Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2018 - 1
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

'De tuin gaat hiermee weer een nieuwe levensfase in'


Frankendael in de Watergraafsmeer is de enige overgebleven buitenplaats van de stad Amsterdam.

Gastvrije terreininrichting van het Atrium in Amsterdam


Vanaf midden augustus 2014 is De Enk gestart met de terreininrichting bij het Atrium, één van de meest bekende kantoorgebouwen van Amsterdam. Het gebouw ligt naast het WTC aan de Zuidas.

De Aar: 'Wij waren en zijn financieel hartstikke gezond'


De Aar is een groenvoorziener annex hovenier in Woerden, in het groene hart van de Randstad. Gewoon een bedrijf zoals er veel bestaan: niet al te groot, maar ook niet echt klein.

Auteur: Hein van Iersel

Geen stress om de klimaatstresstest


Nederland moet klimaatbestendig worden, waardoor de gevolgen van overvloedige neerslag, overstromingen, hitte en droogte in de toekomst beperkt blijven. Speciale klimaatstresstesten moeten gemeenten helpen een eerste beeld te krijgen.

Auteur: Guy Oldenkotte

Groot platanenproject onderdeel van metamorfose in hart van Rotterdam


Het is – na de haven – misschien wel dé trots van Rotterdam: de Coolsingel. Omdat de boulevard wat uitstraling en allure betreft wel een likje verf kan gebruiken, krijgt het plein de komende tijd een grondige metamorfose.

Auteur: Guus van Rijswijck

'Burgerparticipatie mag geen doel op zich zijn'


Ze is van oorsprong Baarnse. Toch laat de 35-jarige CDA-wethouder Mariska de Koning-van Ginkel zich naar eigen zeggen nauwelijks leiden door nostalgische mijmeringen over haar jeugd in de Veluwse gemeente. ‘Soms meen ik nog de anijslucht te ruiken van oude De Gruijter-fabriek, waar vroeger de muisjes werden gemaakt.

Auteur: Paul van der Sneppen

Burgerparticipatie is géén bezuinigingsoplossing


In 2014 besloot de gemeente Leusden om de rolverdeling voor het onderhoud van het openbaar groen anders in te richten. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering werd overgedragen aan Sight Landscaping.

Auteur: Guy Oldenkotte

De maatschappij; dat ben jij! Toch?


Sinds een paar jaar wordt groots ingezet op de ‘participatiesamenleving’, waarbij burgers een actieve rol spelen bij activiteiten die lange tijd gezien werden als de exclusieve taak van de overheid. Het beheren van het openbaar groen is daar een voorbeeld van.

Auteur: Guy Oldenkotte

Natuurlijke middelen tegen mos en algen


Algen, mossen en korstmossen zijn een bekend verschijnsel op veel Nederlandse begraafplaatsen. Beheerders hebben er hun handen vol aan om grafstenen en -beelden schoon te houden.

Auteur: Nino Stuivenberg

Ecoweedremover zet onkruidplanten onder de koude douche


Iedereen kent de gangbare alternatieve onkruidmethoden: heet water, branden, stoom, borstelen. Reinigingsspecialist AT Cleaning Systems betrad de markt voor onkruidbestrijding later; het bedrijf wilde rustig de tijd nemen om een methode te ontwikkelen waarin men echt gelooft.

Auteur: Santi Raats

Ivo Stevens (Smitsrinsma): 'Met 3D huppelen groenarchitecten niet meer achter bouwarchitecten aan'


In de bouw communiceren partijen steeds vaker met het communicatiemodel BIM: building information modelling. Dit is een gezamenlijk afgesproken, digitale manier voor het vastleggen van en communiceren over bouwgegevens.

Auteur: Santi Raats

Inspecteren volgens NEN 2767


In NEN 2767-1 is een methode beschreven om de technische staat van bouwdelen te bepalen. Deze conditiemeting is oorspronkelijk ontwikkeld om onderhoudsnormen voor gebouwen en installaties te onderbouwen.

Auteur: Gabriël Wevers

Een verticale groene oase in de betonnen jungle


Een flinke scheut gezonde lucht inademen in de stad: het lijkt iets uit vervlogen tijden. De luchtkwaliteit van veel grote steden wordt vandaag de dag immers gedomineerd door een giftige mix van smog en fijnstof.

Auteur: Guus van Rijswijck

Omgevingspsycholoog Van Dijk: 'Beleving' hoeft geen bioscoopbezoek of achtbaanritje te zijn!


Innovatie is groenondernemer Douwe Snoek niet vreemd. De meest recente denktank waarbij hij zich aansloot, is het ‘Kluer-concept’. In deze denktank trekken partijen samen op: een omgevingspsycholoog, een groenaannemer en een bouwer.

Auteur: Santi Raats

Opvallende winterbloeiers


De winter is het minst kleurrijke seizoen. Toch zijn er voldoende winterbloeiende heesters om tuinen, parken en de openbare ruimte kleur te geven. Hamamelis is natuurlijk de bekendste winterbloeiende heester, maar er is meer.

Auteur: Ronald Houtman

Het nagestreefde Groenkeur-niveau is bereikt; bedrijven willen verder


Kan het Groenkeur-certificaat weg omdat het doel is bereikt of moet het juist verder worden ontwikkeld? De stemming in de sector varieert van kritisch tot enthousiast.

Auteur: Bart Mullink

Speelruimte in krimpregio's


Gemeenten in krimpregio’s anticiperen niet actief op eventuele toekomstige problematiek rondom speelruimte. Dit komt door onvoldoende financiële middelen en het ontbreken van politieke steun om over te gaan tot een ander speelruimtebeleid.

Auteur: Johan Oost

Mag het wat minder?


Het streven van beheerders van openbaar groen om altijd het beste resultaat te bereiken, is lovenswaardig. Maar hebben we daar dan per se alleen materiaal van de beste kwaliteit voor nodig, zeker wanneer het gaat om kunststof?

Auteur: Guy Oldenkotte

Heeft de zelfrijdende bermmaaier de toekomst?


Bestuurders die met een trekker de weg op gaan, moeten ongehinderd zicht hebben op de weg, zo staat in de wet. Dat geldt ook voor bermmaaiers met een maaiarm in het zichtveld. Per 1 januari van dit jaar zijn overtredingen op die regel opgenomen in de boetecatalogus van de politie.

Auteur: Paul van der Sneppen

Virtuele rondleiding door nieuwe OR-ontwerp biedt buurtbewoners ondersteuning


HB Adviesbureau heeft een virtuele rondleiding gemaakt voor bewoners door het centrum van Bergen. Dit heeft het advies- en ingenieursbureau gedaan ter ondersteuning van het communicatie- en besluitvormingsproces rond project Mooi Bergen, dat als doel een nieuw dorpscentrum heeft met hoge verblijfskwaliteit.

Auteur: Santi Raats

Opel Kadett


De naam Opel scoort acht sollicitanten, maar het fictieve JADE scoort maar liefst 41 cv’s

Auteur: Hein van Iersel