Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2017 - 1
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Gemeentes lopen minimaal 20 jaar achter


Misschien met uitzondering van de nieuwe president van Amerika lijkt iedereen overtuigd te zijn van een veranderend klimaat. Daarmee komen meteen de volgende vragen om de hoek kijken: Doen we genoeg om de effecten van klimaatverandering in de hand te houden? Wie heeft de regie en wie betaalt straks de rekening?

Auteur: Hein van Iersel

Zwolle heeft het in de (groene) vingers


Zwolle hoeft niet lang na te denken als wij wethouder Filip van As uitnodigen voor ons gebruikelijke interview met een bestuurder. Het enige waar de afdeling communicatie van de gemeente bezorgd over is: ‘Toont Zwolle zich hartje winter van zijn beste kant?’

Auteur: Hein van Iersel

Dam kleurt 'groen' tijdens Nationale Tulpendag


Het nieuwe snijtulpenseizoen is onder wereldwijde belangstelling van start gegaan. Tulpen Promotie Nederland (TPN) organiseerde zaterdag 21 januari voor het zesde jaar op rij de Nationale Tulpendag.

Hamamelis, de winterkoninging


De toverhazelaar is veruit de bekendste winterbloeier. De aantallen die gekweekt worden zijn niet hoog, mede omdat de plant vrijwel altijd als solitair wordt toegepast. Daarnaast is de teelt niet al te gemakkelijk en hebben de planten een relatief hoge kostprijs. Vrijwel iedere tuinliefhebber kent Hamamelis.

Auteur: Ronald Houtman

Iedere speelplek voor iedere handicap geschikt?


Zo nu en dan kom ik ze tegen, van die speelplekken direct tussen de huizen met een speeltoestel speciaal voor rolstoelers. Ik vraag me dan af hoe deze plek daar komt en waarom deze juist daar ligt. Is het toestel ooit geplaatst voor een gehandicapt kind dat er direct naast woont?

Auteur: Johan Oost

Nerds in weed control


Het gerucht ging al lange tijd door de markt. Markleider Wave Weed Control stond in de etalage. De geruchten waren verder opvallend eensgezind over de nieuwe eigenaar: dat zou het Duitse Max Holder zijn, misschien niet de grootste, maar wel de beroemdste fabrikant van werktuigdragers. Toen de koop eenmaal was gesloten, bleek de uitkomst toch nog verrassend.

Auteur: Hein van Iersel

'Alles op accu zal niet lukken. Maar voor erbij is het ideaal'


In april kondigde staatssecretaris Sharon Dijksma afspraken aan met het Europees Parlement voor een verdere reductie van kleine brandstofmotoren. Makita zet naast de schonere viertakt in op accugereedschap, waarvan de apparatuur inmiddels wordt voorzien van twee universeel uitwisselbare 18 volt-accu's.

Auteur: Kelly Kuenen

Jewel introduceert slim vegen


Met de nieuwe applicatie Jewel Vegen krijgen planners, machinisten en ook politici meer inzicht in het veegproces dan ooit tevoren, claimt softwareontwikkelaar Jewel. Volgens Onno Cijffers en Jeroen van Ammers staat de branche aan de vooravond van een efficiencyslag van 10 tot 20%.

Auteur: Peter Voskuil

Gemeente door rechter teruggefloten na aanbesteding maaimachines


Een aanbesteding met als inzet één kooimaaier en twee cirkelmaaiers. Nadat de gemeente Raalte de opdracht gunde aan een onderneming die niet aan de milieueisen voldeed, spande het Larense machinebedrijf Almat een kort geding aan. Resultaat: de gemeente beet in het stof en een deel van de gunning ging alsnog naar Almat.

Auteur: Guus van Rijswijck

Ruime keuze accugedreven tuinmachines bij Stierman De Leeuw


Stierman De Leeuw heeft een uitgebreid aanbod accugedreven tuin- en parkmachines in het assortiment van 2017. Het assortiment biedt voor ieder segment wat wils; van alom bekende merken als Pellenc tot krachtige kwaliteitsmerken als EGO, Solo by Alko, ARS en Oregon. Voor de groenaannemer, hovenier en particulier.

Iprogreen claimt dat zijn nieuwe ontkruidverdelger ook een deel van de wortel doodt


Branden, hete lucht en heet water zijn de alternatieven voor chemische onkruidbestrijding, dat is bekend. De heetwatermethode met schuim is relatief nieuw. Tot nu toe was hiervan één aanbieder bekend, het Engelse bedrijf Weedingtech. Op de beurs in Hardenberg verscheen Iprogreen met een eigen variant op deze techniek.

Auteur: Santi Raats

'Het beeld dat je met glyfosaat kreeg zal je nooit meer krijgen. Daar moet je duidelijk over zijn'


Overgaan naar een zelfstandige bv, overschakelen naar chemievrij beheer en dan ook nog eens te horen krijgen dat er bijna een miljoen bezuinigd moet worden. Het gaat je niet in de koude kleren zitten. Stad+Groen sprak met Johnny Pieterson, hoofd uitvoering bij Onderhoud Enschede bv.

Auteur: Kelly Kuenen

Kostendekkendheid van een begraafplaats


Wist u dat veel houders van begraafplaatsen spoken najagen? Niet de wit-transparante, uit volksgeloof voortkomende geestverschijningen die wel in verband worden gebracht met rusteloze zielen van overledenen, maar meer de ongrijpbare schimmen van een andere orde: die van de kostendekkendheid.

Auteur: Mark van Haren

Een kruisbestuiving die alle opdrachtgevers straks totaal zal ontzorgen


Twee vooraanstaande familiebedrijven die hun krachten bundelen: daar kan alleen maar nóg meer goeds uit voortkomen. Sinds begin dit jaar maakt de Veenendaalse boomschorsleverancier Van Dijk Groothandel deel uit van de Den Ouden Groep in Schijndel. Jeroen den Ouden en Jeroen van Dijk zijn het er helemaal over eens.

Auteur: Sylvia de Witt

Cursus 'Strategisch beheer openbare ruimte'


De openbare ruimte wordt steeds belangrijker denk aan; gezondheid, recreatie en andere maatschappelijke doelstellingen. De politiek stimuleert participatie en social return is vast onderdeel van elk project. Desondanks wordt er vaak bezuinigd en moeten investeringen verantwoord worden.

'De markt heeft te weinig ballen in de broek om nee te zeggen'


Wie kent hem niet: Reinier Smits van Smitsrinsma. Gekleed in een knickerbocker is hij een opvallende verschijning op congressen en symposia. Evengoed heeft hij in 43 jaar een van de meest gerenommeerde ingenieursbureaus van de groene sector opgebouwd.

Auteur: Hein van Iersel

Het wordt spetteren en spatteren in het heetwateronkruidbad


De meeste aanbieders van heetwateronkruidmachines hebben hun roots in de wereld van het openbaar groen. Mantis ULV is daarop een duidelijke uitzondering. Deze Duitse aanbieder is door de overname van het Nederlandse Aqualutions ineens een speler van belang in de heetwateronkruidwereld, maar is groot geworden in de boomkwekerij.

Auteur: Hein van Iersel

Gesponsorde bomen kleden nieuw multifunctioneel plein van Helicon aan


Leerlingen van de hoveniersopleiding van Helicon MBO Nijmegen hebben op 8 en 9 februari bomen geplaatst in eveneens aangeboden cortenstalen boombakken. Dat gebeurde op het nieuw ingerichte plein tussen twee gloednieuwe praktijkhallen in. Boomkwekerij Udenhout heeft de bomen voor in de bakken gesponsord.

Auteur: Santi Raats

De meest natuurlijke manier van bodemverbetring


De bodem verbeteren op een natuurlijke manier: het is mogelijk met behulp van compost. VGR Groep heeft er een aparte divisie voor opgericht, VGR composteerinrichting, en produceert op eigen wijze compost uit allerlei groene afvalstromen.

Auteur: Nino Stuivenberg

Drie stappen terug


Auteur: Hein van Iersel