Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Gele Wikke ontdekt in Horst aan de Maas

dinsdag 12 september 2017

De Gele Wikke
Ecologen van Buiting Advies hebben onlangs de landelijk zeldzame gele wikke gevonden in een wegberm. Deze vlinderbloemige komt van oorsprong uit het zuiden van Europa en is in het verleden met graan uit Zuid-Europa ingevoerd.

Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze soort in bloei een gele kleur, in plaats van de paars of roze kleur van de meeste andere wikkes. Nu er minder granen worden ingevoerd en de zuivering van de zaden in de akkerbouw veel beter is, is deze soort zeldzaam geworden in ons land, aldus Buiting. Met name in Limburg en Zeeland lijkt de soort zich te handhaven in bermen waar naast zand ook leem of klei in de bodem voorkomt.

Japanse duizendknoop
Buiting voert voor de gemeente Horst aan de Maas inventarisaties uit, zodat de gemeente altijd beschikt over recente flora- en faunagegevens. Door een vinger aan de pols te houden kan gemeente Horst aan de Maas tijdig het maaibeheer van de bermen in het buitengebied bijstellen als ergens bijvoorbeeld beschermde of zeldzame soorten staan. Maar ook invasieve probleemsoorten als reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop worden op deze wijze in de gaten gehouden.

Rapunzelklokje
Naast de gele wikke vonden de ecologen ook vele rapunzelklokjes en het zeldzame bont dikkopje (een dagvlinder). Het onderzoek is nog niet afgerond en de ecologen van Buiting zijn dan ook benieuwd wat zij nog meer aantreffen in Horst aan de Maas.


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM