Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Biologische bestrijding van de buxusmot

donderdag 17 augustus 2017

Hij is de laatste weken voortdurend in het nieuws: de buxusmot. De rups wint in Vlaanderen gestaag terrein, en zorgt ook in Nederland voor overlast.

De buxusmot werd in 2007 voor het eerst in Nederland gesignaleerd. In 2010 werd de buxusmot voor het eerst in Vlaanderen aangetroffen; inmiddels ondervindt daar de helft van de buxuseigenaars schade, zo blijkt uit cijfers van Natuurpunt. De rupsen van de buxusmot kunnen behoorlijke schade aanrichten; de vraatzuchtige rups vreet hele hagen kaal.

Bestrijding
Het gebruik van chemische middelen is om meerdere redenen niet aan te bevelen, zoals verwaaiing en uitspoeling. Er zijn echter ook voldoende biologische middelen op de markt. Zo raadt Bayer aan om de rups met Xentari te bestrijden, een middel dat ook veel tegen de eikenprocessierups wordt gebruikt. Bij de buxusmot is Xentari effectief omdat deze met zijn vraatzucht veel toxinen en sporen eet. Andere insecten, waterleven en bodemleven worden volgens Bayer gespaard.

Xentari is toegelaten voor de professionele markt in openbaar groen (laan- en perkbomen, windsingels, windschermen en windhagen en overige houtige beplantingen) en sierbeplanting (in en om huis) en mag dus worden toegepast door loonwerkers en hoveniers met een spuitlicentie.

door Nino Stuivenberg

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM