Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Ulmus laevis (fladderiep): de inspiratieboom van 2016

donderdag 20 oktober 2016

Tijdens de Boom Innovatie Dag braken zes boomambassadeurs een lans voor hun favoriete boom. De winnaar van dit jaar: Ulmus laevis (fladderiep).

Boomambassadeur Johan Canoot, ontwerper werkzaam voor gemeente Maastricht, vertelde eerder aan Boomzorg niet écht één favoriete boom te hebben, maar toch voor dit exemplaar te gaan vanwege het verhaal dat erachter zit. Waar een groot aantal iepen in gemeente Maastricht sneuvelden aan de iepenziekte, overleefden twee exemplaren van de Ulmus laevis dit, omdat de iepenspintkever niet omkijkt naar deze soort.

Anders dan de 'normale' iep zijn de bloemen van de fladderiep geplaatst op een duidelijk steeltje. Ook de bladeren zien er anders uit. De fladderiep heeft een eigenzinnige groei en natuurlijke uitstraling. Dat maakt hem niet erg geliefd bij boomkwekers, maar des te geliefder bij Canoot. De ontwerper vertelde het als een groot gemis te zien dat er weinig aandacht is voor natuurlijke bomen en hij probeert bij het vervangen van exemplaren dan ook te kiezen voor bomen met een natuurlijke uitstraling.

Hans Kaljee nam de promotie van de fladderiep op zich
Hans Kaljee nam tijdens de Boom Innovatie Dag, 13 oktober bij boomkwekerij Udenhout, namens Canoot de pitch op zich. Hij haalde de bijzondere bloeiwijze aan en wees op de toekomstbestendigheid van deze iep, die eerder van nattigheid in plaats van droogte houdt. Kaljee nam de schaal voor de winnende inspiratieboom in ontvangst uit handen van gastheer Martien Mantje en hoofdredacteur Hein van Iersel.

De fladderiep werd dit jaar als favoriet gekozen uit x Sycoparrotia semidecidua, Ostrya carpinifolia, Eucommia ulmoides, Populus x canadensis 'Marilandica' en de Acer monspessulanum.


Een jonge en - op de achtergrond - oude fladderiep

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Hermen van de Wardt | 20 oktober 2016 | 15:21
Vooruitlopend op de verkiezing, maar inhakend op de essentaksterfte:
De 1e 300 in september besteld. Beter mee verlegen dan om verlegen.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM