Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Sterke stijging insecten in proefgebieden vogelproject Partridge

woensdag 4 juli 2018

De afgelopen dertig jaar is het aantal insecten in Nederland met 75 procent gedaald. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de insecten zelf, ook voor de vogels die de insecten eten. Om het aantal patrijzen in Nederland te vergroten is met het project Partridge opgestart. Hierdoor is ook het aantal insecten sterk gestegen.

In het EU-Interregproject Partridge wordt samen met landbouwers, agrarische collectieven, wildbeheereenheden en vogelwerkgroepen getracht te laten zien dat een hoge biodiversiteit en moderne landbouw geen tegenpolen hoeven te zijn.

Meer biodiversiteit
Het doel van het project is om in de twee proefgebieden van 500 hectare dertig procent biodiversiteitwinst te boeken. Dat wordt gedaan door het aanplanten van hagen en het aanleggen van akkerranden, winterstoppelvelden, percelen met bloemen en kruiden en 'keverbanken' (verhoogde stroken van 50 centimeter hoog en drie meter breed ingezaaid met een gras-en-kruidenmengsel).

Nieuwe insecten
Deze aanpak lijkt te werken. Het afgelopen jaar is het aantal insecten in de proefgebieden explosief gegroeid. Ook de diversiteit neemt toe. Wekelijks zijn onderzoekers en studenten in het veld te vinden om te inventariseren. Niet zonder resultaat: bijna in iedere monitoringsronde worden nieuwe insectensoorten gevonden. Bijvoorbeeld de gekorrelde veldloopkever, de gele glimmer, de grote spitskop en de behaarde schaduwwans.

Bron: Vogelbescherming


door Linde Kruese

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES