Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

FOTOREPORTAGE: de Boom Innovatie Dag 2016

vrijdag 14 oktober 2016

Op donderdag 13 oktober werd bij boomkwekerij Udenhout in Udenhout de Boom Innovatie Dag gehouden. Deelnemers lieten zich bijpraten over het thema 'Diversiteit'.

Met dit thema wilden vakbladen Boomzorg, Stad+Groen en Boom in Business diversiteit in de openbare ruimte stimuleren. Dat vele wegen naar Rome leiden, bleek uit de diversiteit aan lezingen, die elk het thema vanuit een andere hoek belichtten. Dagvoorzitter Henry Kuppen leidde de lezingenreeks in door met Thor Hendriks van Buro Bol en Henry van Blitterwijk van gemeente Houten van gedachte te wisselen over de succesfactor achter diversiteit. Wolfgang Holz vertelde over de Helmondse methode, een standaard waarmee de gemeente gaat voor de kwaliteit van bomen in plaats van de kwantiteit.

Landschapsarchitect Harro de Jong vertelde hoe in Arnhem de omliggende natuur de stad in is gebracht en Jaap Smit vertelde over het toepassen van zogenaamde inspiratielijsten als handvat voor aannemers en beheerders. Dat ook binnen de 'geijkte bomen' nog veel te halen valt qua diversiteit, toonde bomenconsulent Hans Kaljee met een presentatie over diversiteit binnen het iepensortiment in Amsterdam.

Inspiratieboom
Tijdens de dag werd de favoriete Inspiratieboom en tevens de opvolger van de favoriet van vorig jaar, de Nyssa sylvatica gekozen. Thijs Kruiver, Wolfgang Holz, Martin Tijdgat, Rene Priem, Hans Kaljee en hoofdredacteur Hein van Iersel sprongen in de bres voor hun favoriete boom. Op de Boom Innovatie Dag zelf ontving de Populus x canadensis 'Marilandica' de meeste stemmen, maar samen met de stemmen die in aanloop naar het evenement online werden uitgebracht kwam de Ulmus laevis (fladderiep) van boomambassadeur Johan Canoot als winnaar uit de bus. Canoot koos deze boom vanwege het bijzondere verhaal dat daar aan vastzit. Meer daarover is hier te vinden. Hans Kaljee, die namens Canoot de pitch op zich nam, nam de schaal voor de winnende inspiratieboom in ontvangst uit handen van gastheer Martien Mantje en hoofdredacteur Hein van Iersel.

Als extra stimulans voor het toepassen van diversiteit kon elke deelnemer een jonge boom mee naar huis nemen. Het aanbod, afkomstig van kwekerij Batouwe Boomkwekerijen, bestond uit honderden verschillende bomen. Van dit initiatief werd volop gebruik gemaakt; veel deelnemers gingen enthousiast op zoek naar 'hun' exemplaar.


door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM