Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Stihl: ‘2017 boekjaar met drievoudig record'

dinsdag 15 mei 2018

Raad van bestuur tijdens de persconferentie
De Stihl Groep realiseerde in 2017 een recordomzet van 3,8 miljard euro; een stijging van 9,7 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat liet Dr. Bertram Kandziora (voorzitter van de directie) weten tijdens de persconferentie op 18 april in Waiblingen. Groeimotoren vormden benzinegedreven machines en accuproducten voor particuliere gebruikers.

Stihl spreekt over 2017 met de term "drievoudig record". Daarmee doelt het naast de omzetstijging op de groei van het aantal werknemers en het aantal verkochte motoreenheden. In 2017 werden voor het eerst wereldwijd meer dan 10 miljoen motoreenheden verkocht. Daarnaast werkte eind 2017 een recordaantal medewerkers voor het concern: 15.875.

Verkoop accu en benzine
In het benzinesegment steeg de verkoop met dubbele cijfers, bij de accuproducten werd meer dan een verdubbeling geregistreerd. Met het accuprogramma hoopt Stihl nieuwe klantgroepen aan te boren. Tot de sterkste markten behoorden opnieuw Noord-Amerika en West-Europa. In Azië en Oceanië werd eveneens een bovengemiddelde groei geboekt. Op de Duitse markt realiseerde Stihl in 2017 een duidelijke stijging van de verkoop en omzet. Kandziora: 'De handel in kettingzagen registreerde een interessante ontwikkeling. Ook de robotmaaier van Viking, iMow, en de nieuwe accugrasmaaiers die werden geïntroduceerd in het kader van de merkwijziging werden positief onthaald door de klanten.' Bij het hoofdkantoor steeg de omzet met 13,3 procent in vergelijking met vorig jaar, tot een recordniveau van 1,15 miljard euro. Het exportaandeel bevindt zich met 88,9 procent op het niveau van vorig jaar.

Digitalisering
De digitalisering zou de komende jaren de "groeilocomotief" kunnen worden. Volgens Kandziora is digitalisering in 2017 in een stroomversnelling geraakt en worden de producten nog aantrekkelijker gemaakt met software en smart services. 'Potentieel daarvoor vinden we in de hele waardencreatieketting, te beginnen met productieprocessen over smart producten en nieuwe bedrijfsmodellen tot en met service en distributie. Vooral in de domeinen Smart Garden, Forst 4.0 en Advanced Landscaping zien we veelbelovende mogelijkheden. Maar ook op het vlak van vlootmanagement, diefstalbescherming en optimalisering van de onderhoudsintervallen is er een groot potentieel.'

Om de activiteiten rond digitalisering te bundelen en te versnellen heeft Stihl nieuwe structuren en werkprocessen ingevoerd. Het afgelopen jaar werden de nieuwe afdelingen Digitalisering en Stihl Digital GmbH opgericht. Deze vennootschap participeert in jonge bedrijven die digitale bedrijfsmodellen ontwikkelen en klaarmaken voor productie. Kandziora: 'Daarnaast ontwikkelen we onze processen consequent verder om nog sneller en dynamischer te kunnen handelen. Zo hebben we in de onderneming bijvoorbeeld de eerste Innovation Labs opgericht, waar multidisciplinaire teams intensief aan nieuwe ideeën werken.'

MS 500i, met elektronisch gestuurde brandstofinjectie
Nieuwe kettingzaag
Een nieuw product is bijvoorbeeld de Stihl MS 500i, die in het seizoen 2018/19 al in beperkte oplage verkrijgbaar zal zijn. Deze kettingzaag heeft een elektronisch gestuurde brandstofinjectie. De motor heeft geen carburator meer; de brandstof wordt gedoseerd via een elektronisch gestuurd injectiesysteem. Volgens Kandziora versnelt de ketting in een fractie van een seconde van 0 tot 100 km/h. Op de beurs Interforst in juli krijgen professionals voor het eerst de kans om de zaag zelf uit te proberen.

Irrigatiestyeem
Een andere introductie is de Smart Garden Hub Stihl GCI 100. Op basis van de actuele weersinformatie stuurt het systeem de irrigatie van privétuinen en grotere oppervlakten zoals parken of sportvelden aan. Het intelligente systeem wordt bediend met een app en kan worden verbonden met de iMow-robotmaaier van Viking om de intervallen tussen maaien en irrigeren op elkaar af te stemmen.

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM