Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Beheer Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom-In-Business
Dak & Gevel Groen
Groundsman
2017 - 11
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Robuust watersysteem zorgt voor vitaliteit en synergie in waterbeheer


De opwarming van de aarde en de bijbehorende zeespiegelstijging zetten overheden voor verschillende vraagstukken. Hoe kom je tot een optimale afstemming tussen watervraag en wateraanbod?

Auteur: Guus van Rijswijck

Leuk, extra boompjes en beekjes. Maar wat levert dat nu op?


Een groenblauwe infrastructuur helpt anticiperen op klimaatverandering. Dat idee is vrijwel gemeengoed, maar integratie ervan in de ruimtelijke ordening is geen vanzelfsprekendheid. Dat is op zich niet verrassend: als een investeerder niet helder heeft wat zo’n aanpak hem oplevert, zullen esthetiek, praktisch gebruik en het kostenplaatje al snel leidend zijn en bungelt groen onderaan de prioriteitenlijst.

Auteur: Kelly Kuenen

Kant-en-klare techniek voor de vijver


In maart begon Hoveniersbedrijf Harry Esselink met de aanleg van een particuliere achtertuin in Velp. Een onderdeel van deze nieuwe tuin was de aanleg van een siervijver. AUGA bouwde voor deze vijver een techniekput, waarin alle techniek van de vijver verzameld is. Enkele maanden later blijkt dat deze werkwijze duidelijk zijn vruchten afgeworpen heeft.

Auteur: Nino Stuivenberg

Vogeleiland Griend leeft water


Griend is een beschermd eiland middenin de Waddenzee. Het is onbewoond en niet toegankelijk voor publiek, wat het aantrekkelijk maakt voor de tienduizenden broedvogels die er ieder jaar neerstrijken.

Auteur: Jasper Doest

Verrassende bestratingsproducten vinden hun weg in Rotterdam


Straatstenen en klinkers worden allang niet meer met de hand gelegd, maar zijn nog steeds van hetzelfde formaat. De Vereniging Modern Straatwerk (VMS) wilde de traditie van deze formaten eens doorbreken. Studenten van de TU Delft werden uitgenodigd om een vernieuwende en optimale vorm van bestrating te ontwerpen voor de toekomst.

Auteur: Sylvia de Witt

Effectiviteit voorop


Het investeren in specifieke technologie om een enkele keer per jaar de walkanten te onderhouden, kan een forse aderlating voor mening aannemer zijn wanneer de technologie slechts incidenteel wordt ingezet. Maar wie creatief denkt, kan een heel eind komen, zo bedacht men bij Groenaannemingsbedrijf Punt in Rotterdam.

Auteur: Guy Oldenkotte

Gooi je exoot niet in de sloot!


Waterwaaier en ongelijkbladig vederkruid: deze planten sieren menige vijver en menig aquarium en voorzien het water van zuurstof, maar zijn tegelijkertijd druk bezig om de Nederlandse watergangen te verstikken. De gemeente Houten en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden hebben de afgelopen vier jaar samengewerkt om de invasieve exoot ongelijkbladig vederkruid te verwijderen

Auteur: Santi Raats

Krachtig vanwege de eenvoud


De uitdrukking ‘met wortel en al uitroeien’ laat weinig tot de verbeelding over. Het moet een definitieve oplossing zijn voor een bestaand probleem. Hoe doe je dat dan wanneer je de wortels niet ziet? In zo’n geval kan een hark de oplossing brengen, ook wanneer het om waterplanten gaat.

Auteur: Guy Oldenkotte

De wateroplossingen van de toekomst


Dit jaar wordt voor de achtste keer de Waterinnovatieprijs uitgereikt. De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank zijn de organisatoren van deze verkiezing. Tot 22 september kan iedereen met een innovatief wateridee nog inschrijven voor één van de vier categorieën: waterveiligheid, schoon water, voldoende water en energie en waterschappen.

Auteur: Nino Stuivenberg

Houston, we have a problem


Groen, maar dat geldt ook voor blauw, is feitelijk een duizend dingen doekje

Auteur: Hein van Iersel