Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Amsterdam zet bomenkaart online

woensdag 12 juli 2017

Iepen aan de Bloemgracht in Amsterdam
De gemeente Amsterdam heeft vanaf vandaag een digitale bomenkaart online staan van de vijftien meest voorkomende boomsoorten in de stad. Deze kaart bevat maar liefst 270.359 exemplaren.

De bomenkaart bevat 31.606 iepen, 25.690 lindes, 11.699 wilgen en daarnaast nog duizenden andere bomen zoals essen, platanen, meidoorns, paardenkastanjes, esdoornen, populieren, eiken, elsen, berken, kersen, haagbeuken en acacia's. De kaart telt niet alle bomen die de stad rijk is; dit aantal wordt op minstens een miljoen geschat. Verder toont de kaart alleen de bomen die de gemeente in bezit heeft. Dit houdt in dat niet alle Amsterdamse bomen zijn meegenomen, waaronder bijvoorbeeld bomen op begraafplaatsen, in priv├ętuinen en in het Amsterdamse bos.

Een boom op drie inwoners

Volgens de gemeente telt de stad 270.000 laan- en straatbomen, wat neerkomt op een boom per drie inwoners. Dit is veel in vergelijking met een stad als Parijs, die een boom op 22 inwoners telt. In de 16e eeuw was Amsterdam de eerste stad ter wereld waar op een systematische manier bomen werden aangeplant langs de grachten en straten. In die periode verbaasden reizigers zich over het groen in Amsterdam. Destijds was de openbare ruimte in andere grote steden grotendeels zonder bomen.

De eerste telling van de gemeente in 1875 wees uit dat er in de stad vierduizend bomen stonden. Dit aantal was in 1935 vertienvoudigd met veertigduizend. In de Tweede Wereldoorlog daalde het aantal exemplaren, terwijl er in de jaren vijftig weer behoorlijk wat bijkwamen. Momenteel is verdere uitbreiding problematisch vanwege ruimtegebrek.

Klimaatbestendig
Volgens de gemeente is vrijwel elke straat of gracht beplant met bomen, wat van groot belang is voor de klimaatbestendigheid van de stad. De verdamping van veel water door de bomen heeft een verkoelend effect. Daarnaast kan de groeiplek van een boom, mits goed ingericht, een functie vervullen bij het tijdelijk vasthouden van regenwater. De gemeente experimenteert hiermee op verschillende plekken in de stad.

Bron: gemeente Amsterdam

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM