Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Beheer Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom-In-Business
Dak & Gevel Groen
Groundsman
2017 - 5
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Inschrijvers hoeven niet akkoord te gaan met wollige argumentatie bij niet-gunning


Al veertien jaar verzorgde het bedrijf De Groene Oase het begrazen van het openbaar groen in de gemeente Leeuwarden. Bij een nieuwe aanbesteding viste het bedrijf achter het net. De rechtbank oordeelde in een kort geding dat de gemeente de herder onvoldoende had geïnformeerd over de reden waarom het bedrijf de nieuwe opdracht niet gegund had gekregen.

Auteur: Kitty Goudzwaard

‘De kracht zit in het brede pakket aan diensten’


Binnenlopen bij Ter Riele in het Gelderse Klarenbeek voelt een beetje als thuiskomen. De bungalow waarin het bedrijf huist, een keurig aangelegde tuin en dito kabbelende vijver voor de deur stralen een huiselijke gemoedelijkheid uit.

Auteur: Kelly Kuenen

Commotie over woekerend onkruid in Druten voor groot deel onterecht


De Drutense groenvoorziening zou er volgens de regionale krant De Gelderlander slecht voor staan en de Drutense politiek zou schoon genoeg hebben van het woekerende onkruid in de gemeente. Het toeval wil dat het budget voor openbaar groen flink is verhoogd, met 350.000 euro per jaar. ‘Die budgetverhoging staat los van de actuele commotie.

Auteur: Santi Raats

De opmars van siergras


Het laatste decennium is er een interessante ontwikkeling te zien in de toepassing van vaste planten in de openbare ruimte. In het kielzog hiervan worden ook grassen steeds vaker gebruikt. De voordelen mogen duidelijk zijn: grassen zijn sterk, behoeven relatief weinig onderhoud en hebben een hoge belevingswaarde. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te combineren met andere planten. Een rondje langs de (gras)velden…

Auteur: Ronald Houtman

Oude hydroseeding-oplossing uit wegen- en landbouw in nieuw jasje voor aanleg van groene daken


Het inzaaien van zaden tegen hellingshoeken zoals steile taluds of heuvels, of achter een brede sloot, wordt in de wegenbouw vaak gedaan door middel van hydroseeding: hydraulisch zaaien. Een mengsel van water, zaden (vaak voorgekiemd) en eventueel kiemversneller, kunstmest of houtmulch wordt dan in een dunne laag over het zandlichaam gespoten.

Auteur: Santi Raats

Over het groene geloof


Moeten we dan het milieu en onze leefomgeving dan maar bevuilen? Verre van dat

Auteur: Wilco Boender

Sportontmoeting in Vinex op ramkoers?!


Vinex-wijken worden geroemd en verguisd; je houdt ervan of vindt het helemaal niets. In een speelruimteanalyse voor een hele stad kwam ook een Vinex-wijk aan de beurt. Naar aanleiding van de resultaten van de analyse voelde OBB de behoefte om aanvullend een soort conclusie te geven.

Auteur: Johan Oost (OBB Speeltuinspecialisten)

Nieuw op Ecomobiel: Park, stad en Land


Weer helemaal op de hoogte van alle ins en outs rond Energie en mobiliteit

Onderhoud én compostering onder één dak


Gemeenten hebben hun handen vol aan groenbeheer. Goed groenbeheer bestaat niet alleen uit snoeien en zagen, stelt VGR Groep, ook compostering en verwerking vragen de nodige aandacht. VGR Groep is in staat om gemeenten en groenbeheerders volledig te ontzorgen. Het bedrijf levert een totaalpakket van onderhoud én compostering. Hiermee neemt het bedrijf de volledige keten uit handen van de opdrachtgever.

Auteur: Nino Stuivenberg

Geïntegreerde contracten in de groene sector: interessant, maar ook een beetje eng!


De groensector loopt achter in de trend naar geïntegreerde contracten bij aanbestedingen. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat ze slecht lijken te passen bij de aard van de opdrachten én bij de door kleinere bedrijven gedomineerde branche.

Auteur: Bart Mullink

Dordrecht koestert de laatste van de oude Wantij-populieren


Rob Vroon, medewerker Stadsbeheer van de gemeente Dordrecht, is trots op een Populus x canadensis aan de Maasstraat: ‘Het is een van de oudste populieren, geplant rond 1920 aan de rivier het Wantij, met een stamdiameter van 1,30 meter en een hoogte van zo’n 40 meter.’

Groen, groener, groenst


De oogst aan innoverende groenprojecten

Wethouder Balemans: 'De punctualiteit van de aannemer is optimaal met de extra ogen van PostNL'


Verheij Integrale groenzorg onderhoudt sinds januari dit jaar de gemeente Stichtse Vecht als groenbeheerder en werkt daarbij samen met de postbezorgers van PostNL om de burgertevredenheid te verhogen. Op 6 juli werd op het gemeentehuis de samenwerking gepresenteerd in aanwezigheid van wethouder Eric Balemans van de gemeente.

Auteur: Santi Raats

Gratis snelcursus gazononderhoud en -herstel


Leer alles over het aanleggen, onderhouden en renoveren van gazons op de aanstaande Nationale Gazon Demodag op 20 september a.s. in het Utrechtse Eemnes. Ontdek de nieuwste producten en machines, vergelijk proefvakken met verschillende grassen en bemestingsregimes, sta in een profielkuil en laat je informeren over biologische plaagbeheersing.

Groenten voor het grijpen


Aardbeien, maar ook bietjes, suikermais, lollo rosso, spitskool en – wie kent het nog – palmkool: het is een greep uit de aanplant van de eerste ‘eetbare plantenbakken’ die 25 juli in Goor werden geplaatst. De actie is onderdeel van een reeks ‘eetbare initiatieven’ in de stad, afkomstig uit de koker van Wageningse studenten.

Auteur: Kelly Kuenen

De Veluwe van Rotterdam


Overal in Nederland is het beheer van grote parken een overheidstaak. In wat een baanbrekend initiatief lijkt, stapt Rotterdam daar nu vanaf. Het Essenburgpark, in het westen van de stad, wordt de verantwoordelijkheid van de wijkbewoners. Ze gaan het park zelf ontwikkelen en beheren. Erik Wemmers, een van de betrokken bewoners, vertelt over het initiatief.

Auteur: Peter Voskuil

Ook een gewone groenbeheerder kan onverhoeds voor de camera belanden


Op de aanstaande Boom Inspyratie Dag worden drie bijzondere boomprojecten in de spotlights geplaatst. Met een daarvan is iets bijzonders aan de hand: het Witte Lint. Dit kunstproject werd in de vakwereld bijna de hemel in geprezen vanwege de manier waarop meer dan 1100 meidoorns werden toegepast op het talud van de provinciale weg N348 van Zutphen naar Eefde.

Auteur: Hein van Iersel

Kip en ei


Groenvoorziening is nu nog een enorm versnipperde markt

Auteur: Hein van Iersel