Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Tijgermuggen bij importeur Lucky bamboo, NVWA houdt locatie geheim

woensdag 16 augustus 2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weigert het adres bekend te maken van een bedrijf waar in augustus 2016 in één dag 40 tijgermuggen werden gevangen. Het bedrijf had ruim 79.000 stelen van het sierplantje Lucky bamboo uit China geïmporteerd. In strijd met de Warenwet had men nagelaten om de plantjes vrij te maken van de gevaarlijke tijgermug. Dit blijkt uit volgens de website Invasieve Exoten uit documenten die van de NVWA.

Tijgermuggen zijn uit Azië afkomstige muggen die veel virusziekten en parasieten op mens en dier kunnen overdragen, zoals zika, dengue, hersenontsteking en hartworm.

Bekend is dat deze exotische muggen mee kunnen liften met Lucky Bamboo plantjes uit China. Daarom zijn de importeurs op basis van de Warenwet verplicht om de containers in een afgesloten ruimte te ontsmetten, voordat de plantjes verder worden opgekweekt.

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) was de stichting platform Stop invasieve exoten erachter gekomen dat de NVWA begin 2016 een controle had uitgevoerd bij iemand die een container Lucky Bamboo had geïmporteerd zonder de vereiste bestrijdingsmaatregelen uit te voeren. De NVWA hield daarbij de locatie geheim. Het platform vroeg vervolgens in oktober 2016 alle documenten rond deze casus op.

Na tien maanden heeft de NVWA nu een besluit genomen op dit Wob-verzoek. Daarbij zit een brief waaruit blijkt dat in juli 2016 opnieuw een importeur van Lucky Bamboo in strijd met de voorschriften heeft gehandeld en helemaal geen bestrijding heeft uitgevoerd. Er zijn toen door de NVWA vallen voor het monitoren van tijgermuggen op het bedrijf geplaatst, en de volgende dag bleken daar 40 tijgermuggen in te zitten.

Opnieuw houdt de NVWA de locatie van dit bedrijf geheim. Ten onrechte, aldus het Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform. “Als er in één dag 40 tijgermuggen zijn gevangen, moeten er in die zending nog veel meer tijgermuggen hebben gezeten. Want lang niet alle tijgermuggen vliegen in de val. Het is dus heel goed mogelijk dat een deel van de ingevoerde tijgermuggen zich heeft verspreid en zich in de omgeving van het bedrijf heeft gevestigd. Het publiek heeft het recht om hier op de hoogte van te worden gesteld, want het is evident dat tijgermuggen een gezondheidsrisico vormen. Bovendien kan de NVWA er profijt van hebben om de mensen in de omgeving van het bedrijf te informeren, want die kunnen dan extra alert zijn op verdachte muggen.
REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM