Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Column: Plat is ook zo wat

donderdag 7 juni 2018

Bij het adviseren over speelruimte gaat het vaak over het gevaar van auto's, van de weg bij of naar een speelplek en dat men zich in de 30 kilometerzone niet aan de maximumsnelheid houdt. In onze plannen roepen wij dan ook op om bij de (her)inrichting van woonwijken hier nadrukkelijk rekening mee te houden en de straat zo in te richten dat kinderen er veilig kunnen spelen.

Maar er ligt ook - of juist - verantwoordelijkheid bij de automobilist. De auto lijkt soms zo heilig dat we alles maar accepteren en gedogen dat automobilisten onveilig gedrag vertonen, met name in 30 kilometergebieden.

Tijdens een verkeersveiligheidstraining hoorde ik dat circa 85 procent van de dodelijke ongelukken binnen een paar kilometer van huis plaatsvindt, in of nabij woonwijken, dus daar waar mensen zelf goed bekend zijn. Met name het theoriegedeelte gaf veel stof tot nadenken over spelen in de openbare ruimte. In het praktijkgedeelte werden we geconfronteerd met remafstanden en leerden we het voertuig te beheersen bij calamiteiten.

Er werd een tabel gebruikt waarin de snelheid was uitgezet tegen de remafstand die nodig is om te reageren en tot stilstand te komen. Hierin viel duidelijk af te lezen dat u bij een snelheid van 30 km/uur binnen 13 meter stilstaat. Als u met een snelheid van 'slechts' 40 km/uur remt voor een kind, zou u nog met ruim 35 km/uur over het kind heen rijden. Als u 50 km/uur rijdt, heeft u nog niet eens kunnen afremmen voordat u het kind raakt!

Een kind dat onverwachts achter een bal aan rent of vanachter een auto opduikt, is het toch waard om even rustiger aan te doen?

En dan nog: die tien kilometertjes extra in woonbuurten, hoeveel tijd scheelt het eigenlijk? Binnen de meeste woonbuurten rijdt u meestal maximaal circa 750 meter. Bij 30 in plaats van 40 km/uur scheelt dit 23 seconden op een mensenleven.

Bij dezen dus een oproep aan degenen die bepalen hoe wegen worden aangelegd en onderhouden: zorg ervoor dat automobilisten zich beheersen. Maar mijn oproep aan automobilisten is nog nadrukkelijker: beheers u!

Johan Oost is speelruimtespecialist en de oprichter van OBB Speelruimtespecialisten.

door Johan Oost


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES