Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2017 - 3
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

De oervorm van spelen


'Een kind moet kunnen vallen zonder dat de ouder zegt: oh, je nieuwe broek!' Ouders zijn te voorzichtig, terwijl kinderen juist graag risico's nemen. Op onderzoek gaan, dingen ontdekken, de eigen grenzen verkennen; een kind dat buiten speelt leert onbewust heel veel.

Belastingkantoor Groningen


In de stadstuin van het belastingkantoor te Groningen zijn grote, witgranieten banden en meubilair door Rots maatwerk gerealiseerd.

Revitalisering 'Wassenaarse oude bomen' van ruim 200 jaar oud


De gemeente Wassenaar maakte dit jaar een budget vrij voor het project Revitalisatie Bomen. Onderdeel daarvan was de revitalisering van de laanbomen aan de Groot Haesebroekseweg in Wassenaar.

Lieflijke lavendel


Lavendel, wie kent het niet? Dankzij de aromatische blaadjes en fraaie bloei is deze veelzijdige plant uitgegroeid tot een populair gewas in de tuin, het openbaar groen en in de parfumindustrie.

Auteur: Ronald Houtman

Groenbeheer is net voetbal


Een wethouder groen en groenbeheer hoeft welbeschouwd maar op één ding te letten: hoe houdt hij ‘zijn’ openbare ruimte interessant en betaalbaar voor de burgers van zijn gemeente? In deze Op De Fiets vertelt Paul Loermans, wethouder van de lokale partij Kernachtig Wijchen in Wijchen, welke dilemma’s hij tegenkomt.

Auteur: Hein van Iersel

Moderne trekker niet noodzakelijk veiliger


Alle moderne technologie ten spijt lijkt het werken met trekkers er de afgelopen jaren nauwelijks veiliger op geworden. Volgens arboconsultant Jan Polman is vooral de menselijke factor debet aan de risicosituaties en ongevallen.

Auteur: Paul van der Sneppen

Beperkte motoriek bij kinderen: wat betekent dat voor speelplaatsen?


Ruim een derde van de kinderen scoort onvoldoende op motorische vaardigheden, zo concludeerde De Gelderlander vorige maand op basis van een Doetinchems onderzoek.

Auteur: Nino Stuivenberg

De schone stad, een gemiste kans!


Dit nummer staat vol met de schone stad: waarom dat zou moeten en hoe dat kan. Hier een waarschuwing: ‘Maak geen schone stad!’ Of, wat genuanceerder: niet overal, graag.

Auteur: Johan Oost (OBB Speelruimtespecialisten)

Alleen inhuur op basis van capaciteit, nooit van specialisme


Bijna dertig interviews met CEO’s van grote groenvoorzieners verschenen de afgelopen jaren in dit blad. Bijzonder is dat iedere CEO zijn eigen route in de concurrentiestrijd tussen collega-bedrijven weet te bewandelen. Jan Vrij, tweedegeneratie-directeur van het Wateringense bedrijf AH Vrij Groen, Grond en Infra.

Auteur: Hein van Iersel

Heet water in de strijd tegen onkruiden op verhardingen


Aangezien chemische onkruidbestrijdingstechnieken doorgaans goedkoper, sneller, flexibeler en effectiever in te zetten zijn dan niet-chemische bestrijdingstechnieken, werden onkruiden op verhardingen tot voor kort voornamelijk chemisch bestreden.

Auteur: Nina Biesemans en Benny De Cauwer

Alle belangrijke onkruidbestrijdingspartijen bij elkaar in een preview voor Groen Techniek Holland


Op dinsdag 9 mei organiseerde dit vakblad samen met de beursorganisatie Groen Techniek Holland de eerste van drie GTH Demo-Doe-Dagen. In totaal vormen drie van deze dagen de aanloop naar Groen Techniek Holland in september.

Auteur: Santi Raats

Een compacte, handzame onkruidborstelmachine voor het moeilijkere werk


Het lastigste onkruid vind je doorgaans bij vluchtheuvels of objecten als bushokjes en reclameborden. Voor veel (bos) maaiers is het geen dankbare taak om dat soort plekken te ontdoen van ongewenste vegetatie.

Auteur: Guus van Rijswijck

Meer capaciteit voor minder geld


De onkruidbestrijdingsmachine van Rein Drost Machinehandel was een van de blikvangers tijdens de GTH Demo-Doe-Dag Zero Emission. De machine, uitgerust met drie infraroodbranders, wordt inmiddels door verschillende gebruikers toegepast in de praktijk.

Auteur: Nino Stuivenberg

'Gemeenten hebben nog steeds te weinig kennis over onkruid'


Toen vorig jaar maart het verbod van chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen werd ingevoerd, betekende dat voor alle gemeenten dat zij ineens over moesten stappen op handmatige onkruidbestrijding.

Auteur: Nino Stuivenberg

Snel schakelen door één dienst met meerdere gezichten


Een schone openbare ruimte staat en valt met twee activiteiten: veegbeheer en onkruidverwijdering. Hoewel deze werkzaamheden niet zelden in elkaar overlopen, vindt de uitvoering meestal door verschillende diensten plaats.

Auteur: Guus van Rijswijck

Vegen is het nieuwe onkruid bestrijden


En het nieuwe codewoord is vegen, vegen en nog eens vegen. In Duitsland doen ze het al met veel succes en die trend komt nu overwaaien naar Nederland. Stad+Groen sprak een aantal zelfverklaarde veegfans.

Auteur: Peter Voskuil

De vloer aanvegen met onkruid en vuil


Vegen en borstelen blijven de meest gebruikte reinigingsmethoden in de openbare ruimte. Als importeur van het Duitse merk Limpar heeft Knopert tuin-, park- en reinigingsmachines uit Raalte een ruim assortiment machines voor deze toepassingen.

Auteur: Kelly Kuenen

Geintegreerd beheer nog ver weg


Als het op onkruidbestrijding op verhardingen aankomt, bestaat de zaligmakende techniek niet. Misschien zit de crux hem juist wel in de combinatie van technieken. In Brugge probeert men sinds een paar jaar zelfs meerdere technieken in één werkgang te combineren.

Auteur: Peter Voskuil

Invasieven aanpakken, maar ook rapporteren en inspecteren in het hetzelfde systeem


Het verschijnsel invasieve exoten is niet nieuw. Verre van dat. Maar tot voor kort konden overheden ziende blind en horende doof blijven ten aanzien van de bestrijding van deze onkruiden. Regelgeving uit Brussel zorgt dat dit niet langer meer mogelijk is. Heetwater-onkruidmachinefabrikant Heatweed heeft nu een nieuwe methode ontwikkeld.

Auteur: Hein van Iersel

Invasieven bestrijden met chemie moet je niet willen en het hoeft ook niet


Nederland loopt waarschijnlijk niet voorop als het gaat om het bestrijden van invasieve exoten. Pas het afgelopen jaar lijken beheerders wat alerter en worden de handen uit de mouwen gestoken. Voor de bestrijding van invasieve exoten zijn er met chemie nog steeds mogelijkheden. ‘Niet doen’, is daarover de mening van Harry Kloosterman van Weed Free Services.

Auteur: Hein van Iersel

Kuijpers Machine Techniek komt met eerste elektrische onkruidborstel


Onkruidbeheer is de laatste jaren heel veel duurzamer geworden. Toch lopen de meeste onkruidmachines nog steeds op diesel. Daar is niets mis mee, natuurlijk, maar het is wel verfrissend dat er ook voorzichtig geëxperimenteerd wordt met accumachines.

Auteur: Hein van Iersel

Onkruidmachine overzicht


Mijn oma had vroeger en stofzuiger die alles kon: kloppen, vegen en zuigen. Voor modern onkruidbeheer is één machine al lang niet meer voldoende. Daar is een geïntegreerd beheer en dus een uitgebalanceerde afstemming van verschillende technieken en machines een must. Wat is er allemaal te koop in Nederland op gebied van onkruidbeheer?

Van voor naar achter, van links naar rechts


Voor wie veel borstelmeters maakt op een dag, is de OB90 van Becx Tuinmachines BV de juiste keuze. Alle instelmogelijkheden zijn hydraulisch gestuurd, waardoor de machinist alle hoeken en kanten gemakkelijk kan bereiken zonder tijd te verliezen.

'Onkruidbeheer is weer een vak geworden'


Niet chemisch onkruid bestrijden vereist denkwerk. Het weer, eventuele obstakels ter plaatse, de verharding en het soort onkruid bepalen (mede) het succes. Nog lang niet altijd en overal wordt de juiste methode op het juiste moment toegepast. Hier valt nog veel winst te behalen, zo leert een rondgang langs een tiental betrokken experts.

Auteur: Peter Voskuil

Vele handen maken licht werk


Producent van spuitapparatuur Empas brengt een nieuw model heetwaterunit op de markt: de MCB-TWIN. Met deze variant op de bekende MCB kan met twee personen gewerkt worden.

Auteur: Kelly Kuenen

'Bijzonder dat dit merk zo veel verschillende werktuigen aanbiedt'


Met hun dieprode kleur steken de vele Köppl-machines in de showroom van Van der Haeghe mooi af tegen de koningsblauwe Iseki-trekkers. Glanzend onder de showroomspots lijken ze gloedjenieuw, maar de achtergebleven grassprietjes verraden dat de apparaten wel degelijk gebruikt zijn.

Auteur: Kelly Kuenen

Een waterliniepretpark met natuurfunctie


Nederland telt ruim zeventig forten. Stuk voor stuk zijn het plaatsen waar natuur, historische en recreatieve waarde elk om aandacht schreeuwen. Fort bij Vechten, onder de rook van Utrecht, is een van de meest intensief gebruikte vestingen van de Hollandse Waterlinie.

Auteur: Paul van der Sneppen

City meets nature


In opdracht van de gemeente Haarlemmermeer ontwerpt en bouwt Krinkels in samenwerking met Smitsrinsma een geluidsscherm aan de Nieuwe Bennebroekerweg ten zuiden van Hoofddorp.

Auteur: Kelly Kuenen

Groen, groener, groenst


De oogst aan innoverende groenprojecten.

Stad van de toekomst zoekt ambassadeurs!


Vanaf dit najaar worden de opleidingen Medewerker Groen, Medewerker Schone Stad en het leerpakket Vakman Groen aangeboden. De nieuwe opleidingen sluiten aan op de toekomst van de stedelijke buitenruimte en de medewerkers die daarin een cruciale rol spelen.

Auteur: Santi Raats

Twee verwisselbare borstels voor een onkruidvrije zone in én buiten de stad


Een van de vervelende eigenschappen van onkruid is dat het zich niets aantrekt van stadsgrenzen. Het vernietigen van ongewenste vegetatie op een harde ondergrond moet dan ook flexibel zijn: onkruidverwijdering in het stadscentrum is anders dan buiten de stad. Vandaele vond hier iets op.

Auteur: Guus van Rijswijck

De pest van rotzooien in het groen is dat je het vaak pas veel later terugziet


Vertrouwen is goed, maar controle is beter. Dat zal de mening zijn van de gemiddelde groenbeheerder ten opzichte van aannemers en leveranciers. Wat daarbij weleens vergeten wordt, is dat voor controle ook kennis nodig is.

Auteur: Hein van Iersel

Onkruid branden zonder open vlam


Ook Lankhaar Techniek behoorde op de GTH Demo-Doe-Dag Onkruid en Reiniging tot de aanwezigen. Het bedrijf uit Eethen nam de complete lijn Infraweed-onkruidbranders mee naar Almere. Sinds het verbod van chemie op verhardingen heeft de verkoop van deze branders een flinke vlucht genomen.

Auteur: Nino Stuivenberg

Van zorgenkindje tot moderne participatiewijk


In april kreeg de redactie van Stad+Groen een rondleiding door Sint Marten. Deze Arnhemse wijk onderging de afgelopen jaren een stevige renovatie.

Auteur: Kelly Kuenen

Venus en Mars


De burger komt van Venus, de groene sector van Mars

Auteur: Hein van Iersel