Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Centrum Genetische Bronnen op zoek naar klimaatslimme bomen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 24 juni 2022
75 sec


Proeven met acht minder bekende boomsoorten in het Nederlandse bos

Voorjaar 2022 is Centrum voor Genetische Bronnen Nederland in samenwerking met Staatsbosbeheer en de Bosgroepen een onderzoek gestart naar de potentie van het gebruik van 'minder bekende' boomsoorten in het Nederlandse bos. Er zijn proeven aangelegd van acht verschillende soorten, waaronder zilverspar en elsbes, verspreid over vier locaties. In elke proef zijn er per soort 240 tot 1000 boompjes aangeplant.

Tamme kastanje
Tamme kastanje

De onderzoekers blijven deze bomen de komende jaren volgen en beoordelen of de soorten inderdaad een aanvulling kunnen zijn op boomsoorten die al worden gebruikt in het Nederlandse bosbeheer. Het uiteindelijke doel van de proeven is het vergroten van kennis en beschikbaarheid van 'klimaatslimme' boomsoorten en herkomsten, in combinatie met de factsheets van de gereedschapskist bomen.

Productiebomen uit buurlanden

Naast zilverspar en elsbes zijn er proeven gestart met tamme kastanje, kustmammoetboom, atlasceder, Libanonceder, Turkse spar en nordmannspar. Van elke soort zijn er één of meerdere herkomsten aangeplant. Deze soorten en herkomsten zijn geselecteerd voor productie doeleinden en is gebaseerd op gebruik en beschikbaarheid in buurlanden.


Acht soorten proefbomen

Zilverspar Elsbes
Tamme kastanje Kustmammoetboom
Atlasceder Libanonceder
Turkse spar Nordmannspar

Herkomsten

Atlasceder word bijvoorbeeld veel in Frankrijk aangeplant voor houtproductie. Of de boompjes aanslaan en geschikt zijn voor productiedoelen in Nederland, wordt mede bepaald door de lokale herkomst van een zaadpartij. Een elsbes uit Frankrijk kan heel anders reageren op de Nederlandse omstandigheden dan een elsbes uit Duitsland. Zuidelijke soorten en herkomsten kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor late nachtvorst, die in Nederland regelmatig voorkomt.


'Of de boompjes aanslaan en geschikt zijn voor productiedoelen in Nederland, wordt mede bepaald door de lokale herkomst van een zaadpartij'

Bodemtypen

Er is ook rekening gehouden met het feit dat bodemtype meespeelt in de prestatie van deze herkomsten, door vergelijkbare proeven op twee verschillende bodems te planten. Zo liggen er verschillende proeven op armere zandbodems bij Leersum en op het Kroondomein, en op rijkere zandbodems bij landgoed Prattenburg en op de Dorschkamp bij Wageningen.


Toevoegen aan de Gereedschapskist

Dit jaar wordt de proef nog aangevuld met een paar herkomsten en worden de boompjes die het aanplanten niet hebben overleefd nog vervangen. Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland en Wageningen Environmental Research meten in de jaren erna overleving, bladuitloop, vorm, hoogte en diameter groei, en delen de resultaten weer via de Gereedschapskist Bomen en de Rassenlijst Bomen.

bron: Centrum voor Genetische Bronnen Nederland


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Royal FloraHolland Springfair- Aalsmeer
woensdag 9 april 2025
t/m vrijdag 11 april 2025
Hortiflorexpo IPM- Shanghai, China
donderdag 10 april 2025
t/m zondag 13 april 2025
House and Garden- Moskou Rusland
donderdag 10 april 2025
t/m maandag 14 april 2025
Forst live- Offenburg, Duitsland
vrijdag 11 april 2025
t/m zondag 13 april 2025
Mid Season Days bij GROEN-Direkt
maandag 19 mei 2025
t/m dinsdag 20 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER