Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Professor Rob Leuven: Ruimte voor de rivier leidt tot meer biodiversiteit

maandag 13 november 2017

Rob Leuven Professor invasiebiologie (RU Nijmegen)
Rob Leuven is de nieuwbakken hoogleraar Invasiebiologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen, en fungeert vanuit die functie als een van de hoofdrolspelers in de special Invasieve Exoten in de uitgave van Stad + Groen die deze week van de persen rolt.

Leuven is ook een van de auteurs van een artikel in het vakblad Science Advances waarin wordt aangetoond dat het project 'Ruimte voor de Rivier' leidt tot meer biodiversiteit.
Het onderzoek toont aan dat een aantal bedreigde en beschermde soorten zijn teruggekeerd in het Nederlandse rivierengebied. Dat is belangrijk. Temeer ook omdat Nederland op dit gebied slecht scoort. Nederland heeft de afgelopen eeuwen meer flora en fauna verloren dan de rest van Europa. Daarbij komt ook nog eens dat Europa het weer slechter heeft gedaan dan de andere continenten.
Het project 'Ruimte voor de Rivier' was een reactie van de overheid op het hoogwater in de jaren negentig. Primair doel was een betere bescherming tegen hoog water. Tweede doel was ook herstel van natuurwaarden.
Aan de hand van door burgers hebben de wetenschappers in beeld gebracht hoe de diversiteit van een aantal bedreigde en beschermde soorten zich heeft ontwikkeld. Ruim 75 procent van de onderzochte uiterwaarden lieten een stijging in biodiversiteit zien. Het gaat dan vooral om soorten die zich snel kunnen verspreiden. Vogels en zoogdieren toonden de grootste toename.

Bron: Website Radboud Universiteit


door Hein van Iersel


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM