Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Rijnhavenbrug Alphen aan de Rijn krijgt groen jasje

maandag 9 april 2018

Medewerkers van Lex van Wijk Hoveniers uit Zoetermeer vergroenen de nieuwe Rijnhavenbrug in Alphen aan de Rijn. De kale, betonnen zijwand, die de rijbaan van het voetpad scheidt, wordt over ruim 100 meter lengte 'bekleed' met Euonymus (kardinaalsmuts).

De haagplant is afkomstig van Mobilane kant en klaar haag uit Leersum. De vergroening maakt deel uit van de totale vervanging van de Rijnhavenbrug. De brug is, om de bereikbaarheid over water van de Rijnhaven verder te verbeteren, aanzienlijk verhoogd tot een vrije doorvaarthoogte van 2,45 meter. Dat betekent dat de ophaalbrug dus niet meer omhoog hoeft om de sloepen en kleine motorbootjes doorgang te bieden. Het is de bedoeling om de Rijnhaven verder te ontwikkelen en geschikt te maken als jachthaven.

Graffitikunstenaars
Voorafgaand aan de plaatsing van de Euonymushagen langs de betonnen muur is eerst de grond verbeterd om de groei te garanderen. De betonnen zijwand van de brug heeft een afschot van 90 tot 180 centimeter. Door het raster van de hagen op maat te knippen, wordt de vorm van de brug gevolgd. Er is nu niets meer van het beton te zien, zodat graffitikunstenaars er geen kans meer krijgen. Voor de veiligheid van voorbijgangers is de bovenkant van het raster afgewerkt met plastic doppen. De hagen zijn gezekerd in het beton met draadogen en tie-rips. Zo is het aanzicht van de brug vanaf het water volledig groen en krijgen schippers een vriendelijk en 'natuurlijk' welkom met de kardinaalsmutshaag. Ook omwonenden hebben positief gereageerd op de groene metamorfose van de Rijnhavenbrug. De 'groene' klus nam twee dagen in beslag.


door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM