Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Blog Frans Reulink: Groen op doktersvoorschrift

vrijdag 2 februari 2018

Een ziekenhuis, daar ga je niet voor je lol naartoe, daar zijn we het allemaal wel over eens. Die ziekenhuizen weten dat zelf ook en daarom doen ze er tegenwoordig alles aan om 'de pijn een beetje te verzachten'. Goede vormgeving, vriendelijke interieurdesigns, rustgevende kleuren; alles om dat oncomfortabele gevoel dat je hebt als een ziekenhuisbezoek noodzakelijk is, weg te nemen. Een hele verbetering ten opzichte van de kale, kille bedoening die vroeger de standaard was.

Natuur aan de muur
Wat je ook ziet is dat levensgrote prints van bloemen, bomen en planten aan de muur deel uit maken van die patiƫntvriendelijke interieurs. En dat werkt: mensen worden vrolijker en rustiger van de natuur, zelfs als die op papier gedrukt is. Die blikvangers leiden hun gedachten af van waar ze voor komen en geven er positieve gevoelens voor terug. Het is zelfs bewezen dat een groene omgeving - echt of virtueel - het genezingsproces versnelt.

Het echte werk
Met zo'n mooi resultaat zou je denken dat het 'echte werk' ook volop ruimte krijgt daar waar dat kan: in de buitenomgeving van het ziekenhuis. Gek genoeg is dat niet het geval. De meeste ziekenhuizen kiezen ervoor om zich te omgeven met steen, beton en asfalt. Vanwege de parkeerplaatsen, liefst zo veel mogelijk en zo dicht mogelijk bij de ingang.

Andere mindset
Dat klinkt logisch en toch wordt hier naar mijn mening een denkfout gemaakt. Als groen zo belangrijk is voor het welbevinden van mensen en zelfs bijdraagt aan een versneld genezingsproces, waarom maken we daar dan geen gebruik van in de omgeving waar dat er het meest toe doet? Even een wandelingetje - of voor mijn part met de rolstoel - langs een mooie, frisse groenpartij en je komt met een heel andere mindset dat ziekenhuis binnen. Groen op doktersvoorschrift. En je hoeft er niet eens voor langs de apotheek.

Frans Reulink is direct/eigenaar van de Enk Groen & Golf

door Frans Reulink


REACTIES
Johan Bos | 9 februari 2018 | 13:06
Duidelijk verhaal, Frans. Maar in Alkmaar kan het allemaal anders. Daar gaat het ziekenhuis een flink stuk van het oudste stadspark van Nederland slopen voor een 17 jaar lang durende verbouwing + nieuwbouw. De verkeerssituatie is nu al een hel en het groen lijdt al jaren onder het ziekenhuis. Ze willen een ziekenhuis in een 'healing environment'. Interessante definitie, maar die healing geldt dus niet voor het bos. En feitelijk ook niet voor de partiƫnten, want het is een ziekenhuis en geen sanatorium. Er is een korte doorlooptijd, want er moet geld verdiend worden.
Bizarre situatie en niemand schijnt dit te kunnen tegenhouden.
Jouw blog is door een van onze leden in onze groep geplaatst.
Zie daarvoor Red de Hout op Facebook.
Mvg,
Johan Bos (voorzitter Stichting Red de Hout)
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES