Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Preventieprotocol Xylella aangepast

dinsdag 17 april 2018

LTO Nederland waarschuwt op zijn website opnieuw voor de insleep van de plantenziekte Xylella fastidiosa. Een preventieprotocol moet ervoor zorgen om de ziekte - ook wel olijvenpest genoemd - buiten de deur te houden.

Boomkwekers, telers van vaste planten en handelaren zeer alert op insleep van de plantenziekte, stelt LTO Nederland. De ziekte zou voor de sector rampzalig zijn met harde harde en verstrekkende gevolgen voor de betrokken boomtelers en handelaren, vandaar het preventieprotocol.

Bufferzone
Om de ziekte te bestrijden, kan een bufferzone van vijf kilometer worden ingesteld, die vijf jaar van kracht kan blijven. Er mogen dan geen waardplanten van Xylella worden verhandeld. Is uitroeiing mogelijk en wordt deze adequaat ter hand genomen, dan kan de zone van 5 kilometer worden verkleind naar 1 kilometer. Ook kan de periode worden verkort naar 12 maanden. In dat geval moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, waaronder dat er bij intensieve monitoring en toetsing geen Xylella wordt gevonden. Ook zal er vernietiging moeten hebben plaatsgevonden van waardplanten in een straal van honderd meter rondom de besmette planten.

Economische gevolgen
De dringende oproep luidt 'Houd Nederland Xylella-vrij'. De economische gevolgen mogen niet worden onderschat en dus moet er alles aan worden gedaan om de ziekte buiten de deur te houden, zo meldt de organisatie.

Maatregelen
De waarschuwing richt zich aan het adres van telers van bomen en vaste planten, perk- kuip- en potplanten en beheerders van openbaar groen. Handelaren worden tevens aangesproken, aangezien zij - naast de telers - ook een reeks maatregelen kunnen nemen om de schadelijke bacterie een slag voor te zijn.

Schade
Xylella fastidiosa dook een paar jaar geleden op in de hak van Italië en is inmiddels ook aangetroffen in Zuid-Frankrijk en in Spanje. De bacterieziekte is overigens niet schadelijk voor mensen en dieren. Het is volgens LTO Nederland niet overdreven voor de ziekte te waarschuwen: de aandoening kan op meer dan 400 planten schade veroorzaken.

Ziehier het aangepaste preventie-protocol van LTO Nederland.

Bron: LTO Nederland

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM