Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Blog Hayke Veldman (VVD) 'Optuigen paarse krokodil funest voor participatie'

dinsdag 29 september 2015

VVD Tweede kamer Hayke Veldman is vast overtuigd dat de initiatiefwet, die de PVDA heeft ingediend op gebied van participatie alleen maar tot meer bureaucratie leidt.

Wijkbewoners die zelf dingen oppakken in hun buurt. Het gebeurt steeds meer en daar ben ik groot voorstander van. Het is goed om daar waar mensen verantwoordelijkheid willen nemen, ze de ruimte te bieden en te stimuleren om dat te doen. Vorige week werd in de Tweede Kamer een initiatiefnota over buurtinitiatieven besproken. Een initiatiefnota met voorstellen om wijkbewoners bijvoorbeeld meer mogelijkheden te bieden om onderhoud in hun wijk zelf op te pakken. Dat klinkt mooi! Helaas bleken de voorstellen van de PvdA vooral een soort paarse krokodil te zijn; meer regels, meer verplichtingen en meer bureaucratie. Het ruimte geven aan buurtinitiatieven hoort niet thuis op de agenda in Den Haag, maar moet juist op gemeentelijk niveau opgepakt worden.

Succesvolle acties van bewoners om hun omgeving te onderhouden zijn er al volop.. Zo ook in mijn eigen wijk de Benedenstad in Nijmegen. Een aantal buurtbewoners is zelf aan de slag gegaan met de inrichting en het onderhoud van een stuk openbaar groen. Waar eerst een uitnodigend bankje stond voor 'hangjongeren', staan nu bloemen en planten, die onderhouden worden door een aantal enthousiaste buurtbewoners met groene vingers.

Helaas lopen initiatiefnemers ook tegen lokale bureaucratie aan: trage besluitvorming, onwelwillende ambtenaren en onvoldoende mogelijkheden om als buurtcollectief te opereren. En ja, daar moet iets aan gedaan worden. Maar nee, dat moeten we zeker niet vanuit Den Haag willen regelen.

Volgen we de PvdA-initiatiefnota, dan betekent dit dat je voordat je een perk mag aanharken, je eerst langs de Kamer van Koophandel en de notaris moet. In de notitie wordt namelijk gesteld dat je eerst een vereniging moet optuigen die de grenzen van de buurt bepaalt. Die grenzen moeten eerst nog via een buurtreferendum door alle buren worden erkend. Daarnaast moet dan ook nog een circus opgetuigd worden voor mensen die niet spontaan meedoen. Want: iedereen moet meedoen aan het collectief.

Namens de VVD-fractie heb ik aangegeven dat ik helemaal niets zie in de bewuste initiatiefnota. Het lokaal stimuleren en faciliteren van buurtinitiatieven juich ik van harte toe, maar dit is iets dat lokaal in de gemeente moet worden opgepakt. Haagse bureaucratie en blauwdrukken helpen daar niet bij.

Deze column werd eerder geplaats in Dagblad De Gelderlander


door Hayke Veldman (VVD)


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES