Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Pistia stratiotes en Celastrus orbiculatus met overgangstermijn op EU-lijst invasieve exoten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 13 juni 2022
80 sec


Uitbreiding EU-lijst invasieve exoten wordt in juli 2022 van kracht

Het Europees Comité Invasieve Exoten heeft onlangs een voorstel aangenomen om de EU-lijst van invasieve exoten met 22 soorten uit te breiden. Daar staan onder meer Pistia stratiotes (watersla) en Celastrus orbiculatus (boomwurger) op, maar met een overgangstermijn van twee respectievelijk vijf jaar.

Celastrus orbiculatus is populair vanwege de besjes
Celastrus orbiculatus is populair vanwege de besjes

De exacte invoeringsdatum hangt af van publicatie van de uitvoeringsverordening door de Europese Commissie. Voor soorten op de lijst geldt een groot aantal geboden en verboden. Zo mogen de soorten niet meer worden gehouden, gekweekt, verhandeld, geïmporteerd of vervoerd, behalve in het kader van uitroeiing. Ook moeten EU-lidstaten maatregelen nemen als de soorten zich vestigen.

Vanuit Nederland is aangedrongen op de overgangstermijnen in verband met de impact die deze verordening heeft op bedrijven. Met name wat betreft de Celastrus orbiculatus, in het Nederlands boomwurger genoemd, zijn er grote economische gevolgen voor bedrijven die deze plant als snijheester telen, terwijl die niet in de hele EU invasief is. Voor de Europese Comissie wegen echter de invasieve eigenschappen van een soort en de schadelijkheid en ecologische impact op natuur en ecosystemen zwaarder dan de financiële gevolgen voor bedrijven.

LNV zet in op overgangstermijn en compensatieregeling

Begin dit jaar heeft het ministerie van LNV in een brief aan de Tweede Kamer over de voordracht van Celastrus orbiculatus al aangegeven in te zetten op een overgangstermijn van vijf jaar. Daarnaast zet het ministerie zich in voor een schaderegeling, als toevoeging aan de EU-verordening invasieve exoten.


Inzet LTO Vakgroep bomen en vaste planten

LTO wil dat naast een overgangsperiode ook een financiële compensatieregeling wordt opgezet, met name in de regio's waar de plantensoort niet invasief is. Pistia met name is vooral invasief in Spanje en Portugal, terwijl de soort de winterperiode in grote delen van Europa niet overleeft. Daarom wil LTO dat regionale lijsten mogelijk worden gemaakt, zodat maatregelen alleen gelden in gebieden waar een soort daadwerkelijk invasief is, en niet in de hele EU. Verder pleit LTO voor preventie met het oog op invasieve soorten die nu nog niet of nauwelijks aanwezig zijn in de EU.


Vergeefs pleidooi

De LTO Vakgroep pleitte tevergeefs bij de Europese Commissie om Celastrus orbiculatus niet op de EU-lijst van invasieve exoten te plaatsen, omdat deze soort slechts in een deel van de EU invasief is en het verbod grote gevolgen heeft voor een aantal bedrijven. Daarbij kreeg LTO bijval van Royal Floraholland en de European Nurserystock Association.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Hortiflorexpo IPM- Shanghai, China
donderdag 10 april 2025
t/m zondag 13 april 2025
House and Garden- Moskou Rusland
donderdag 10 april 2025
t/m maandag 14 april 2025
Forst live- Offenburg, Duitsland
vrijdag 11 april 2025
t/m zondag 13 april 2025
Mid Season Days bij GROEN-Direkt
maandag 19 mei 2025
t/m dinsdag 20 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER