Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Daling korstmorsen bossen Utrechtse Heuvelrug

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, maandag 4 november 2019
57 sec


Onderzoeksresultaten van het korstmossenmeetnet van de provincie Utrecht laat zien dat de korstmossen op bomen in de Utrechtse Heuvelrug zijn afgenomen. Het Groot boerenkoolmos is compleet verdwenen in de bossen van Baarn en Rhenen.


Inspectie

Korstmos dat op bomen groeit wordt al sinds 1973 gemonitord in Nederland. Het monitoren is tegenwoordig vooral een taak van de provincies. In landelijke gebieden worden vaste rijtjes bomen langs wegen geïnspecteerd, in bossen vooral geselecteerde groepjes die bekend staan om bijzondere soorten. Op de Utrechtse Heuvelrug gaat het daarbij vooral om singels met kronkelige eiken, eikenstrubben, en eiken met lage horizontale takken in heidevelden en stuifzanden. Met de typerende soorten van dit biotoop gaat het bijzonder slecht. De Bostandpastakorst, Avocadomos en Trikzwamkost zijn nagenoeg verdwenen.


Toename

Uit het onderzoek blijkt ook dat de soortenrijkdom sinds 1995 per saldo niet is afgenomen maar de samenstelling wel drastisch is veranderd. Wat je nu in de bossen vindt, staat ook in de bebouwde kom van een grote stad. Het gaat daarbij om de gebogen schildmos en de Heksenvingermos. Wat ook opvalt is de enorme toename van een paar bladmossen, vooral Gesnaveld klauwtjesmos.


Oorzaak

Uit de statistische analyse van het onderzoek blijkt dat een toename van de beschikbaarheid van nutriënten, gevolgd door ontzuring van de boomschors, de oorzaak van de veranderingen is. Dit proces heeft enkele tientallen jaren geduurd, waardoor de bijzondere soorten verdwenen zijn en de vermossing heeft toegeslagen. De verdwenen en afgenomen soorten zijn ook allemaal zuurminnend, en aangepast aan voedselarme omstandigheden. De korstmossen laten verder zien dat de ontzuring nog steeds doorgaat, terwijl de ammoniakdepositie vermoedelijk niet meer stijgt. De manier waarop de ontzuring zich voltrekt geeft aan dat niet de reële, maar de cumulatieve ammoniakbelasting bepalend is.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Gratis lezing door Simen Brunia
donderdag 1 mei 2025
De Duitse Baumpflegetage
dinsdag 6 mei 2025
t/m donderdag 8 mei 2025
Online open dag ETW-opleiding
woensdag 7 mei 2025
Landelijke Gebruikersdag
donderdag 15 mei 2025
De ARB Show - Brits evenement voor boomverzorgers
vrijdag 16 mei 2025
t/m zaterdag 17 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER