Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

CLM presenteert toolkaarten voor ‘goede bijenpraktijken’

woensdag 15 april 2015

Partners in voedings- en waterketens hebben het initiatief Bee Deals gelanceerd. Daarmee werken zij samen aan maatregelen om het leefgebied voor de bijen te verbeteren. Ter ondersteuning heeft kennis- en adviesbureau CLM een set toolkaarten over goede bijenpraktijken gemaakt.

Hommels en bijen hebben het moeilijk door een gebrek aan voeding (in de vorm van bloeiende planten, struiken en bomen), parasitaire ziekten in de bijenvolken, en door het gebruik van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen. Op al deze gebieden kunnen telers, gemeenten en waterschappen maatregelen nemen om de leefomgeving voor bijen te verbeteren.

Gezamenlijke afspraken
In het project Bee Deals sluiten bedrijven die met elkaar verbonden zijn in voedsel- en waterketens afspraken over maatregelen. Onder andere partijen in de waterketens, zoals drinkwaterbedrijf Brabant Water en de waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta, verschillende gemeenten en agrariërs maken afspraken over ieders acties voor de bijen, zoals de aanleg van bloemrijke stroken.

Toolkaart
Om tot effectieve afspraken, ofwel 'Bee Deals' te komen hebben CLM Onderzoek en Advies en de Brabantse partner Food4Bees een set toolkaarten gemaakt over goede bijenpraktijken. Hierin staan bijvoorbeeld goed maaibeheer, de voordelen van kruidenrijk grasland en de ideale huisvesting van honing- en wilde bijen. Zo zijn er kaarten over een wijs middelengebruik in de fruitteelt, de akkerbouw en de boomteelt, over de aanleg van bijvriendelijke bloemenstroken, een goed maaibeheer en de voordelen van kruidenrijk grasland. Ook over de huisvesting van honing- en wilde bijen is een toolkaart gemaakt. De toolkaarten zijn te vinden op de speciale website. De Bee Deals worden binnenkort getekend.


door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM