Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Verharde (achter)tuin in beeld voor Operatie Steenbreek

donderdag 12 juli 2018

Onder leiding van Operatie Steenbreek zetten gemeenten zich in om de stedelijke ruimte te vergroenen ten koste van menig stoeptegel en straatklinker. Deze transformatie is ook hard nodig in de voor- en achtertuinen, parkeerplaatsen en bedrijventerreinen die veelal in particulier eigendom zijn. De rol van overheden is in dat geval stimulerend en informerend. Maar waar liggen de problemen binnen de gemeente, waar is de meeste vergroening te halen?

Steen in beeld

Cobra adviseurs heeft hiervoor een tool ontwikkeld. Deze tool ondersteunt gemeenten door 'bijna live' in beeld te brengen in welke mate diverse private percelen versteend zijn. Hiervoor gebruiken zij onder andere satellietbeelden die dagelijks worden binnengehaald en via het portaal Cobra 360+ worden ontsloten.

Aan de hand van de data over verstening op perceelniveau kan de gemeente prioriteits- of aandachtsgebieden definiëren. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld de vergroening te monitoren. Deze service biedt inzicht in de effecten van lokaal beleid en maakt het mogelijk om de effectiviteit van beleid te monitoren of tussentijds beleid aan te passen wanneer doelen niet behaald worden. De monitor kan ook toegepast worden als communicatiemiddel om de betrokkenheid van bewoners te vergroten. De monitor brengt hierbij in beeld hoe groen jouw straat of buurt is ten opzichte van andere buurten, hoe stenig jouw tuin is en wat het effect is van jouw nieuwe boom of kruidenspiraal op bijvoorbeeld droogte- en hittestress.

Grote interesse
Joost Verhagen van Cobra adviseurs laat weten dat er vanuit de markt al grote interesse is getoond in de tool. 'We zijn de pilot-fase zeker al voorbij, het is nu zaak om samen met gemeenten te bepalen hoe zij het programma willen gebruiken. Via ons portaal is alle data inzichtelijk en nu kunnen we om de tafel met gemeentes om deze data te vertalen naar bruikbaar beleid.'

De verstening van de Groningse binnenstad in beeld. Rood geeft aan veel verhardingen en groen toont een groene omgeving
door Willemijn van Iersel

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM