Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Greennest Park met ‘lichtgevende bomen’ geopend in Amsterdam

maandag 29 mei 2017

In Amsterdam Zuidoost is het Greennest Park geopend, het eerste mobiele voedselbos van Nederland. Het park heeft 21 lichtgevende bomen en een kunstwerk van Teresa van Dongen dat het belang van groen onderstreept voor vlinders, hommels en bijen.

De tijdelijke invulling van het park is vormgegeven door de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) samen met de gemeente Amsterdam. Bedoeling is om over een aantal jaren op deze locatie de Greennest Experience te realiseren, die 'nature based solutions' combineert met sierteelt en vernieuwende horecaconcepten.

Lichtgevende bomen
De 21 grote, lichtgevende bomen in het park verbeelden de toekomst waarin planten straatverlichting vervangen. Gedachte is dat ooit de natuur, met haar lichtgevende organismen, de mens zal helpen aan oriëntatielicht. Om ervoor te zorgen dat de bomen oplichten zijn ze ingesmeerd met een oplaadbare olie met milieuvriendelijk fluorescerende pigment dat licht geeft. De bomen worden geplaatst in een bak met Led-verlichting en vijf minuten opgeladen. Vervolgens geven de bomen licht af, dat na één uur in intensiteit afzwakt.

Mobiel voedselbos

Het park kent tevens een mobiel voedselbos met verschillende lagen planten. Denk daarbij aan fruitbomen, struiken en laagblijvende planten zoals kruiptijm, aardbeien en verschillende soorten munt. Als bezoekers zelf heet water meenemen, kunnen zij genieten van hun zelfgebrouwen, verse muntthee en de aanwezige frambozen en appels.

Daarnaast bevindt zich in het park een bierbrouwerij. In de Proefzaak kunnen bezoekers van het park Kleiburgbier proeven.

Verdwijnpunt
Als het grote gebouw van de Greennest Experience op het terrein gebouwd wordt, is het mogelijk om het voedselbos te verplaatsen. Verder kunnen bezoekers het levende kunstwerk 'Verdwijnpunt' van Teresa van Dongen betreden. Daarin bevinden zich een waterval en planten die bijen en vlinders aantrekken.

Het Greennest Park is een samenwerking van SIGN, Brouwerij Kleiburg en de gemeente Amsterdam, waarbij de waarden en de beleving van groen centraal staan.

Bron: debloemenkrant.nl

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM