Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Hot topic in de media: de opmars van de Aziatische hoornaar

woensdag 30 augustus 2017

Een nest van Europese hoornaars
Als je al panisch wordt van een 'gewone' wesp, bereid je dan vast voor op de komst van wat in de media 'monsterwesp' genoemd wordt. Het AD besteedde gisteren aandacht aan de Aziatische hoornaar. Het ziet ernaar uit dat het beestje binnenkort in Nederland zal opduiken.

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is al in Vlaanderen gesignaleerd, op een afstand van 40 kilometer van de Nederlandse grens. Een expert van de Wageningen University & Research vertelt aan het AD dat het een kwestie van tijd is voordat de diertjes ook in Nederland gesignaleerd worden.

De exoot staat, als enige ongewervelde, op de Unielijst van invasieve exoten. Hij eet insecten en valt honingbijen aan. Daarmee vormt hij mogelijk een bedreiging voor de populatie honingbijen.

Het artikel van het AD heeft in elk geval nogal wat teweeg gebracht, zo blijkt uit de vele reacties van mensen die denken de hoornaar gezien te hebben. Waarschijnlijk betreft het de Vespa crabro, die al in ons land voorkomt, vertelt boswachter Frans Kapteijns aan het Brabants Dagblad. Hij denkt dat de Aziatische hoornaar zich nu nog niet zal laten zien, aangezien het wespenseizoen ten einde loopt.

Ook bij het AD kwamen diverse meldingen binnen, maar gekeken naar de foto's lijkt het ook hier om de Europese hoornaar te gaan. Als je weet waar je op moet letten, zijn beide soorten goed van elkaar te onderscheiden. Zo heeft de Vespa crabro een grotendeels rood lijf, de Vespa velutina is grotendeels zwart. Foto's van beide hoornaars zijn te vinden via de WUR.

Op de foto: het nest van de Europese hoornaar is al groot, maar een nest van de Aziatische hoornaar zou dat formaat nog overstijgen.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM