Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Natuurmonumenten: dramatische afname insecten

maandag 14 mei 2018

Er komen steeds minder insecten voor in onze natuur. Natuurmonumenten laat vandaag weten dat dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van de vereniging en kondigt een Deltaplan Biodiversiteitsherstel aan.

Deze maand verschenen er al meer alarmerende berichten over de afname van insecten. Volgens Natuurmonumenten zal, als we het tij nog willen keren, er meer ruimte voor de natuur nodig zijn in onze landbouwgebieden. Natuurmonumenten zegt met boeren, wetenschappers, banken en bedrijven aan een Deltaplan Biodiversiteitsherstel te werken. Directeur Marc van Tweel van Natuurmonumenten stelt dat een gezonde landbouw betekent 'dat ook boeren die werken mét de natuur een eerlijke prijs voor hun product krijgen. En dat betekent dat we vanaf nu anders met ons land, ons landschap en onze landbouw moeten omgaan.'

Somber beeld
Volgens Natuurmonumenten schetsen de uitkomsten van het onderzoek een somber beeld over onze insecten in de natuur. De vereniging laat weten dat de aantallen fors dalen, en dat dit erg is. De instantie noemt het een grote aanslag op de kringloop van het leven. 'Insecten zorgen voor een gezonde bodem zodat planten kunnen groeien,' stelt Natuurmonumenten. De vereniging wijst er op dat insecten daarnaast zorgen voor het bestuiven van bloemen, bomen en gewassen en onmisbaar zijn als voedsel voor vogels en andere dieren.

Onderzoek naar insectentrends
Ook uit Duitse, Franse en Engelse onderzoeken bleek al eerder dat het niet best gesteld is met de insecten in de natuur. De vereniging wijst er op dat het aantal onderzoeken over de neergang van insecten zich opstapelen. Duits onderzoek toont aan dat zo'n drie kwart van de insecten de afgelopen 27 jaar is verdwenen. In Frankrijk zijn vogelsoorten die insecten eten sinds 2000 met 33 procent afgelopen, aldus Natuurmonumenten. Natuurmonumenten heeft, om een beeld te krijgen van de situatie in Nederland, wetenschappers van het EIS (het Kenniscentrum Insecten) en de Radboud Universiteit insectentrends laten onderzoeken.

Twee derde verdwenen
Voor het onderzoek zijn twee langlopende studies van in totaal acht insectengroepen in natuurgebieden bij Wijster (Drenthe) en in het Noord-Brabantse natuurgebied Kaaistoep uitvoerig geanalyseerd. Volgens de wetenschappers is in 27 jaar tijd twee derde van de onderzochte groepen verdwenen. Als enig lichtpuntje wordt genoemd dat de wantsen stabiel zijn gebleven.

Natuurmonumenten geeft de volgende lijst waaruit de afname van insecten omgerekend naar 27 jaar blijkt:

- Haften 98%
- Kokerjuffers 93%
- Kevers 76%
- Loopkevers De Kaaistoep 92%
- Lieveheersbeestjes 57%
- Gaasvliegen 72%
- Macro-nachtvlinders 66%
- Wantsen 0%
- Loopkevers in Drenthe 1985-2017 69%
- Loopkevers in Drenthe 1995-2017 79%

Op de schop
Natuurmonumenten stelt dat het tijd is dat ons land flink op de schop gaat. Van Tweel laat weten dat de landbouw een van de belangrijkste beheerders is van ons buitengebied. Er wordt jaarlijks zo'n tien miljoen kilo aan chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Hij wijst er op dat we toe moeten naar biologische bestrijding. Van Tweel noemt het verbod op drie chemische middelen een mooi begin, maar zegt dat het lang niet genoeg is. Volgens hem is er simpelweg meer ruimte nodig voor natuur in landbouwgebieden.

Natuurmonumenten laat op haar website weten hoe we de insecten kunnen redden.

Bron: Natuurmonumenten


door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM