Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gerooide boomstammen nieuw leven inblazen: boompalen uit eigen stad

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, donderdag 3 december 2020
68 sec


In Rotterdam regent het duurzame ideeën

Gemeente Rotterdam zet vol in op circulariteit. Zo introduceerde ze in samenwerking met GKB de bladmulcher die het afgevallen blad ter plekke verwerkt tot voedsel voor bomen en het gras, bracht de vruchtbare samenwerking tussen de gemeente en GKB nu een ander duurzaam idee: boompalen van gekapte Rotterdamse stadsbomen.

GKB plaatst de eerste boompalen aan de Burgemeester Le Fevre de Montignylaan
GKB plaatst de eerste boompalen aan de Burgemeester Le Fevre de Montignylaan

Gerooide boomstammen mag gemeente Rotterdam niet weggeven, daarom houdt ze regelmatig zogenaamde boomstammenveilingen voor bijvoorbeeld kunstenaars of houtbewerkers. De opbrengst gaat naar een goed doel. Vele broodplanken of kunstwerken zullen ervan gemaakt zijn, maar hoe die gerooide stammen in te zetten in de gemeente is waar Ronald Loch, adviseur bomen bij gemeente Rotterdam, zich met collega's over buigt. In samenwerking met de gemeente plaatste GKB deze week voor het eerst boompalen vanuit eigen stad in de Rotterdamse Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan.

'De boompalen zoals we kennen komen vaak van ver. Bomen worden ervoor gekapt waarbij de biodiversiteit van die locatie verdwijnt. Waarom aanspraak maken op deze productiebossen als je ook eigen gekapt hout kan gebruiken?'

Gerooide bomen hergebruiken binnen de gemeente

Een duurzame manier om gerooid hout een andere functie te laten dienen. Het idee komt onder andere uit de koker van Loch. Naast de boomstammenveilingen wordt gedacht over hoe gerooide boomstammen ingezet kunnen worden binnen de gemeente. Zonder al te veel poespas. 'De boompalen zoals we kennen komen vaak van ver. Bomen worden ervoor gekapt waarbij de biodiversiteit van die locatie verdwijnt. Waarom aanspraak maken op deze productiebossen als je ook eigen gekapt hout kan gebruiken?'


Door boompalen van eigen bodem in te zetten die door GKB tot vierkante palen worden gezaagd, worden een hoop CO2-uitstotende handelingen bespaard. Daarnaast blijft de vastgelegde CO2 in het hout opgeslagen. 'Een boompaal wordt normaliter rond gefreesd, moet gebundeld en vervoerd worden naar de gebruiker: onnodige bewerkingen en rijbewegingen', aldus Loch.

Circulaire gemeente

Gemeente Rotterdam timmert daarbij hard aan de weg voor de landelijke doelstelling om in 2050 een circulaire gemeente te zijn. Met als ambitie een stedelijke economie die volledig is gebaseerd op hergebruik van goederen en grondstoffen.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Landelijke Gebruikersdag
donderdag 15 mei 2025
De ARB Show - Brits evenement voor boomverzorgers
vrijdag 16 mei 2025
t/m zaterdag 17 mei 2025
Landelijke ETW/ETT-Kennisdagen 2025
woensdag 21 mei 2025
t/m woensdag 28 mei 2025
Demobeurs van ELmia-Bos
donderdag 5 juni 2025
t/m zaterdag 7 juni 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER