Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Minder vlinders in tuinvlindertelling

maandag 7 augustus 2017

Tijdens de Landelijke Tuinvlindertelling in het week van 4 tot 6 augustus zijn minder vlinders geteld dan in de voorgaande acht edities.

Zowel het aantal vlinders per telling als het aantal soorten dat per tuin werd gezien was lager. Atalanta was weer nummer een, gevolgd door kleine vos en dagpauwoog. Het bont zandoogje deed het goed dit jaar. Inmiddels (maandag 7 augustus) zijn er van ruim 4200 tellingen gegevens binnen en dat is wat minder dan de afgelopen jaren. Voor een belangrijk deel is dit te verklaren door het bewolkte weer op zaterdag; toen zijn er maar iets meer dan 500 tellingen uitgevoerd.

Piek voorbij
Op zondag werden veel meer tuinen geteld, toen het in een groot deel van het land veel zonniger was. De atalanta is het meest geteld, net als de afgelopen twee jaar. De kleine vos was nummer twee en op drie stond de dagpauwoog. Door het warme weer eerder dit jaar vlogen de meeste soorten weken eerder dan in andere jaren. Een aantal typische tuinsoorten, zoals de kleine vos en de dagpauwoog, hadden hun landelijke piek een week of twee geleden en werden daarom in deze tuinvlindertelling minder gezien dan andere jaren. Ook de koolwitjes waren duidelijk minder aanwezig.

Binnensteden
Het bont zandoogje deed het prima dit jaar. Met ruim 3000 getelde vlinders was deze soort vijfde en zo hoog heeft hij nog nooit gestaan. De telling was in de top van de derde generatie. De kolibrievlinder was ook goed vertegenwoordigd, maar wel vooral in de zuidelijke provincies. Extra aandacht was er voor de tuinvlinders uit binnensteden, met name Rotterdam en Amsterdam. Inwoners van deze steden werden extra aangespoord om mee te doen aan deze tuinvlindertelling. Uiteindelijk zijn in Amsterdam net wat meer tuinen geteld dan in Rotterdam en ook het aantal vlinders per telling was een fractie hoger in de hoofdstad.

Andere samenstelling
De samenstelling van de vlinders in deze grote steden is wel duidelijk anders dan het landelijke beeld. Het bont zandoogje deed het in beide steden erg goed, en deze vlinder stond een groot deel van het weekend in beide steden zelfs op de nummer één. Uiteindelijk heeft de atalanta toch ook hier de eerste plaats overgenomen, en in Rotterdam is het klein koolwitje nog net op de tweede plek gekomen. Ook de citroenvlinder, landelijk op plek 7, stond in de grote steden hoger op plek vier en vijf.

De actuele stand is te zien op de website Vlindermee.

Bron: De Vlinderstichting

door Nino Stuivenberg

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM