Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gemeente Hollands Kroon: bijna 1400 zieke iepen ontdekt bij controle 2022

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 26 september 2022
67 sec


Samenwerking met Stichting Iepenwacht Fryslân om ziekte de kop in te drukken

Net als ieder jaar controleerde gemeente Hollands Kroon ook dit jaar alle iepen in de openbare ruimte op de iepziekte. Tijdens deze controle zijn dit jaar 1367 zieke bomen ontdekt. Om verdere verspreiding in te dammen is direct gestart met het verwijderen van de zieke bomen

Zieke iepen in Hollands Kroon, foto: stichting de Meerpeen
Zieke iepen in Hollands Kroon, foto: stichting de Meerpeen

De iep is in het verleden op grote schaal aangeplant in (onder meer) de Nederlandse kustgebieden, omdat Ulmus goed bestand is tegen de omstandigheden daar, bijvoorbeeld vanwege de (zoute) zeewind. Hollands Kroon stelt dat ongeveer een kwart van alle bomen in de gemeente een iep is. De meeste daarvan staan op Wieringen, en daar zijn dan ook de meeste ziektegevallen geconstateerd: meer dan duizend. In Anna Paulowna, Wieringermeer en Niedorp liggen de aantallen een stuk lager, tussen de twintig en ruim tweehonderd. Ook in voorgaande jaren werden grote aantallen zieke iepen gevonden, in totaal sinds 2016 meer dan achtduizend. In het recordjaar 2018 waren het er 1756.

'Ongeveer een kwart van alle bomen in de gemeente Hollands Kroon is een iep'

Kap

De gemeente wil verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk voorkomen. Daarom worden de zieke bomen, die op termijn toch zullen afsterven, zo spoedig mogelijk verwijderd. De firma Stoop Groenvoorziening uit Waarland is hier al mee gestart.


Het landschap verandert

Met het kappen van de bomen verandert het landschap in Hollands Kroon onherroepelijk. De komende tien jaar wil de gemeente elk jaar 475 bomen aanplanten in de openbare ruimte. Om de iepziekte op de lange termijn het hoofd te bieden, werkt Hollands Kroon samen met de gemeenten Den Helder en Texel en de Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF).
De aanpak van de SIF is zeer succesvol gebleken om de iepziekte te bestrijden en de iep als soort te behouden voor de provincie Friesland. In in vijf jaar werd de iepziekte daar terug gebracht van 10% van het iepenbestand naar een beheersbare 1%. Dat is ook het streven in de Noordkop, zoals het gebied ten noorden van Alkmaar ook wel wordt genoemd.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Martin Tijdgat
Monday 26 September 2022
Let wel op: door het vreemde warme en droge weer van dit jaar hebben veel iepen vanaf half augustus verschijnselen gekregen die oppervlakkig leken op iepziekte, maar die droogteschade zijn. Zo heb ik ook achteraf onterecht 2 iepen weggehaald, naast 1 iep vanwege wilgenhoutrups, en 1 wegens gele houtrups en 3 met echt iepziekte.
De echte snel bruin wordende vaantjes die in dagen doortrekken naar lager in de boom ontbreken bij de droogteschade, het gele hangende blad zie je wel, vooral in de top van de iepen.
Sjaak de lange
Monday 26 September 2022
Mooi dat Hollands Kroon zich gaat aansluiten bij Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF).
Veel succes met het bestrijden van de iepziekte en beheren.
gr. Sjaak de Lange

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Landelijke Gebruikersdag
donderdag 15 mei 2025
De ARB Show - Brits evenement voor boomverzorgers
vrijdag 16 mei 2025
t/m zaterdag 17 mei 2025
Landelijke ETW/ETT-Kennisdagen 2025
woensdag 21 mei 2025
t/m woensdag 28 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER