Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Beheer Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Primeur: Effectief onkruid bestrijden met lasertechnologie

dinsdag 27 mei 2014

Een volledig geautomatiseerde plug-and-play unit, een camera welke onkruid herkent en een laserstraal zorgt voor de rest: 'De Laserweeder'. De voorlopige resultaten zijn op 26 juni te zien bij Mart van Dijk Boomkwekerijen in Swolgen.

Het gebruik van chemische middelen wordt steeds verder aan banden gelegd. De verwachting is dan ook dat het gebruik van chemie op termijn verboden wordt. Dit bracht Rob Janssen Handel en Techniek (Rob Janssen en projectpartner Martijn Bexkens) ertoe een alternatief te bedenken: 'De Laserweeder'.

Na een voorstudie, mede mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband GreenBrains, gaf het winnen van de Tree Battle 2013 de aanzet tot het verder uitvoeren van het idee. Via HAS KennisTransfer & Bedrijfsopleidingen voeren op dit moment twee studenten Tuinbouw en Akkerbouw van de HAS Hogeschool in 20 weken een haalbaarheidsstudie uit naar het belangrijkste doel van het project: De bestrijding van onkruid met behulp van laserlicht.

De haalbaarheidsstudie is een combinatie van literatuur- en praktijkonderzoek. Uit het praktijkonderzoek komen veelbelovende resultaten. Het lijkt mogelijk te zijn om onkruid effectief te bestrijden met behulp van laserlicht. Onderzocht wordt nog welk effect verschillende typen lasers hebben op planten en wat aangepaste laseroptiek toe kan voegen aan het totale concept. Met de resultaten van al deze proeven bij elkaar kan worden afgewogen van welke technieken gebruik gemaakt zal worden in een praktische toepassing. Het vormgeven van een praktische toepassing is een vervolgstap op deze haalbaarheidsstudie.

De studenten van de HAS Hogeschool zullen de voorlopige resultaten van de haalbaarheidsstudie presenteren tijdens het Meet&Green event op 26 juni bij Mart van Dijk Boomkwekerijen in Swolgen.


Voor uw beeldvorming van het project:
http://www.youtube.com/watch?v=Ywzv3Ji1XTwREACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES