Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Greenforum


VRAGEN | REAGEREN OP DEZE VRAAG

Zijn er normen voor kurk?
14-12-2016 | hans krijnen

Onze club speelt nu op rubber infill, maar wij willen graag switchen naar kurk. Zijn er goede normen of standaarden voor dit materiaal

REACTIES
22-12-2016 | Ben Demmer

Kurk is eigenlijk geen (duurzame) optie voor de huidige problematiek. Het is weliswaar een natuurproduct maar de concentraties pesticiden en andere gevaarlijke stoffen die door de kurkeik in haar bast zijn opgeslagen kunnen tot bijzondere situaties leiden. Bovendien vraag ik me af of we aan het eind van de levensduur van de mat nog wel instaat zijn om kurk en het achtergebleven rubber goed te scheiden, waardoor we bij de vervanging van de mat tot veel hogere afvoerkosten komen.
Kurk is een natuurproduct dat bij bespeling sterk verkleind. Hierdoor is er jaarlijks heel veel (duur) kurk nodig om de infill op peil te houden.
Kurk is organische stof. Het vormt hierdoor een prachtige voedingsbodem voor de groei van (ongewenste) schimmels.
Resumerend; kurk is een pracht product met hele mooie speltechnische eigenschappen. Het kent echter een paar nadelen welke wellicht erger zijn dan de kwaal. Kurk als vervanger voor de toplaag van SBR rubber lijkt me geen optimale oplossing. Met de uitspraken van het RIVM lijkt het me verstandiger om de afschrijvingstermijn van de huidige mat te respecteren. De komende jaren zullen in de markt een heleboel betere oplossingen voor handen zijn.
24-03-2017 | rob kies

Kurkgranulaat is een schitterend alternatief als infill. Kurk is innert en bij de juiste keuze in grootte en gewicht heb je er lang plezier van. Schimmels ontstaan door een verkeurde keuze. Een normblad is in de maak. Je hoeft kurk niet bij te strooien of wellicht minimaal. Kurk zal weliswaar sneller slijten in vergelijk met SBR, maar alleen bij extreme omstandigheden.
VACATURES
GREENFORUM