Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

‘Mogelijk meer overlast van eikenprocessierups’

woensdag 29 maart 2017

Er zijn voortekenen die wijzen op meer overlast van de eikenprocessierups de komende lente en zomer. Het afgelopen najaar is er een record aantal eikenprocessievlinders gevangen. Vanaf de tweede helft van mei wordt duidelijk of de rups een probleem vormt, zegt Henry Kuppen van Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Op grond van het record aantal eikenprocessievlinders dat is gevangen, is de verwachting dat er een recordaantal eitjes wordt afgezet. Kuppen: 'Het voorjaar gaat bepalen of we meer overlast krijgen. De uitgangssituatie voor de eikenprocessierups is tot nu toe gunstig geweest. Als het voorjaar koud en nat is, zal de overlast meevallen. Ook het voedselaanbod voor onder andere vogels speelt een rol. Het is dus nog even afwachten.'

Eikenprocessievlinders hadden in 2016 een goede vluchtperiode door de gunstige weersomstandigheden. In totaal werden afgelopen jaar bijna 60.000 vlinders gevangen, wat voor Nederland een absoluut record is. Dat maakt het aannemelijk dat er een recordaantal eitjes is afgezet. Na overwintering komen deze eitjes gewoonlijk in het voorjaar, begin april, uit.

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Henry Kuppen | 3 april 2017 | 18:46
Inmiddels zijn de eitjes uitgekomen op 31 maart in het insectenstation in Mill (Noord Brabant) en 1 april in het eikenprocessierupsenstation in Dieverbrug (Drenthe). Door de warme periode lijkt het een kort seizoen te worden om preventieve bestrijding uit te voeren. In 2014 was ei uitkomst op 30 maart waargenomen en ontstonden de brandharen na de derde vervelling op 16 mei.
Het verdient de voorkeur om een lucht ondersteunde nevelspuit in te zetten met een luchtdebiet van minimaal 300 m³/minuut. Dit om de overmatige drift van bestrijdingsmiddelen die door de machine wordt veroorzaakt (zie foto artikel) maximaal te voorkomen.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM