Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2016 - 7
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

De Enk Groen & Golf.. de Vernieuwers


Bij De Enk Groen & Golf hebben we een passie voor groen, al decennialang. Uit het verleden hebben we een schat aan ervaring meegenomen die we vandaag de dag graag voor u inzetten. Maar we kijken ook naar de toekomst

''De oplossing voor rubber ondergronden hebben wij al jaren''


Rubbergranulaat, kunstgrasvelden, rubbertegels; de afgelopen weken zijn dit veelvoorkomende onderwerpen in de media.

Overpeinzingen van een onderneming met een missie


Auga opereert inmiddels bijna dertig jaar in de markt met watertechniek, gestart als leverancier van vijverpompen, tegenwoordig vooral bezig met specialisaties zoals fonteintechniek en het vitaliseren van stads-, park- en visvijvers met pompinstallaties.

Hagelstorm trekt zware wissel op gemeente Someren dus ook op openbaar groen


‘Oorlogszone’ is een groot woord en ook lichtelijk overdreven, maar als je na een half uur fietsen door Someren op minimaal dertig plaatsen dakdekkers aan de slag ziet om daken te renoveren of compleet te vernieuwen, weet je dat er iets aan de hand is.

Auteur: Hein van Iersel

Bedrijfsexpansie vraagt om een goede softwareleverancier


Irado zet zich dagelijks in voor een schone en verzorgde leefomgeving. Met 280 vaste medewerkers verzorgt zij echt álle facetten van de buitenruimte.

Help het kind in de stad aan speelruimte


In de tweede week van november was Gent gastheer van het congres Child in the City. Daar spraken meer dan 100 internationale deskundigen over de positie van kinderen. Gelukkig was er ook even tijd voor een gesprek over het nieuwe boek van professor Lia Karsten over het kind in de stad. OBB Speelruimteadviseurs in gesprek.

Opdrachtgever geeft winterwerkbonus ter compensatie van extreem zomerweer


Aannemers in groenonderhoud hebben moeite te voldoen aan beeldbestekeisen. Extreem weer speelt hen parten en opdrachtgevers lijken vooralsnog weinig begrip te tonen voor de problemen die dat oplevert.

Auteur: Paul van der Sneppen

Welkom in The Smart City


Toen ik op de middelbare school zat, was het bepaald niet cool om een nerd te zijn. Nerds kregen geen meisjes en al zeker niet de knappe. Dat beeld is volledig gekanteld. In onze ICTgedreven maatschappij zijn nerds de nieuwe stars.

Auteur: Hein van Iersel

Cursus 'Strategisch beheer openbare ruimte'


De openbare ruimte wordt steeds belangrijker denk aan; gezondheid, recreatie en andere maatschappelijke doelstellingen. De politiek stimuleert participatie en social return is vast onderdeel van elk project. Desondanks wordt er vaak bezuinigd en moeten investeringen verantwoord worden.

Alzheimertuin geopend in Alphen aan den Rijn


Bewoners van zorgcentrum Rietveld hebben samen met mantelzorgers en leerlingen van groep 5 van basisschool Het Mozaïek een Alzheimertuin beplant in Alphen aan den Rijn. Dat deden zij met diverse soorten bloembollen die de stof galantamine bevatten. Het gaat daarbij om narcissen, sneeuwklokjes, sterhyacinten en zomerklokjes.

Auteur: Nino Stuivenberg

Wij zijn de grootste en willen graag de grootste blijven


Bescheidenheid is een mooie eigenschap. Dat standpunt lijkt ook Marc Bolier, de hagelneue kopman van Krinkels te huldigen, maar te bescheiden is ook nergens goed voor. Hij begint zijn eerste interview als ceo van Krinkels nog heel bescheiden met de stelling: 'Wij zijn een van de grotere bedrijven in de groene sector'

Auteur: Hein van Iersel

Inspirerend multitaltent zet groenonderhoud vol op de kaart bij burger en politiek


De gemeenten Wassenaar en Voorschoten hebben ruim 270 hectare aan openbaar groen en 150 speelplekken, die Ralph Pitlo allemaal beheert. Hoewel hij overspoeld wordt door werk, staat hij altijd voor zijn collega's klaar.

Auteur: Santi Raats

EUROGRASS Solario: onderhoudsvriendelijk gras voor op het gazon


DSV Zaden en Mol Agrocom hebben samen het EUROGRASS Solario-grasmengsel ontwikkeld. Dit mengsel kan gebruikt worden op zonneweides, speelweides, parken, gazons en rondom gebouwen.

Auteur: Nino Stuivenberg

Chemievrij onkruidbeheer in Goes loopt ondanks late inzet op rolletjes


Zoals iedere andere gemeente in dit land is ook Goes dit jaar overgeschakeld op chemievrij onkruidbeheer. Na een aanbesteding die TuinTotaal na enige vertraging gegund werd, begon dit bedrijf pas eind mei met het onkruidbeheer.

Auteur: Sylvia de Witt

Het Mahlerplein; een wonderbaarlijke metamorfose


In het hart van de Zuidas te Amsterdam ligt het Gustav Mahlerplein. Verscholen tussen beroemde kantoorkolossen zoals de Mahler 4 (naast het ABN AMRO hoofdkantoor) Vinoly en The Rock.

Auteur: Dirk Doornenbal, Nationale Bomenbank

Laatbloeiers, vaste planten in de herfst


Herfst. De natuur maakt zich op voor de komende winter. Het weer wordt wisselvallig, trekvogels passeren ons land naar het zuiden en de meeste planten tonen hun vruchten en herfstgekleurde bladeren, voordat deze in de winter afvallen.

Auteur: Ronald Houtman

Het belang van gedegen plantenkennis en toegepaste beplantingsleer


Tuin- en landschapsontwerpers staan iedere keer weer voor een grote uitdaging! Anders dan architecten en vormgevers houden tuin- en landschapsontwerpers en vooral hoveniers zich bezig met levend materiaal: bomen, heesters en vaste planten.

Auteur: Dolf Houtman, OntwerpAcademie

'Duidelijk en no-nonsense ineen mannelijke onderhoudswereld'


Jenneke van der Zon is werkvoorbereider bij Spaarnelanden bv, het onderhoudsbedrijf voor de gemeente Haarlem. Ze realiseert vooral speelplekken voor kinderen en jongeren. Van der Zon neemt een duidelijke positie in binnen deze mannenwereld en laat zich niet de kaas van het brood eten.

Auteur: Santi Raats

Is Yuri groen?


‘Zo, zwemmen, gluiperds, maak maar even een Kromootje’ Volgens Youp had Yuri een paar paardenstaartjes uit hun slaap gehouden. Dat had hij niet moeten doen; de papa’s van de paardenstaartjes hebben natuurlijk connecties.

Auteur: Chris Winter

Groeninrichting: kiest u voor een leverancier of voor de specialist?


Vriend en vijand zijn het erover eens: de waarde van groen gaat verder dan alleen de aanschaf van bomen of heesters. Het probleem is dat deze zogenaamde lifetime value van groeninvesteringen te weinig wordt opgepakt, zowel aan de kosten- als de opbrengstenkant.

Nieuwe applicatie Jewel Taken helpt bij werkplanning


Tien grote organisaties in het land gebruiken inmiddels een nieuwe applicatie die uitvoerders helpt bij hun drukke werk. Jewel BOR module Taken, zoals dit stukje software voluit heet, gaat de strijd aan met (onder andere) faalkosten bij het beheer van de openbare ruimte.

Auteur: Peter Voskuil

De kooimaaier gaat op stal


De klepelmaaier verdringt langzaamaan de kooimaaier. Dat constateert Rudolf Schouten van Schouten Machines in het Gelderse Uddel. De machinebouwer ziet hierin duidelijk een nieuwe, kostenbesparende trend in maaibeheer.

Auteur: Paul van der Snappen

'Zet af en toe je eigen vakgebied opzij!'


Cindy Kruidenberg wil de gemeente als werkgever onder de aandacht brengen bij ambitieuze jongeren, die doorgaans voor het bedrijfsleven kiezen. 'Ik had vroeger nooit gedacht dat ik bij een gemeente zou gaan werken.'

Auteur: Santi Raats

Stedelijk hemelwater- én hittemanagement door waterberging in koele verblijfplaatsen


Het klimaat verandert. Klimaatverandering betekent meer hitte, extreme neerslag en droogte, met meer overlast, schade en veiligheidsrisico’s tot gevolg. We zijn in het verleden behoorlijk succesvol geweest bij het opvangen van de negatieve effecten van extremen in het weer met technische maatregelen.

Auteur: Ronald Loeve en Laura Kleerekoper

Multifunctionaliteit als uitgangspunt


Van der Haeghe is importeur van verschillende tuin- en parkmerken, waaronder Ferris. Zo heeft Van der Haeghe onder meer de Ferris IS 5100Z in het assortiment. De IS 5100Z is een full-size zero-turn-maaier die vooral geschikt is voor landschapsverzorging en het maaien van gazons.

Meest duurzame bedrijfspand van Nederland


Begin september zijn in Barendrecht 23 mensen aan het werk gegaan in wat het meest duurzame bedrijfspand van Nederland genoemd mag worden.

Biodiversiteit van flora en fauna gaat heel goed samen met hout oogsten


Vandaar dat wij ons erover blijven verbazen dat er soms zo geringschattend wordt gedaan over goed bosbeheer. Er is al heel lang minder aandacht voor onze bossen, maar door onze behoefte aan bruikbaar hout zou die wel weer eens heel groot kunnen worden.

Coen Verhelst: 'Prijs wordt allesbepalend bij keuze onkruidbestrijdingsgmethode'


Hete lucht, zegt de een. Heet water, zweert de ander. ‘Branden!’ roept de volgende weer. Gewoon even wachten op de nieuwe licenties, dan kunnen we weer gaan spuiten, is zelfs nog het wishful thinking van een enkeling.

Auteur: Peter Voskuil

Boombunker als oplossing voor uitdagingen in de stad


Door klimaatverandering worden de zomers in Nederland steeds natter. Het gevolg is dat steden in de zomer te kampen hebben met wateroverlast. Desondanks staan veel bomen in de stad te verdrogen, omdat het regenwater via de verharding van de boom wegloopt.

In het bos van de koning, maar alleen als je heel, heel stil bent


In oktober 2016 organiseerde Husqvarna in Stockholm (Zweden) de tweede editie van Silent City. Het doel is natuurlijk puur commercieel en gericht op de promotie van de steeds groeiende lijn accumachines, maar de insteek is, helemaal in de Husqvarna-traditie, opvallend en intelligent: hoe zien parken er in de toekomst uit?

Auteur: Hein van Iersel

De klimaatboom


Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met piekbuien afgewisseld door droge perioden. Dit geeft de nodige problemen in de openbare ruimte: ondergelopen wegen, putdeksels die omhoog komen, tunnels die vol staan – kortom: wateroverlast, maar in droge perioden ook verdroging van bomen.

Marcel Van Dyck exclusief importeur Greenbuster Pro II


Marcel Van Dyck Belgium nv is sinds september 2016 de trotse en exclusieve importeur van de gloednieuwe onkruidborstel Greenbuster Pro II van de Deense fabrikant Kwern. Dit merk richt zich vooral op milieuvriendelijke onkruidbestrijding van uitenverhardingen.

'De aannemer krijgt steeds meer ambassadeursrol'


Hoe kunnen belangen van bedrijven, overheid en burger met elkaar samenvloeien, zodat het groenbeheer een toekomstbestendige koers kan varen?

Auteur: Kelly Kuenen

Trump


Ik ben geen nerd of computerwizard, maar ik denk wel dat de oplossing voor de toekomst ligt in allerlei slimme apps, die helpen de verbinding te leggen tussen bewoners of consumenten van het openbaar groen en de overheid

Auteur: Hein van Iersel