Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Netzwerk Zukunftsbäume zoekt ‘sortiment van de toekomst’

donderdag 24 mei 2018

Klaus Körber
Aan het Bayerischen Landesanstalt für Wein- und Gartenbau te Veitshöchheim (Beieren) worden meer dan 400 boomsoorten en -variëteiten geëvalueerd op hun geschiktheid als 'toekomstig sortiment'.

Op de 10 hectare grote testlocatie is in de afgelopen vijftien jaar een omvangrijk assortiment van meer dan 400 boomsoorten en -variëteiten aangeplant. Op de percelen worden 135 soorten beoordeeld op hun geschiktheid voor kwekerijen en het gebruik in toekomstige aanplantingen.

Het wijngaardklimaat, de waterschaarste en de alkalische grond maken de locatie geschikt om met een eerste screening geschikte kandidaten te selecteren voor verdere testen. De resultaten zijn echter niet zomaar toepasbaar op gebieden met een ander klimaat. Daarom werd in 2012 een gezamenlijk onderzoek gestart met meerdere testlocaties in Duitsland: het Netzwerk Zukunftsbäume. In het voorjaar van 2013 werden exemplaren van 43 boomsoorten geplant en drie jaar buiten opgekweekt. De bomen die bij de eindbeoordeling 'cultuurwaardig' werden geacht, werden nogmaals verplant.

Naast deze proeven werd gekeken hoe verschillende bomen het doen op de kwekerij. Zo werd gekeken naar boomgebreken, winterhardheid, ziekten en plagen, groei, kroonstructuur en de decoratieve waarde van elke soort of variëteit, maar bovenal naar de geschiktheid voor de boomkwekerij. De resultaten van de testlocaties en de boomkwekerijen resulteerden in een aanbevelingslijst: 29 boomsoorten en -variëteiten die het in een veranderend klimaat goed zullen doen én ook goed gekweekt kunnen worden.

Bovenstaande is een zeer beknopte versie van de onderzoeksopzet. Tijdens het symposium Climate Trees op 20 juni vertelt Klaus Körber meer over het onderzoek en de resultaten.

Climate Trees
Door klimaatverandering moeten we andere bomen planten. Daar komt nogal wat bij kijken. Want hoe besluiten we welke soorten en variëteiten zich hier het beste voor lenen, en hoe kunnen we er zeker van zijn dat juist deze bomen gekweekt worden in kwekerijen? Deze thema's komen aan bod in het seminar 'Climate Trees' op 20 juni in Dodewaard. Kaarten zijn nog beschikbaar, dus reserveer snel op: www.climatetrees.eu!

Let op: de voertaal tijdens dit evenement is Engels. Nederlandse real time vertaling is beschikbaar.

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM