Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Gemeenten experimenteren met waterbergend 'flowsand'

woensdag 16 mei 2018

De Duinstraat in Hoogerheide (Woensdrecht)
De gemeenten Den Bosch en Woensdrecht hebben de eerste 15.000 vierkante meter straatwerk duurzaam ingeveegd met 'flowsand'. Daarnaast is flowsand opgenomen in de Waterstraat van de TU Delft en VP Delta om langdurige metingen te verrichten.

Flowsand is een door Aquaflow ontwikkeld product tegen verdroging. Het product, ontwikkeld om straatwerk mee in te vegen, is een brekerzand dat verrijkt is met een wateradditief. Het zand krijgt enige capillaire werking en trekt daardoor kleine hoeveelheden hemelwater door de verstening heen.

Kleine buien

Het gaat volgens Aquaflow om kleine volumes per uur, dus niet te verwarren met waterdoorlatende verhardingen die gericht zijn op grote volumes. Die hebben immers ook grote bergingen nodig, maar kleine volumes zakken ook weg in traditionele wegfunderingen. Flowsand is volgens Aquaflow effectief omdat 80%-90% van het neerslagvolume, op jaarbasis gezien, juist in de kleine buien zit.

Nadat flowsand uitgebreid is getest, is de prognose van Aquaflow dat zo'n 50% van de jaarlijkse neerslag door de verstening zal wegzakken.

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM