Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2017 - 2
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Van doeners naar d'enkers


Groenvoorzieners hebben niet de naam dat ze vooroplopen als het gaat om innovaties. Voor de twee ceo's Gerard van der Werf en Frans Reulink van De Enk Groen & Golf, die we in deze Stad + Groen interviewen, ligt dat duidelijk anders.

Auteur: Hein van Iersel

Spelenderwijs vergroenen


Begin 2016 verzamelt een groep toekomstige bewoners van nieuwbouw-seniorenwoningen in het Eindhovense Woensel zich om tafels met daarop spelborden. De opdracht? Gezamenlijk tot een nieuwe, maar vooral biodiverse binnentuin komen.

Auteur: Kelly Kuenen

Serie B: compacte krachtpatser met unieke combinatie onkruid en vuilbestrijding


Het is een doorn in het oog van menige willekeurige passant: een stoep vol kauwgom of een tuin begroeid met onkruid. Om openbare ruimten te reinigen van organische vervuiling en ongewenste vegetatie, bracht Meclean onlangs een nieuwe hogedrukreiniger op de markt.

'Kraamkamer' voor wilde narcis


In de gemeente Staphorst is een heuse bollenbank opgericht voor de Narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissus, oftewel de wilde narcis. Dit broertje van de alom bekende trompetnarcis kwam vroeger volop voor in tuinen in Staphorst en Rouveen, maar verliest terrein.

Auteur: Kelly Kuenen

Resultaten onaangekondigde controle stemmen positief


Stichting Groenkeur is tevreden over de eerste resultaten van de onaangekondigde controles. In totaal zijn 155 aspecten bij 50 bedrijven gecontroleerd. Dit leverde een score op van 85% goed tot zeer goed. In juni 2016 startte Groenkeur met het laten controleren van projecten en producten door onafhankelijke, vakdeskundige beoordeellaars.

Wisselbeplanting kan eigenlijk overal toepast worden


Wisselbeplanting wordt nog te weinig gebruikt. Er wordt te veel vastgehouden aan het standaard perkgoed, terwijl er juist een zeer uitgebreid assortiment is om plantvakken en bakken een natuurlijker uitstraling te geven.

Auteur: Joyce Oomen

'Bollenasiel' geeft afgedankte bloeiers tweede leven


Cliënten en begeleiders van het ‘bollenasiel’ van Hoeve Cronesteijn in Leiden voeren een nieuwe lading uitgebloeide bloembollen aan. Het loopt storm. Grote aantallen verdorde blauwe druifjes, narcissen en hyacinten worden door de inwoners van Leiden en omgeving afgeleverd en krijgen een tweede leven.

Bamboe: supergras!


Bamboe heeft een wat wisselend imago. Enerzijds wordt er direct gedacht aan allerlei woekerende soorten die slechts met moeite te verwijderen zijn. Anderzijds heeft bamboe iets mystieks en roept het oosterse sferen op.

Auteur: Ronald Houtman

De Spikkel inspireert tot speelplekken die ertoe doen


De kinderen zijn er snel uit: ‘Nee joh, dit is echt een plek voor ukkies.’ Met een groepje basisschoolkinderen wandel ik door hun woonwijk. Ze laten mij zien waar ze spelen, hutten bouwen, welke speelplekken ze de leukste vinden en welke de minst leuke.

Auteur: Johan Oost (OBB Ingenieurs)

Hoe krijgen we de burger betrokken?


Een interessant en vooral generiek probleem: hoe houd en krijg je als gemeente de burger betrokken, met de kennis dat je fors hebt moeten bezuinigen op beheer en onderhoud van de openbare ruimte en het groen? Een interview met Helm Verhees, wethouder van de gemeente Deurne.

Auteur: Hein van Iersel

Overtreden, nalaten, prioriteiten, gedogen, handhaven


Monumentale bomen illegaal en zonder omgevingsvergunning geveld. … Tja, altijd weer een zure toestand, illegaal handelen in strijd met wet- en regelgeving. Op mijn bomenbureau komt dan de vraag binnen: kunnen wij daar als gemeente iets mee? Dat is wel een begrijpelijke vraag.

Auteur: mr. A.V.K. Goudzwaard

'Waar de markt goed in is, daar kan de overheid een stap terug doen'


Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft een prestatiecontract afgesloten met Eijkelboom voor het beheer en onderhoud van de buitenruimte op rijksterreinen, waaronder een groot deel van de terreinen van Defensie.

Auteur: Santi Raats

Kleur, kleur en nog eens kleur door een krachtig concept!


Griffioen Wassenaar legde in samenwerking met zo'n vijftien partners vele honderden projecten aan volgens het GreentoColour-concept. En met succes! Een van deze partners is Jonkers hoveniers uit Venlo, die in 2011 het eerste project aanlegde.

Auteur: Sylvia de Witt

Opnieuw uitbreiding in het assortiment bij de weg-, berm- en slootspecialist van Nederland


Wim van Breda BV uit Geldermalsen is dealer en importeur van een enorm assortiment merken, gericht op het onderhouden van wegen, bermen en sloten.

Auteur: Sylvia de Witt

'Verkoop onkruidmachines is niet langer seizoensgebonden'


De onkruidmarkt heeft een turbulent jaar achter de rug. Het ingevoerde verbod op chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen betekent dat er een ongekende run kwam op onkruidbestrijdingsmachines en -producten.

Groen, groener, groenst


De oogst aan innoverende groenprojecten.

'Snel maaien is alles-bepalend voor de total cost of ownership'


Het Amerikaanse Ferris, fabrikant van professionele maaiers, toonde op 7 maart met importeur Van der Haeghe bv zijn nieuwe modellen voor 2017 bij Briggs and Stratton Netherlands in Herten.

Auteur: Santi Raats

Haal meer uit de natuur


Het plantseizoen loopt momenteel op zijn eind. Natuurlijk wil iedereen dat zijn plantgoed snel aanslaat, zodat het groen snel groeit en minder kans heeft op sterfte door een droge zomer. De vraag is echter wat je moet doen om dit te bereiken. De afdeling Composteerinrichting van VGR Groep heeft daar het antwoord op.

Auteur: Nino Stuivenberg

Gras in je borders


Je zou het niet zeggen, maar de borders op deze foto zijn bedekt met een dikke laag gras: olifantengras oftewel Miscanthus giganteus, om precies te zijn. Iedereen kent de voordelen van mulchen.

Fermenteren van organisch materiaal


Het moet 2015 zijn geweest toen ik hoorde over de toenemende populariteit van fermenteren onder consumenten. Bier, kaas, zuurkool en sapjes; het zijn allemaal producten die een fermentatieproces (kunnen) doormaken.

Auteur: Kelly Kuenen

Cursus 'Strategisch beheer openbare ruimte'


De openbare ruimte wordt steeds belangrijker denk aan; gezondheid, recreatie en andere maatschappelijke doelstellingen. De politiek stimuleert participatie en social return is vast onderdeel van elk project. Desondanks wordt er vaak bezuinigd en moeten investeringen verantwoord worden.

App biedt in no time helder inzicht in groenbeheer


Groenvoorzieners waren er vroeger veel tijd mee kwijt: een schouwrapport van een groenproject opstellen, inscannen en versturen naar de klant.

Auteur: Guus van Rijswijck

Wie weed wat


2017 wordt het jaar van de waarheid als het om onkruid op verhardingen gaat.

Auteur: Hein van Iersel