijf jaar na introductie maakt Stad+Groen de balans op.

Auteur: Peter Voskuil

Ik heb dr zin an!


Mijn zonnige Vakantie op het schone Walcheren is weer voorbij. Onze accu’s zijn opgeladen. We kunnen er weer tegenaan!

Auteur: Wilco Boender

Klimaat


Auteur: Hein van Iersel