Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2017 - 9
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Alle marktleiders weer van de partij


Van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 september staat het Walibi-terrein in Biddinghuizen helemaal in het teken van de grootste groene vakbeurs van Nederland: Groentechniek Holland.

Auteur: Nino Stuivenberg

Vijf dagen per week, het seizoen rond in gebruik


Voorman Adriaan Vermeulen werkt al 25 jaar bij Buitenhuis in Boskoop en altijd met een Ransomes-maaier. Hij is erg te spreken over de nieuwste MP653XC-cirkelmaaier, die nu twee seizoenen meedraait.

Auteur: Sylvia de Witt

Stille maaier voor FC Twente met een verscheidenheid aan cassettes


Altijd prettig: een machine met verschillende cassettes. Eén van die cassettes van de Allett C34 is de turf rake. Echt een mooi ding, vindt hoofdgroundsman Henry de Weert van FC Twente.

Auteur: Sylvia de Witt

Van underdog naar goaltjesdief


Arjen Spek uit het Zuid-Hollandse Papendrechtvhad een droom: een eigen bedrijf. Opv15 februari 2005 waagde hij de sprong. Metveen telefoon, een rugzak aan ervaring en eenvdosis doorzettingsvermogen was Milati Grass Machines geboren.

Vooruit op alle fronten


Husqvarna Nederland heeft onlangs een reeks nieuwigheden voor 2018 aangekondigd. Voor de geïnteresseerden is er goed nieuws: Husqvarna toont alle nieuwe producten en machines namelijk op Groentechniek Holland.

Auteur: Nino Stuivenberg

Nieuw prototype Ransomes op GTH


De Pols Groep pakt flink uit tijdens Groentechniek Holland. Het bedrijf, te vinden op stand 1.29 (veld A), heeft de beschikking over 1500 vierkante meter expositieruimte en toont daar verschillende primeurs. Wij zetten deze nieuwigheden voor u op een rijtje.

Altijd egale en regelmatige matten door onderhoud Ataro


Fieldmanager of the Year, Gerard Verweijen, is zo’n grote fan dat hij al twaalf robotmaaiers heeft lopen. En volgend jaar koopt Ataro, waar hij werkzaam is, er nog zeker vier bij. ‘Zo’n robotmaaier is tóch de toekomst.

Auteur: Sylvia de Witt

Bezoeken we in de toekomst nog steeds beurzen?


Begin september staat de derde editie van Groentechniek Holland op de kalender. De beurs is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde voor de groene sector, maar zal dat in de toekomst ook zo blijven?

Auteur: Nino Stuivenberg

Waterkracht presenteert haar nieuwe range onkruidbestrijders


Onkruidbestrijders van Waterkracht zijn voorzien van een stabilisator die de temperatuur continu op 99°C houdt.

De compacte takkenversnipperaar


Haecksler specialiseert zich in ontwikkeling, bouw en verkoop van compacte en efficiënte houtversnipperaars. De mensen achter het bedrijf hebben jaren ervaring in boomverzorging en bosbouw en zijn sinds 2011 actief in de verkoop van hun machines.

Begraafplaatsbeheerder Klomp: 'Heet water bestrijdt onkruid en beschadigt geen omliggend groen'


Leverancier en producent Mantis ULV, die sinds 4 januari dit jaar de onkruidbestrijdingsmachines van Meclean heeft overgenomen, demonstreert de heetwatertechniek op de GTH-beurs, onder meer met zijn onkruidbestrijdingsmachine BioMant Aqua WS-Compact.

Auteur: Santi Raats

Onkruidbestrijder Van Hennik: ‘De straten zijn groener: we moeten tijdwinst boeken op dezelfde werkafstand’


Hoaf Infrared Technology toont op de GTH-beurs onder andere de onkruidbrander Weed Air 150, die begin juni is geïntroduceerd. Normaal gesproken is de Weed Air 100 cm breed, maar de Weed Air 150 is een halve meter breder gemaakt op verzoek van Peter van Hennik van loonbedrijf Van Hennik in Zuidland.

Auteur: Santi Raats

Auberginekleurige transporter gaat op in de natuur


Joyce Sengers, directeur en beheerder van Natuurbegraafplaats De Utrecht in Esbeek, wilde een duurzame transporter met een landbouwkenteken en kwam uit bij de Leffert FM-80.

Auteur: Sylvia de Witt

‘Hij doet wat hij belooft: hij veegt, klopt en zuigt!’


Gebruiker Mark Bijkerk, eigenaar van Bouma Sport & Groen is kort en bondig over zijn kunstgrasreiniger: ‘Na een slechte ervaring met een reinigingsmachine van een ander merk zijn we nu zeer tevreden met de Quick-Clean. Deze machine doet wat ze zeggen dat hij doet.’

Auteur: Santi Raats

Wie mag het derde Gouden Klavertje opspelden?


Er waren dit jaar ongeveer 50 inzendingen van bedrijven voor de derde editie van de GTH Beursprijs: het Gouden Klavertje. Een jury met daarin alle persmuskieten die iets te zoemen hebben op het gebied van tuin en park, aangevuld met VHG-voorzitter Rien van der Spek, koos daaruit elf nominaties.

Auteur: Hein van Iersel

Heggen snoeien en schoon achterlaten in één werkgang


Een mooie heg is een lust voor het oog, maar – wanneer het onderhoud ervan toebedeeld is aan de lokale overheid – een ramp voor de gemeente. Heggen snoeien is een tijdrovend karwei, dat ook nog eens veel overlast veroorzaakt voor de omgeving.

Auteur: Guy Oldenkotte

Oude onderdelen onder het stof vandaan


Het is bij menig mechanisatiebedrijf een bekend beeld: een enorme voorraad onderdelen, waarvan een groot deel aan de straatstenen nog niet kwijt te raken is.

Auteur: Nino Stuivenberg

Hovenier Luc Veldhuijzen grijpt uitdaging aan


Wat doe je als je mogelijkheden ziet, maar niet beschikt over het juiste materiaal? Wanneer je weet wat je wilt, maar niet de machines en specifieke kennis hebt om zo’n apparaat te realiseren?

Auteur: Guy Oldenkotte

Ooit een bos gezien met een schoorsteenpijp?


Boos is niet het goede woord. Teleurgesteld is beter. Mark Kemna, netwerkmanager van FSC Nederland, nam contact op met de redactie van Stad + Groen over een aantal artikelen in dit vakblad waarin ‘zijn’ product hout verkeerd wordt afgespiegeld.

Auteur: Hein van Iersel

Accu's een van de redenen waarom Tomin Groep aanbesteding binnenhaalt


Overheden proberen al jarenlang duurzamer te werken. In de praktijk leidt dit ertoe dat via aanbestedingen en bestekken verplicht wordt gesteld om met machines te werken die aantoonbaar duurzamer werken.

Auteur: Guy Oldenkotte

Gelukkig is hij erg snel op de weg


De EasyDrive was voor de gemeente Haarlemmermeer één van de overwegingen om de Boomer 54D aan te schaffen, evenals de ruime cabine. ‘Vaak zitten lange mannen zoals ik – ik ben 1,93 – nogal opgepropt in de cabine van een minitrekker.

Auteur: Sylvia de Witt

Een kettingzaag moet gewoon doen wat jij wilt


Frits Spek, een van de directeuren van opleidingsinstituut PC Bomen, is ongeveer geboren met een kettingzaag in zijn handen en daarom een goede partij om een eerste impressie te geven van de nieuwe Husqvarna 70 cc kettingzaag 572 XC.

Auteur: Hein van Iersel

Toolcarrier met meerdere gezichten


Bij toolcarriers die ingezet kunnen worden voor het uitvoeren van meerdere werkzaamheden bestaat altijd de kans dat de machinist een kleine vergissing maakt. Zo’n vergissing kan grote gevolgen hebben voor de techniek.

Auteur: Guy Oldenkotte

Van Nieuwenhuizen: 'Oeliatec komt met de eerste CO2-neutrale onkruidbestrijder'


Gerrit van Nieuwenhuizen, directeur van de nieuwe importeur van Noremat en Oeliatec Ramm, Equipment BV uit Herten, staat met zijn mededirecteur Jeroen van de Ven op de GTH-beurs met de Mollen ArtiFlex-kokendwatermachine van Oeliatec en met de zelfrijder VSV van Noremat.

Auteur: Santi Raats

Een kleine maai- en veegmachine met de kracht van een grote


Sportvelden of gazons maaien en tegelijkertijd het maaisel afvoeren begint langzaamaan gemeengoed te worden. Toch is er een gat tussen de kleine maaimachines en de grote industriële maaiers. Schouten Phoenix denkt dat te kunnen invullen, zodat ook de kleinere velden kunnen worden aangepakt.

Auteur: Guy Oldenkotte

Tot op de centimeter nauwkeurig


Na sportvelden en golfbanen is het nu in theorie mogelijk om ook andere grasvelden autonoom te maaien. Om ervaring op te doen met mogelijke knelpunten die dit kan geven, test BTL Realisatie momenteel een Roberine-maaimachine die autonoom grasvelden kan maaien.

Auteur: Guy Oldenkotte

Zestien uur per dag in de strijd tegen onkruid


Zomervakantie zit er voor de medewerkers van Ter Riele BV niet in. Net als veel partijen werkt het bedrijf zich een slag in de ronde om het onkruid beheersbaar te houden. De nieuwste aanwinst, een Multihog-Weedheat-combinatie, draait in het onkruidseizoen maar liefst zestien uur per dag.

Auteur: Kelly Kuenen

Onkruid bedwingen op moeilijk bereikbare plekken


Met de warme en natte weersomstandigheden van de afgelopen maanden schiet het onkruid als paddenstoelen uit de grond, vaak geconcentreerd op en rond lastig bereikbare plekken als stoepranden, middenbermen en varkensruggen. Weedheater Benelux toont op GroenTechniek Holland oplossingen voor deze moeilijk bereikbare plekken.

Auteur: Kelly Kuenen

Klepelmaaier: vers van de tekentafel


Soms is het noodzakelijk om, ondanks bewezen successen, producten en ontwerpen toch radicaal te wijzigen of volledig opnieuw te ontwerpen. Dat is een stap die ondernemers doorgaans op veel kritiek komt te staan, zeker wanneer het voorgaande model een doorslaand succes is.

Auteur: Guy Oldenkotte

Snel naar het kookpunt


De toepassing van chemische middelen om verharding onkruidvrij te houden is vanaf 2018 definitief verboden in Nederland. Inmiddels worden er al verschillende alternatieven aangeboden. Bij RMN zetten ze stevig in op de zogenaamde heetwatermethode.

Auteur: Guy Oldenkotte

Heatweed breidt verder uit


In maart dit jaar nam Heatweed Technologies GmbH de bedrijfsactiviteiten van Wave Weed Control over: een mooie stap. Ook na deze overname is de organisatie nog steeds groeiende.

Hovenier Marcel Visser: ‘Er gaat niks boven een Japanse motor’


De nieuwe Echo HC2810-heggenschaar is een van de zes heggenschaarmodellen van Echo-importeur Eurogarden. Vorig jaar werd de heggenschaar gepresenteerd en in april werden de eerste modellen verkocht. Hovenier Marcel Visser, die het grootste deel zijn gereedschap van Stihl heeft, kiest al jarenlang pertinent voor enkelzijdige heggenscharen van Echo.

Auteur: Santi Raats

Hovenier Van Amelsfoort: ‘Na jarenlang handmatig plukken was dit heetwatermachientje een uitkomst!’


Theo van Amelsfoort wist vijf jaar geleden al wat hij wilde: geen gif meer spuiten. De hovenier en campingeigenaar plukte en schoffelde alles handmatig. Toen de heetwatertechniek goed doorontwikkeld werd, was hij verguld en schafte hij de Heatweed Mini 14/6 aan. ‘Ik kan nu de puntjes op de i zetten voor de klant.’

Auteur: Santi Raats

Tattersall (Farwick Groenspecialisten): Deze klepelmaaier is ongeëvenaard als het gaat om total cost of ownership


Farwick Groenspecialisten heeft de Toro LT-F3000 klepelmaaier bijna blind gekocht, zo overtuigd is het bedrijf van de kwaliteiten van de rode machines. Tattersall: ‘We hebben hem heel kort getest en gelukkig is alles goed uitgepakt.'

Auteur: Santi Raats

Een sportpark omtoveren tot Vierdaagse-camping


Omdat de andere drie types van Iseki de gemeente Nijmegen al zo goed bevielen, werd opnieuw voor een trekker van dit merk gekozen: de Iseki TG 6490. ‘Onze’ Loetje Janssen, sportparkbeheerder bij de gemeente Nijmegen, heeft er nog nooit problemen mee gehad.

Auteur: Sylvia de Witt

Taludmaaier af fabriek voorzien van transportband


Op verzoek van Van Stipdonk Groenvoorziening voorziet Bomford zijn radiografische taludmaaier voortaan af fabriek van een transportband.

Auteur: Guy Oldenkotte

Gianni Ferrari springt in op stijgende vraag naar zeroturn-maaiers en frontmaaiers met grasopvang


Importeur Lozeman Tuinmachines komt naar de GTH-beurs met twee van zijn nieuwe Gianni Ferrari-frontmaaiers: de zeroturn-maaier Turbo Z440 en de Turbo 4-Fifty. Omdat beide machines kersvers op de markt zijn, zijn er in Nederland nog geen gebruikers met voldoende ervaring.

Auteur: Santi Raats

Noviteiten HOAF Infrared Technology


Hoaf Infrared Technology introduceerde in 2017 verschillende nieuwe machines en verbeteringen. Een overzicht.

Niet rammelen, trillen of stinken en toch 40 kilometer per uur


Nimos BV heeft een nieuw prototype van een elektrische werktuigdrager: de Posi-Trac. Deze bouwer van machines voor reiniging, groenbeheer en onderhoud uit Rhenen baseerde de Posi-Trac op de populaire DM-Trac 205. Het voertuig zal begin 2018 in productie worden genomen.

Auteur: Sylvia de Witt

Superhandig in stedelijk gebied


Het instellen van de luchtstroom naar links, rechts of in de lengterichting maakt het bewerken van gevels en obstakels in één werkgang mogelijk. Ideaal, vindt projectmanager Marvin Hendriks van Wolterinck BV. 'Dat is een van de redenen waarom we voor de AIR Variator 100 hebben gekozen en niet voor een brander of een simpelere heteluchtmachine.'

Auteur: Sylvia de Witt