Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Japanse duizendknoop vergroot overstromingsgevaar

donderdag 21 september 2017

De Japanse duizendknoop kan zorgen voor een groter overstromingsrisico. Dat blijkt uit onderzoek door Deltares, de Universiteit Utrecht, de Radboud Universiteit en het Duitse Instituut voor Uiterwaardecologie.

Rivieren werken als een soort snelweg voor invasieve exoten, stellen de onderzoekers. Veel exoten groeien sneller en vormen een dichtere vegetatie dan de planten en bomen die van oorsprong aan de waterkant staan. Ze verdringen niet alleen de bestaande beplanting, maar zorgen ook voor meer weerstand op het water, wat een groter risico op overstromingen met zich meebrengt. Vooral plekken waar door de rivier nieuw zand is neergelegd, zijn zeer gevoelig hiervoor.

In hun onderzoek combineerden de onderzoekers een bestaand computermodel voor waterstroming en afzetting van zand met een nieuw model voor de vestiging, groei en het afsterven de Japanse duizendknoop, wilgen en populieren (bomen die vaak aan de oevers groeien). Volgens onderzoeker Mijke Oorschot laten de resultaten zien dat, in het ergste geval, de exoot al binnen een paar jaar dominant was en de waterstanden met ongeveer 35% verhoogde.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in Water Resources Research.

Bron: Radboud Universiteit

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM