Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2016 - 6
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Maak kennis met de bomen van de toekomst


Bij de Enk Groen & Golf hebben we een passie voor groen, al decennialang. Uit het verleden hebben we een schat aan ervaring meegenomen die we vandaag de dag graag voor u inzetten. Maar we kijken ook naar de toekomst

''Duurzaam onkruid te lijf gaan''


Onkruidbestrijding op verharding: niet meer chemisch bestrijden, maar met alternatieve werkwijzen. Bijkomend positieve effect is dat dit bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van ons drinkwater en het verlagen van de kosten van het reinigen van verontreinigd drinkwater.

Herintredende directeur gaat groene aannemer weer nieuw elan geven


Een opmerkelijke stap: na een afwezigheid van bijna tien jaar neemt Bert van Helvoirt het stokje als ceo van Van Helvoirt Groenprojecten weer over. Voor Stad + Groen een reden om hem uit te nodigen voor het ceo-interview. Wat is zijn visie op de business en wat is de achtergrond van zijn opmerkelijke stap?

Auteur: Hein van Iersel

'Het toepassen van onkruiddoek past goed in het nieuwe beheren'


Invasieve exoten als de Japanse duizendknoop en de berenklauw vormen een steeds grotere bedreiging voor inheemse plantensoorten. Deze, maar ook de meer ‘dagelijkse’ ongewenste planten kunnen een doorn in het oog zijn voor de beheerder. Regelgeving rond chemie vraagt om andere beheersmaatregelen.

Ik vraag altijd aan mijn ambtenaren: Kun je het uitleggen aan je moeder?


Voor deze Op de Fiets moest uw redacteur het opnemen tegen een voltallig peloton. Wethouder Johan van der Schoot van Oss had voor de gelegenheid beleidsecoloog Jos van Oorschot en coördinator groen, water en ecologie Rudy Schleedoorn uitgenodigd voor een fietstocht door de verrassend groene gemeente Oss.

Auteur: Hein van Iersel

Kleurrijk Boxmeer


Deze beplanting ligt langs een invalsweg met veel verkeer. Door met name veel fiets- en voetverkeer is de locatie gevoelig voor vernieling. Er is veel aandacht geweest voor de voorbereiding van de grond. Dit heeft zich vertaald in een uitbundige groei, waardoor dit project een voorbeeld is van een snelle sluiting van het gewas.

Een ultranatuurlijke manier van groenbeheer


De inzet van schaapskuddes vormt een groot onderdeel van het integraal onderhoud door Sight Landscaping in Nijkerk. Veluwse heideschapen begrazen hier in de wijk Corlaer zo'n 24 tot 26 hectare, wat zorgt voor een verscheidenheid aan kruiden in de vegetatie.

Auteur: Sylvia de Witt

Leren inspelen op (contract)veranderingen in de markt


Na een succesvolle eerste editie start HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen 20 oktober met een nieuwe cursus Contractmanagement. Gedurende vijf bijeenkomsten wordt nader ingegaan op thema's als contractvormen, het aanbestedingsproces en kwaliteitssturing en -borging.

Al meer dan twee eeuwen leefwereldverbeteraars


De wortels van Boomkwekerij M. van den Oever liggen al meer dan twee eeuwen in Haaren, de 'tuin van Brabant'. Het areaal van M. van den Oever beslaat maar liefst 140 hectare en dat zorgt voor een ongekend breed sortiment bomen, struiken en vaste planten.

Een jonge, frisse wind door het familiebedrijf


Marcel Muskens is bedrijfsleider en toekomstige eigenaar van hoveniersbedrijf De Langstraat, voornamelijk voor particuliere tuinen en bedrijfstuinen. Samen met zijn vader runt hij twee bedrijven, hoveniersbedrijf De Langstraat en mechanisatiebedrijf De Langstraat Tuinmachines, met in totaal zestien werknemers.

Auteur: Santi Raats

Amper afgestudeerd, maar al forse stappen op de arbeidsmarkt gezet


'Er is zo veel kleur in Nederland!', roept Pim Lemmers. Deze veelbelovende ecoloog is net uit de schoolbanken, maar werkt al mee aan belangrijke onderzoeken voor provincies en waterschappen. Met veel liefde voor het vak zet hij zijn wetenschappelijke achtergrond in om dierpopulaties in kaart te brengen.

Auteur: Santi Raats

Ambitieuze werkvoorbereider kijkt graag buiten de kaders


Geertje Oosterink slaat als werkvoorbereider en toezichthouder in Duiven een brug tussen beleid en uitvoering. Haar kracht om deze twee werelden met elkaar te verbinden heeft ze van zichzelf en van haar werkervaring bij aannemer Heijmans.

Auteur: Santi Raats

Boomrooierij Weijtmans: 'Van al die tonnen houtafval kun je heel wat T-shirtjes maken!'


Boomrooierij Weijtmans, een bedrijf dat al sinds 1800 bestaat, past zich aan de tijd en zijn omgeving aan. Qua materieel is dit te zien aan de drie unieke telescoopkranen, die tot op 32 meter hoogte takken kunnen grijpen en afzagen. Hiermee kan het bedrijf veilig en gecontroleerd bomen rooien.

Met voorverwarmd afvalwater onkruid te lijf


Het klinkt misschien niet erg hygiënisch, onkruid bestrijden met industrieel afvalwater. Maar wie bedenkt dat veel afvalwater gewoon schoon restwater is, ziet al snel kansen voor hergebruik.

Auteur: Peter Jansen

Prikkelbare heesters


Planten met doorns of stekels vormen een aparte gewasgroep. Niet in botanische of taxonomische zin, maar op het gebied van gebruikswaarde. Met een mooie term worden deze gewassen soms aangeduid als ‘defensieve beplanting’, maar eigenlijk gaat het gewoon om prikkels.

Auteur: Ronald Houtman

Drijvende eilanden verfraaien Haagse vijvers


Een klaterende fontein in een vijver is natuurlijk prachtig, maar kan ook voor geluidsoverlast zorgen voor omwonenden. Drijvende eilanden met daarop moerasplanten moeten soelaas bieden.

Auteur: Hein van Iersel

Prinsjesdag


In de periode waarin deze Stad + Groen verschijnt, zijn er weer interessante gebeurtenissen in ons kikkerlandje. In politiek Den Haag worden volgens oude traditie op Prinsjesdag de kabinetsplannen gepresenteerd.

Auteur: Wilco Boender

Met de vlam in de pijp!


Met de wetenschap dat vuur het meest destructieve natuurverschijnsel is dat ons kan overkomen, is het te begrijpen dat het een populaire methode is om onkruid op een milieuvriendelijke wijze te verwijderen. HOAF gaat nog een stap verder.

Auteur: Guy Oldenkotte

Zorg voor bomen betaalt zich terug


Als er iets is wat deze zomer duidelijk is geworden, dan is het wel dat we de rol en toegevoegde waarde van bomen niet moeten onderschatten. Hun schaduw bood bij de hoge temperaturen welkome verkoeling, terwijl ze ook een belangrijke rol speelden bij de geleidelijke afvoer van neerslag.

Auteur: Guy Oldenkotte

Niets doen levert soms meer op!


Meer en handiger gebruik maken van ecologische uitgangspunten in een landschapsontwerp bespaart geld en levert bovendien een bijdrage aan meer biodiversiteit, duurzaamheid en klimaatgroen.

Auteur: Dolf Houtman, Ontwerpacedemie

Duurzaam én circulair inkopen kan nu ook met bedrijfskleding


Medewerkers in de groenvoorziening hebben niet alleen een wettelijke, maar ook een bedrijfseconomische en een morele verplichting om bij de uitvoering van hun werkzaamheden rekening te houden met het milieu en milieuvriendelijkheid. Dat staat voor velen niet eens ter discussie.

Auteur: Guy Oldenkotte

Multihog zet de aanval op monomachines in


Makkelijk om te bouwen. Meer laadcapaciteit. Een veersysteem dat langere werkdagen en hogere snelheden toelaat. Een knop die de rijeigenschappen omtovert tot die van een maaimachine. Een traploos inregelbare werkstand die aftakas, rijsnelheid en motortoerental onafhankelijk van elkaar laat functioneren.

Auteur: Peter Voskuil

Circulair groenbeheer als compleet concept


Zoontjens Boomprojecten, Natural Plastics en Innogreen hebben de handen ineen geslagen. De afgelopen periode werd gewerkt aan een concept dat nu, op de Dag van de Openbare Ruimte, officieel gelanceerd wordt: 3 Green Solutions, een A-tot-Z-dienstverlening op het gebied van circulair beheer.

Dag van de Openbare Ruimte


Woensdag 28 september en donderdag 29 september vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een nieuwe editie van de Dag van de Openbare Ruimte plaats.

Eerlijk in professioneel groen


Als je slogan 'Eerlijk in professioneel groen' is, dan schept dat de nodige verwachtingen. Ruim drie jaar nadat besloten werd de groene adviestak van Heigo een eigen naam te geven, is Vitagro inmiddels stevig verankerd in de wereld van groene adviseurs in ons land.

Auteur: Guy Oldenkotte

Ideaal voor het ruwe werk, maar door de achterrol ook voor sportvelden


Budgetten, personele bezetting en het klimaat maken dat zelfs eenvoudige werkzaamheden zoals grasmaaien tot ware hogeschoolkennis verheven worden. Zodra het geschikte moment aanbreekt, moet de maaier onmiddellijk het veld in om de achterstand weg te werken en de ontwikkelingen voor te blijven.

Auteur: Guy Oldenkotte

De Groen Index


De Groene Index. Inrichting en productdocumentatie.

Young green professionals


Ze zeggen weleens: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Korter en duidelijker zou zijn: geen jeugd = geen toekomst

Auteur: Hein van Iersel