Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Oude, aftakelende loofbomen zijn van levensbelang voor vleermuizen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 10 maart 2022
114 sec


Praktijkcursus 'Lanenbeheer voor vleermuizen': uitweg uit het spanningsveld tussen veiligheid en de beschermde status van vleermuizen

De Zoogdiervereniging en Stichting Probos organiseren samen een praktijkcursus 'Lanenbeheer voor vleermuizen'. Oude, aftakelende loofbomen met holten en spleten zijn van cruciaal belang voor veel planten en dieren waaronder vleermuizen, maar moeten vaak wijken vanwege de veiligheid.


In onze (veelal jonge) bossen behoren laanbomen vaak tot de oudste bomen van het bos. Voor vleermuizen is het aftakelen van lanen op korte termijn een zegen, dan ontstaan juist natuurlijke holtes en spleten. Echter, in veel gevallen moeten aftakelende bomen vlot worden geruimd om de laan te verjongen. Daarmee verdwijnt een belangrijke habitat voor deze soortgroep.
Steeds meer bosbeheerders hebben te maken met aftakelende lanen en bovendien is er - in het verleden - weinig aandacht geweest voor verjonging en aanleg van nieuwe lanen en behoud van individuele bomen in lanen.


'De habitat voor vleermuizen behouden, terwijl de laan wordt verjongd én het laankarakter blijft'

Verjonging lanen vormt risico voor habitat vleermuizen

Vanuit veiligheidsoogpunt vormen aftakelende lanen een potentieel gevaar voor recreanten. Beheerders dienen te voldoen aan de zorgplicht maar hiervoor ontvangen zij geen vergoeding. Er wordt dan ook steeds meer voor gekozen om aftakelende lanen tijdig te verjongen door de oude laan (al dan niet in meerdere fasen) te kappen en opnieuw in te planten. Bij het verjongen van lanen kan de habitat van vleermuizen in het gedrang komen. De beheerder krijgt hierbij te maken met de wettelijk beschermde status van deze soorten in de Wet natuurbescherming.


Eendaagse cursus

Welke mogelijkheden zijn er om een veilige laan te kunnen bieden aan recreanten nu en in de toekomst, én habitat voor vleermuizen in stand te houden? Hoe ga je dan te werk, waar moet je dan op letten? In de ééndaagse cursus 'Lanenbeheer voor vleermuizen' komen deze vragen aan bod.


De cursus bestaat uit een theorie- en praktijkdeel. Tijdens het theoretische ochtenddeel gaan de deskundigen in op:

de ecologie (gedrag, habitateisen en verspreiding) van bosgebonden vleermuissoorten;
waarden, typen en beheer van lanen;
mogelijke beheer- en inrichtingsmaatregelen om de habitat voor vleermuissoorten in het boslandschap te behouden en te verbeteren in relatie tot de andere bosfuncties;
verplichtingen vanuit natuurwetgeving, gedragscode bosbeheer en certificeringen voor duurzaam bosbeheer (FSC en PEFC);
hoe vitaliteit en de resterende levensduur van aftakelende bomen en daarmee het risico kan worden ingeschat.


Belangrijke onderdelen zijn de problematiek van lanen en voorbeelden van ingrepen waardoor habitat voor vleermuizen in (de buurt van) de laan behouden blijft, terwijl de laan kan worden verjongd én het laankarakter behouden blijft.

Onder leiding van de docenten worden's middags diverse objecten (lanen) bezocht, met daarbij discussie over het beheer van de laan en het omliggende bos met het oog op het behouden en versterken van de habitat voor vleermuizen. Bovendien kan met een boomcamera een aantal holten worden bekeken.

De cursus

De cursus 'Lanenbeheer voor vleermuizen' wordt gegeven door Eric Jansen (bureau van de Zoogdiervereniging), Joyce Penninkhof (Probos) en Henk van Scherpenzeel (Boomtotaalzorg).
De cursus is op 12 april 2022 en wordt gegeven Landgoed Vilsteren te Vilsteren. De cursus is in het vroege voorjaar, omdat er dan geen blad aan de bomen zit en holen en spleten, ook in de kronen, goed te zien zijn.
De kosten bedragen €450,- p.p. exclusief btw, inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en lunch.

Meer informatie

U kunt op maandag t/m donderdag (tussen 9:00 en 16:00 uur) contact opnemen met het secretariaat van de Zoogdiervereniging (024-7410500).

Aanmelden en informatie

Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website van de Zoogdiervereniging. Informatie bij secretariaat via 024-7410500.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Donny Brandon
Wednesday 16 March 2022
Hierbij een tip: van beheerders van bijzonder bomen en lanen in Belgie hoorde ik over een methode om de gezondheid van bomen te onderzoeken alvorens in te grijpen: door tomografie te kijken haar de binnenkant van bomen en daarnaast met een lier trekproeven te doen kan voorkomen worden dat bomen voortijdig en/of onnodig worden gekapt.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Landelijke Gebruikersdag
donderdag 15 mei 2025
De ARB Show - Brits evenement voor boomverzorgers
vrijdag 16 mei 2025
t/m zaterdag 17 mei 2025
Landelijke ETW/ETT-Kennisdagen 2025
woensdag 21 mei 2025
t/m woensdag 28 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER