Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

'Brancheorganisaties en overheid, waar blijven jullie met handhaving chemieverbod?’

woensdag 1 november 2017

Ik zie het iedere dag: dan kom ik op bedrijfsterreinen of bij instellingen en zie ik dat daar gespoten wordt met chemie op verhardingen. Dat is voor mij onbegrijpelijk.

Het kan toch niet zo zijn dat wij als groenaannemers ons op duizendeneen verschillende manieren moeten certificeren bij allerlei keurmerken en daar op jaarbasis duizenden euro's aan kwijt zijn, terwijl een plaatselijke hovenier zomaar de gifspuit uit zijn bus kan halen? Ik ben niet tegen concurrentie, maar dan moet het wel eerlijke concurrentie zijn.

Ik vind dat brancheorganisaties als de VHG en Cumela daar ook een steek laten vallen. Zij hebben achter de schermen gelobbyd voor dit verbod op chemie, waar ik zelf ook helemaal achter sta. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. Als het verbod op het gebruik van chemie niet echt gehandhaafd wordt, blijven hoveniers dat gewoon gebruiken en kom je als aannemer die volgens de regels wil werken nooit aan de bak.
Als ik zie dat op een bedrijfsterrein of bij een instelling chemie wordt gebruikt, vraag ik daar wel eens naar bij de opdrachtgever. Dan blijkt vaak dat het geen onwil is, maar dat veel van deze facilitair beheerders gewoon niet weten dat chemie op verhardingen alweer anderhalf jaar verboden is. Ik vind dat onbegrijpelijk, maar het is helaas wel de praktijk. Deze mensen vragen een offerte aan bij een aantal bedrijven; degene die volgens de regels werken, krijgen het werk natuurlijk nooit. Misschien is het een idee als VHG of Cumela een meldpunt opricht waar bedrijven anoniem hun klachten op dit gebied kunnen deponeren.

Er wordt op dit moment veel geklaagd dat de kosten van niet-chemische onkruidbestrijding zo veel hoger zijn. Voor een klein deel is dat misschien terecht, maar persoonlijk vind ik dit vooral krokodillentranen. Misschien is niet-chemisch wel wat duurder dan chemische bestrijding, maar het is vooral een andere manier van bestrijding. Als gemeentes wat slimmer, bedrijfsmatiger en efficiënter werken, hoeft onkruidbestrijding echt geen twee- of driehonderd procent duurder te zijn. Ik kom bij gemeentes waar wij het onkruid bestrijden en de gemeente zelf de straten veegt. Iedereen begrijpt dat dat op elkaar inwerkt. Als de goten schoongehouden worden, scheelt dat ons veel werk. Alleen al daarom pleit ik voor geïntegreerde contracten: maak aannemers verantwoordelijk voor het totale proces; dan zul je zien dat het best meevalt met de hogere kosten.

Wichard de Vries
Wichard de Vries (29 jaar) is directeur-eigenaar van het Dokkumse bedrijf SG Groen. Zijn bedrijf, waarbij ongeveer 25 mensen in dienst zijn, is waarschijnlijk de noordelijkste groene aannemer van Nederland. De Vries nam het bedrijf het afgelopen jaar over van zijn vader, die ooit is gestart als Svensk Gardening. In de loop van 2018 wil SG Groen zijn eerste vestiging buiten Friesland openen in Noord-Holland.
door Wichard de Vries, SG Groen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES