Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Europese Unie breidt exotenlijst uit met twaalf soorten

dinsdag 20 juni 2017

Op 19 juni heeft de Europese Raad van Ministers besloten om twaalf invasieve exoten toe te voegen aan de lijst van 37 schadelijke uitheemse planten en dieren die een jaar geleden is vastgesteld.

Dat meldt het platform Stop invasieve exoten in een persbericht. De toevoeging houdt in dat onder meer de reuzenberenklauw en de reuzenbalsemien actief bestreden en beheerd moeten gaan worden. Ook zal de handel in tuinplanten zoals mammoetblad, zijdeplant, lampenpoetsergras en ongelijkbladig vederkruid moeten worden gestaakt.

Beheersmaatregelen
Bijna een jaar geleden, op 13 juli 2016, stelde de Europese Unie de eerste lijst van 37 exotische planten en dieren vast. Deze moeten op basis van de Verordening Invasieve Uitheemse Soorten in alle landen worden aangepakt om onder meer de inheemse natuur beschermen. De import en verhandeling van deze soorten werd vanaf de officiële publicatie van de lijst (op 3 augustus 2016) verboden.

Opsteker voor de natuur
De Europese Raad van Ministers is het gisteren dus eens geworden over een toevoeging aan de lijst van twaalf soorten, waarmee de eerdere lijst wordt uitgebreid. Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten: 'Deze aanvulling is een opsteker voor de natuur, het waterbeheer en de gezondheid. Reuzenberenklauw en reuzenbalsemien komen hier al veel voor en overwoekeren alles. Dijken, taluds, en oevers worden bovendien gevoeliger voor erosie als ze met deze planten begroeid raken.'

Actief bestrijden
Toevoeging van deze soorten aan de Europese lijst betekent dat de overheid deze soorten actief moet gaan bestrijden en beheren. Reinhold: 'Het is goed dat de import en handel in die soorten wordt verboden, want dat is een hele effectieve manier om introductie en verspreiding tegen te gaan. Ook bij invasieve exoten geldt: voorkomen is beter dan genezen. Het is geweldig dat dit positieve besluit is gevallen, nota bene middenin de Week van de Invasieve Exoten. En dat is nog niet alles: de volgende aanvulling op de lijst wordt volgend voorjaar verwacht', aldus Reinhold.

door Nino Stuivenberg

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM